A Veszprém kiütötte a Szegedet. A második mérkőzés már csak formalitás.

Ma rendezték a férfi bajnoki döntő első mérkőzést, vagyis a Veszprém a Szegedet fogadta.

A két csapat ellenkező előjellel várta a bajnoki döntőt, hiszen a Szeged nem jutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, míg a Veszprémnek sikerült eljutni a Final Fourba. Az alapszakaszt Pastor csapata nyerte, így a Szegedé a finálé pályaelőnye. Mint köztudott, Momir Ilic és Nagy László visszavonul a szezon végén, ezt azt jelentette, hogy mindkét rutinos klasszis ma játszott utoljára a veszprémi közönség előtt. A vendégeknél Blazevic és Balogh Zsolt játékát kellett nélkülöznie a magyar bajnoknak. 

Két érdekesség még a döntővel kapcsolatban. A dán Martin Gjeding, Mads Hansen bírókettőst a magyar szövetség kérésére az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) javasolta a férfi bajnoki döntő első meccsének vezetésére. Valamint az MKSZ úgy döntött, hogy erre a párharcra videóbírót is alkalmazza. 

Kiegyensúlyozott játék, és hazai – teljesen jogos – emberhátrányok tarkították az első félidőt, egyik fél sem tudott a másik felé nőni. A 15. percben 7-7 volt az állás. 

A 18. percben a Veszprém javulást mutatott, míg a Szeged erre nem tudott váltani, ez pedig azt jelenti, hogy 11-8-ra vezetni tudott David Davis csapata. A vendégek azonnal kikérték az idejüket. 

Négy góllal is elhúzhatott volna a Veszprém, de Sego védeni tudott, így pedig egy gólra fel tudtak jönni a vendégek. Az első félidő kulcsmomentuma volt ez. A Veszprém többet hibázott támadásban, míg ezt Bánhidiék azonnal megbüntették, így öt perccel az első félidő vége előtt 12-12-es állásnál már a vezetésért támadhatott a Szeged. Ez sikerült is, ráadásul megfogyatkozott a Veszprém, hiszen Blagotinsek harmadik két perces büntetését is megkapta (27 perc alatt!), így mehetett zuhanyozni. Számomra érthetetlen, hogy lehetett még a pályán, hiszen látszódott, hogy nincs a helyzet magaslatán a védekezőjátékos. Egyik csapat sem játszott jól, sőt, a Szeged egy gólos előnnyel abszolválta az első játékrészt. 13-14.

Szegedi góllal kezdődött a második játékrész, de a Veszprém ennek ellenére hamar egyenlíteni tudott, és ismét fej-fej mellett mentek a csapatok. Ezután Mikler ismét fantasztikus formába került, a vendégek több helyzetet is elpuskáztak, míg a Veszprém rendre betalált, így Lékaiéék át tudták venni a vezetést. Sőt, ismét meg tudtak lógni három góllal, így Pastor ismét időt kért. 

Ez nem segített, a hazaiak egy 5-0-ás sorozatot produkáltak, és jó esély nyílt, hogy eldől az első mérkőzés. Ezt követően a játékvezetők kaptak főszerepet – ahogy jósoltuk a mérkőzés előtt -, és befújtak például egy olyan gólt a Szegednek, amely valószínű, hogy inkább nem volt bent. Itt kicsit elveszítették a fonalat a sporik, mindkét csapat kárára és előnyére is fújkáltak érdekeseket. Semmi esetre sem volt kijelenthető, hogy a játékvezetők jól fújják a meccset, de ez borítékolható volt. Ezt a színvonalat bármelyik magyar páros hozta volna…

Ez a Veszprémet nem ingatta meg, ugyanúgy mentek tovább, alaposan feljavultak a második félidőre. A 45. percben így 22-18 volt az állás. Innen már nem volt megállás, David Davis csapata hengerelt, amire a Szegednek már nem volt ellenszere. Olyannyira nem, hogy percek kérdése volt, hogy ezt a párharcot már a normalitás keretei között nem tudja megfordítani Pastor alakulata. Ez a perc is eljött, és a Veszprém egy fantasztikus, magabiztos, és szegedi részről elgondolkodtató vereséget mért a magyar bajnokra. A címvédés már csak formalitás maradt. Mondhatnánk függetlenként, hogy sajnos, de teljesen megérdemelt a Veszprém ilyen arányú győzelme is. Mikler élete formáját mutatja, már hónapok óta, nagyon jól fog vele járni a Szeged.

 Az első félidő játéka – főleg Blagotinsek “ámokfutása” – után kicsit féltettem a csapatot a Final Fourtól, de a mérkőzés végére kiderült: A Telekom-Veszprém csapata lehet a legnagyobb esélyes a kölni négyes döntbőben. 

A végeredmény: Veszprém – Szeged: 35 – 24.

Az okokról és konklúzióról egy másik írásban foglalkozunk.

Nagy gratuláció a Veszprémnek a bajnoki címhez. Nagyon mélyről indultak, de a csúcson vannak!

Telekom Veszprém – MOL-Pick Szeged 35:24 (13:14)
Telekom Veszprém: Sterbik, Mikler – Manaskov 4, Ilic 1, Tonnesen 1, Gajic 9 (6), Nilsson 3, Nagy 3, Terzic, Blagotinsek 1, Nenadic 6, Mahé 2, Mackovsek 2, Lékai 3
MOL-Pick Szeged: Alilovic, Sego, Nagy – Maqueda 5, Kallman 1, Bodó, Sigurmannsson 1 (1), Canellas 7 (4), Henigman, Sunajko, Gaber, Sostaric 2, Bánhidi 3, Kasparek, Bombac, Zhitnikov 5
Hétméteresek: 6/6 ill. 8/5
Kiállítások: 14 perc ill. 8 perc

Fotó és jegyőzkönyv:  a Telekom Veszprém honlapja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s