bajnokok ligája Győri ETO handball nemzetközi kézilabda

Királynőként távozik – a Nycke Groot portré

Nycke Groot 4 esztendő után távozik a Győri Audi Eto csapatából, kétségkívül nagy űrt hagyva maga után. Vidámság, szenvedély és profizmus, talán ezek az első szavak, melyek a holland irányító nevét hallva eszünkbe juthatnak. A búcsú idején úgy gondolom, érdemes egy kicsit a bennünk kialakult – talán kissé sematikus-Groot kép mögé néznünk, és megismernünk a hollandok egyik legkiválóbb játékosát.

Nycke Groot 1988 május 4-én született, egy holland kisvárosban Alkmaarban. A városka nevét az egész világon híres sajtvásárairól ismerhetjük, illetve az itt található Beatlles múzeumról, John Lennon első gitárját ugyanis Alkmaarban gyártották. Nycke születése után nem sokkal a holland labdarúgó-válogatott eddigi legnagyobb sikerét aratta, ugyanis megnyerték az Európa-bajnokság döntőjét a Szovjetunió ellen.

Nycke igazi kézilabdás családból származik, erről korábban így nyilatkozott: „Az édesanyám és a nővérem is kézilabdázott, mindig ott voltam a pálya körül, így nem volt meglepő, hogy hamar a nyomdokukba léptem. Gyerekként a két szélen is játszottam, de mindig is a belső posztok vonzottak. Megfordultam mindhárom szerepkörben, de elsősorban irányítóként tekintek magamra. Szeretem kifürkészni az ellenfél védekezésének gyenge pontjait, és helyzetbe hozni a társaimat.”

Groot tehetség már gyermekkorában felszínre tört. Már tizenöt éves korában megszerezte első nemzetközi gólját a Zeeman Vastgoed SEW csapatának színeiben. 2008-ban szintet lépett a holland irányító, Dániába igazolt a Holstebro csapatához. A következő években fejlődése dinamikus és töretlen volt, 2011-ben pedig a FC Midtjylland csapatához igazolt. Frank Henriksen, az FCM sportigazgatója akkor ezt nyilatkozta róla: ”A pályán és a pályán kívül is egy fiatal, energikus, igazi győztes típust látok, aki a belső pozíciók bármelyikében képes játszani, ezzel sebességet adva csapata játékának.A Midtjyllandot a BL négyes döntőjébe vezette, ezután érkezett meg Győrbe, Yvette Broch kíséretében. Első magyarországi évükben még elbukták a BL-döntőt, később azonban Nycke három BL-t nyert meg zsinórban, az utolsót barátnője,Yvette nélkül. A győri sikerekkel párhuzamosan a válogatottbeli karrierje is remekül alakult.2015 óta az olimpiát kivéve minden világversenyen érmet szerzett a holland válogatott, 2016-ban Groot-ot választották az Európa-bajnokság legértékesebb játékosának. 2019 januárjában bejelentette visszavonulását a nemzeti csapatból, melynek mezében 141 mérkőzésen játszott és 439 gólt szerzett.

Nem sokkal később kiderült, hogy az idei lesz Nycke Groot utolsó szezonja Magyarországon, erről így beszélt korábban: “Úgy érzem, a siker kiváltotta öröm már nincs arányban az elvégzendő munka mennyiségével. De óriási büszkeséggel tölt el, hogy négy éven keresztül itt játszhattam.” Magától értetődő azonban, hogy Yvette Broch tavalyi távozása is közrejátszott Nycke döntésében.

Groot a pályafutását az Odensee csapatában folytatja.

Számunkra azonban nincs más hátra, minthogy megköszönjük Nycke itteni ténykedését, és sok sikert kívánjunk neki a továbbiakban.

Forrás:

http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/nycke-groot-mar-nem-hajszolja-a-sikert-csak-ujra-elvezni-akarja-a-kezilabdat-2697853

http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/a-dan-kezibajnoksagot-kinotte-a-gyorrel-vegre-bl-t-nyerne-groot-interju-2403097

http://www.stregspiller.com/may-4-1988/

Fotó: Győr honlapja

Írta: Vigh Martin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: