PSG: Az Európa-misszió meghiúsulása. Katari kiszállás fenyegeti a klubot

A sok szupersztár ellenére a PSG ismét csődöt mondott a Bajnokok Ligájában. A német Sport 1 az egykoron világ legjobb játékosával, Daniel Stephannal elemzi a csapat helyzetét. Ez egy német cikk fordítása.

A PSG elszalasztotta a csodát a Bajnokok Ligájában. A Kiele elleni, tíz gólos vereség mindenkit meglepett. A francia sztárcsapat majdnem véghez vitte a nagy fordítást, de a 35-26-os magabiztos győzelem is kevés volt, hogy a PSG utazzon Kölnbe. 

A végén két gól hiányzott, hogy elérjék a BL-elődöntőt. “Ez egy szégyen a Párizsnak” – mondta ki nyersen a világ legjobb játékosának is megválasztott Daniel Stephan a Sport 1-nek. Visszanézve az elmúlt éveket, egyszerűen a BL-cím nem akar összejönni. A csapat főleg az utolsó pillanatokban betlizik, nem először.

A mega költségvetés ellenére sem sikerült nagy dolgot elérni a legrangosabb kupasorozatban, és ez deja vuként jelenhet meg a szurkolóknak, hiszen a PSG labdarúgó-csapata is hasonló körülmények között esett ki a Manchester United ellen a BL-ből, de emlékezhetünk, hogy a Barcelona ellen egy hazai pályán elért 4-0-ás győzelem sem volt elegendő a továbbjutáshoz. 

Mivel magyarázható, hogy egy gazdaságilag olyan erős egyesület, mint a PSG, a Bajnokok Ligájában sorra csődöt mond? A Quatar Sports Investments (QSI) 1,5 milliárd eurót fektetett a labdarúgó-csapatba, míg 20 millió eurónyi, rekordösszeget a kézilabdába. Összehasonlításképpen: a bajnokságot vezető Flensburg becsült büdzséje hét millió euró körül mozog. 

Csak a pénz azonban nem garancia a sikerre, ezt saját bőrükön tapasztalhatták az egyesületnél. Olyan klasszisok, mint Gensheimer, Mikkel Hansen vagy Karabatic sem tudat megakadályozni a kiesést a negyeddöntőben. És ez még nem is a legnagyobb gondja az fővárosi klubnak. A Le Parisien beszámolója szerint kezd elfogyni a katari mecénások türelme, legalábbis egyelőre, ami a focicsapatot illeti. Egy jelentős pénzmegvonást sem lehet kizárni. Ennek az oka a folyamatos kudarc a BL-ben. 

Fenyegeti ez a veszély a kézilabda-szakosztályt is? A PSG kerete olyan, mint egy világválogatott. Gensheimer, Mikkel Hansen és Karabatic mellett ott van Sagosen, Omeyer, Henrik Toft Hansen, Du Rietz, ennek ellenére hiányzik a nemzetközi siker. 

“A PSG-nek van a legerősebb kerete a BL-ben, ezt kijelenthetjük” – véli Stephan. De éppen ez az előny a csapat hátránya is. “Egy kézilabda-csapatnak fejlődnie kell. Túl sok világsztár nem jelent túl jót”. 

Ha egy így megy tovább, a QSI elzárhatja a pénzcsapokat, a PSG-t egy nagyobb pénzmegvonás is fenyegetheti. “Az egyet jelentene az összeomlással” – mondja Stephan. “Ha kevesebb a költségvetés, a csapatnak spórolnia kell. De akkor ezt a csapatot semmiféleképpen sem lehet fenntartani. A csapatot így is komoly veszteségek érik. A német válogatott kapitánya, a világ egyik legjobb balszélsője, Uwe Gensheimer elhagyja a PSG-t, és a Löwenbe tér vissza. A norvég klasszis Sagosen 2020-tól a Kielt erősíti majd. 

Ha nem jönnek az eredmények, akkor további eligazolások is várhatóak. A kihívás hiánya is tényező lehet: a francia ligát vezető PSG az egész szezon során egyetlen pontot veszített. “Egy játékos természetesen felteszi magának a kérdést, hogy mi a legjobb a számára. Ide tartozik a fizetés, egy ütőképes csapat és a nemzetközi siker is.” A PSG évről évre lemarad arról, hogy jó eredményt érjen el a BL-ben. “Jobb lesz, ha átgondolják az egészet” – mondja Stephan. 

 

Forrás: https://www.sport1.de/handball/champions-league/2019/05/handball-champions-league-psg-scheitert-an-kielce-droht-der-niedergang?fbclid=IwAR2k1DOnUNzvfKkpVOzAJVFT7A_VY8pYtQTM98FQcms30UPzriAC1WbAcAM

Fotó: Sport 1 oldala

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s