Férfi BL: A Final Four beharangozója. A Veszprém felül a trónra? Kik az ellenfelek?

Újabb év, újabb Final 4 következik Kölnben, ahol ezúttal négy nemzet 4 csapata fog megmérkőzni egymással. A tavalyi példával ellentétben idén egyik ország sincsen fölényben a másikkal szemben.

A 2018/2019-es versenykiírás döntőjében tehát egy macedón (Vardar Skopje), egy lengyel (Vive Kielce), egy spanyol (Barcelona), illetve egy magyar (Telekom Veszprém) fog megküzdeni egymással. De mik lesznek azok a tényezők amik a döntőben egyik csapatot a másik fölé fogják emelni? Bizony ezek olyan kérdések amikre nehéz választ találni, most mi mégis megpróbáljuk és egy kicsit laikus és kicsit szakmai szemmel megvizsgáljuk a 4 csapat esélyeit a kölni döntőre nézve. 

Vardar Skopje

A Vardar egy nehéz szezonon van túl. Történt ugyanis hogy 2019.04.19.-én robbant a bomba miszerint a férfi csapat is arra a sorsra jut ahova 1 évvel korábban a női csapat is. Az orosz Szergej Szamszonenko kihátrált a csapat további támogatása mögül, így az év végén a csapat megszűnik. Ennek ellenére Garcia Parrondo és gárdája gyakorlatilag simán megnyerte a SEHA-ligát, és valószínűleg a bajnokságukban sem találnak majd legyőzőre. Pedig gondoljunk bele, milyen nehéz lehet úgy játszani, hogy tudjuk az a csapat ahová a szerződés köt megszűnik. Viszont a pozitív oldala ennek az, hogy bizony el kell magukat adnia a játékosoknak a nagyobb csapatoknak, hogy jövőre is BL-ben indulhassanak a legtöbben.  Mi történt velük eddig a BL-ben? A szezon első felében három vereséget talált a macedón bajnok, ebből kétszer a Barcelona, egyszer pedig a Kielce verte meg őket. A sokáig a csoport második helyén tanyázó csapat végül a harmadik helyet kaparintott meg, és a PPD-Zagreb csapatával mérkőztek meg a KO fázisban. Ezt az akadályt simán vették. Ezután következett az a két mérkőzés, amire nem lehetünk túl büszkék Utolsó hazai meccsüket lejátszva a Bajnokok Ligájában óriási hangulatban egészen hihetetlen 31-23-as mérkőzést játszva elverték az addig kiváló formában levő szegedi gárdát. A visszavágó tartogatott azért még meglepetéseket, a szegediek küzdöttek harcoltak, de végül a Vardar győzedelmeskedni tudott, így egy év kihagyásával újra küzdhetnek a végső győzelemért. 

Kicsit nézzünk bele az esélyeikbe. Adott egy 176 centis Stas Skube nevezetű apró törpe irányító akiről nem az jut elsősorban eszünkbe, hogy egy BL csapat kezdő irányítója. Ez az ember az egész Vardar mozgatórugója, ha persze nem éppen a sportszerűtlen viselkedésével vívja ki az emberek haragját akkor egy zseni a pályán. Mellette adott egy hatalmas lett átlövő akit már csak méretei miatt is érdemes tisztelni. A két játékos összhangja tagadhatatlan nagyon érzik egymást a pályán. Ha a fenn említett két úriember éppen rosszabb napot fog ki, akkor jön a képbe még egy Igor Karacic aki egyedül is képes mérkőzéseket eldönteni. A két szélen igazi rutinrókák gyülekezete található Cupic és Dibirov személyében. Igaz az elmúlt években már messze nem ők lennének azok, akiket egy BL induló csapat a soraiban szeretne tudni elsőleg, de képesek mérkőzéseket eldönteni, pláne ilyen feszült helyzetekben, mint ami Kölnben is lesz. Emellett a feneküket egy a szinte semmiből kipattanó Dejan Milosavljev védi, aki idén sokszor bizonyított már. A Vardar legnagyobb hiánya és hibája a méltatlanul rövid kispad. Talán beállós és balátlövő poszton van két azonos képességű játékos, persze ha Karacicot irányítónak soroljuk akkor Skube mellett ők is azonosak. Ha a Vardar beakar jutni a döntőbe, egyértelműen a maxot kell hoznia játékpercben Kristopans-nak hiszen neki Kiselev személyében nincsen minőségi cseréje. 

Akkor a végére pedig egy kis esélylatolgatás illetve tipp szigorúan szakmai szemmel semmilyen elfogultsággal: ha a Vardar le tudja lassítani a Barcelona játékát, és maximum 30 gólon tartani őket lehet esélyük. Minden más a Barcelona mellett szól, mint a pad hosszúságában és a játékosok minőségében. 

Telekom Veszprém

#GuessWhoIsBack. 1 év után újra köszönthetünk magyar csapatot a világ legjobb négy csapata között. A tavalyi csúfosnak mondható nyolcaddöntős végállomáshoz képest idén egy teljesen  más csapat  tért vissza Veszprémbe. A 4 csapat közül mindenképpen a magyar gárda szezonja a legérdekesebb tekintve, hogy Vranjes leváltása óta visszakaptuk azt a csapatot akit látni szerettünk volna. Ha az idei BL szezont nézzük, és azok csoport eredményeit kijelenthetjük, hogy a magyar csapat egy olyan csoportban szerzett második helyet, amelyből az első négy csapat ott van a F4-ban. Ez óriási bravúr azok ismeretében ahogy az idei BL szezon elkezdődött.  Több érthetetlen vereség tarkította az eredménysort, ami végül is Vranjes távozásával járt. Ekkor nevezték ki David Davies akkori egyiptomi szövetségi kapitányt a Veszprém vezetőedzőjének. A kinevezése némileg meglepetés volt, hiszen akkor semmiképpen sem beszélhettünk egy sztáredzőről, aki sokat hallatott volna már magáról. Ennek ellenére az eredmények mellette szólnak. Talán ez kellett a veszprémi csapatnak, egy olyan vezetőedző akinek még nincsenek igazán nagy eredmények a háta mögött. Davis szavaival élve ez az egész olyan mint egy gulyásleves. Rengeteg hozzávalót igényel a csapat felépítése, de lassan hozzáadagolva mindent és lassan megfőzve egy remek egyveleget kapunk. Az ő felismerése alapján újra előtérbe került Nilsson játéka mellőzve a sérülékeny és már közel sem BL szintű René Toft Hansent. Ez volt az első olyan összetevő, ami nagyot dobott a csapaton. A másik igazán nagy durranása a megfelelő rotáció használata volt. A három világklasszis irányítót olyan ütemben és helyzetekben tudta bevetni, hogy az ellenfél nehezen reagálta ezt le. Nenadic az emberelőnyös játékban és a 2-2-ben mutat mindig remek formát, Mahé a már lefáradt védelemmel játszadozik, még Máté szerepe a mérkőzések elejének levezénylése. Mind ezek olyan apróságok amik egy remek egyveleget alkotnak, és mondhatni a veszprémi siker egyik kulcsa. 

Ehhez a kiváló formához társul még a remek kapusteljesítmény. Mikler visszafogottabb első féléve után a második félévben parádésan véd, Sterbik kissé megkopott teljesítménye mögött. Nem tudni mennyire motiválja az, hogy utolsó meccseit játssza a bakonyi gárdával, de ő mindent megtesz azért, hogy a búcsúja jól sikerüljön és beírja magát a veszprémi történelem könyvekbe. Mikler nem az egyetlen távozó aki szeretne szépen búcsúzni. Ilic és Nagy Laci helyzete más. Nekik már nem lesz több lehetőségük felülni Európa trónjára. Mind a két ikonikus veszprémi játékos bejelentette visszavonulását, így Veszprémben egy korszak lezárult velük. Ilicen látszódtak már a kor jelei az elmúlt években is, így részéről érthető a döntés. Nagy Laci kiváló formában van, igaz védekezéseben már sokszor elmarad a gyors lábú játékosok elől, de testi erejét kihasználva okoz kellemetlen pillanatokat az ellenfélnek. Maga elmondása szerint is bírna még, de szerintem ő is jókor hozta meg a döntését. Nem lehet örökké játszani. 

Összegezve az egészet a Veszprém szezonja egy hatalmas hullámvasút volt. Amilyen magasságokban viszont újra jár a Veszprém letagadhatatlan újra ott van a legnagyobb esélyesek között. Messze tagadhatatlan, hogy jelenleg a magyar csapat a legjobb formában lévő együttes. Ismét magyar bajnokok lettek ráadásul nem is akármilyen módon. Kérdés az utolsó két mérkőzésre ki tart-e ez az óriási lendület, ami a srácokban van. Két dolog biztos: mindent megtesznek a győzelemért a másik pedig, hogy a szurkolókon sem fog semmi múlni a Lanxess Arénában. 

Kielce

A Kielce véleményem szerint az a csapat ismét aki csodával határos módon jutott be a 4-be. Egészen elképesztő első mérkőzésen 10 góllal győzedelmeskedtek a világválogatott PSG csapatával szemben, majd a második mérkőzésen ugyan szorongatva voltak mégis ők örülhettek az egy gólos összesítésbeli győzelemnek. A Kielce is megnyerte hazai bajnokságát. A Borbély Ádámot soraiban tudó Plock elleni első mérkőzésen játszott döntetlen után hazai pályán mondhatni simán behúzták a bajnoki címet. Itt a F4-ban már messze nem lesz ilyen könnyű dolguk. Pont az az esélytelenség szólhat mellettük ami jelenleg sok ember szerint (köztünk én is ezt a csoportot erősítem) fennáll. A Kielce pont az a csapat aki egy mérkőzésen bárkit megtud verni és itt pont ez számít. Itt nincs esély javítani 60 percen keresztül kell a hibák számát minimálisra csökkenteni, mert másnak már új kihívások várnak a csapatra. Talant Duysebaev újfent megcsinálta. Nem hiába tartják őt a világ egyik legnagyobb koponyájának. Habitusáról ismert kirgiz származású edző immár ötödik éve kormányozza a Kilce hajóját. Ezekben az években tudhat magának és csapatának köszönni egy Veszprém elleni emlékezetes BL győzelmet. 

Idén sem lehet azt mondani, hogy ne vágnának neki még egyszer. Miért ne? Magának a csapatnak egy nagy dobása lehetne még a Bl győzelem. Több kulcsfontosságú játékos is távozik a szezon végén többek között a nagyszerű szezont futó Luka Cindric. Nem hiába kapta fel a fejét rá a Barcelona csapata. Nehéz sajnos optimálisan nyilatkoznom a Kielce idei szezonjáról őszintén bevallom nem igazán láttam idén mérkőzéseket  tőlük. Amit mindenképpen kiszeretnék hozni az írásból, hogy abszolút nem szabad őket leírni. Sőt félni, rettegni kell tőlük. Igaz itt is fel lehet azt hozni példának, hogy a kispad nem egy olyan acélos pad, mint a veszprémi. 

Az első mérkőzéshez hozzátartozik, hogy a Veszprémi csapat mindenképpen szeretne visszavágni a csúfos BL vereségért. Erre minden esély megvan és remélhetőleg most a lengyel-magyar barátságtól eltekintve magyar győzelemnek leszünk szemtanúi.

Barcelona

Előzetes tervek alapján a Barca nagy győzelmekre készült idén. A futball Bajnokok Ligájában egy érthetetlen mérkőzésen estek ki a  Liverpool ellen, így a döntőbe sem jutottak be. Ellenben a női labdarúgó csapat bejutott a döntőbe azonban a Marozsán Jennifert soraiban tudó Lyon 4-1-re győzte le őket a női BL döntőben. A kosárlabda Euroliga közelébe sem jutott a Barcelona így egyetlen esély maradt ahol felülhetnek a trónra. Talán itt is van a legtöbb esély erre. 

Egészen elképesztő szezont fut a Barcelona, amely a BL csoportban csupán két vereséget szenvedve csoportelsőként fejezte be a csoportköröket. A bajnokságot megnézve szintén csak egy döntetlen található a csapat neve mellett. Mindenképpen nagy szó még ha a spanyol bajnokság színvonala nem is a csapatnak való. Mindenesetre Xavi Pascual egy olyan veretes névsort hozott össze az idei évre, amelyet bárki megirigyelne. A Barcelonában jelenleg minden megvan ahhoz, hogy ők legyenek az idei F4 legnagyobb esélyesei. Gyors játék, kiváló keret kiegészülve egy remek edzővel, brutálisan kemény védekezés  és remek kapusteljesítmény. Bár ez utóbbi az elmúlt időszakra nem volt jellemző Perez de Vargas képességeit senkinek nem kell bemutatni. 

Mindezek ellenére egy olyan csapatról beszélünk akik mindig képesek hibázni és azokból nagyon nehezen kikecmeregni. Itt lesz nagy szerepe a játékmestereknek Raul Entrerriosnak és Aaron Palmarsonnak. Mennyire képesek megoldani ezeket a nehéz perceket a Barcelonának. Ugyan a szélről hiányozni fog Casper Mortensen személyében, de csak úgy, mint Veszprémben a szélsőkre nem lehet panasz. Victor Thomas a csapat szíve és egyben kapitánya is nyolcadik BL 4-es döntőjére készül és okkal vághat neki pozitívan.

Barcelona városának utolsó reménysége tehát a kézilabda csapat. Egyértelműen a legnagyobb favoritok, de messze nem lehet kijelenteni azt, hogy ez meg is fog valósulni. 

A végére egy kis esélylatolgatás jobban mondva tippeket szántam az én részemről mindenfajta elfogultság nélkül csak a kész tényeket nézve

Kielce – Veszprém

Egy könnyed veszprémi sikert várok, legalább egy 3-4 gólos győzelmet egy szoros félidő után a második félidőt megnyomva.

Vardar – Barcelona

Egy szoros mérkőzésre számítok ahol a belső posztok fognak leginkább dönteni, illetve a kapusteljesítmény ami az utóbbi időben azért mind a két oldalt elmaradt a vártnál jobban. Barcelona győzelem nem több 3 gólnál.

Aztán a döntő előtt ismét jelentkezem…De immár akkor a helyszínről. Mi péntek este 9-kor indulunk, úgyhogy nincs más előre mint Hajrá Veszprém!

Írta: Cseh Áron

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s