Visszatekintés a Női NBI-re: az élmezőny

Tovább folytatjuk sorozatunkat, amely a női NBI-es bajnoksággal foglalkozik. Ezúttal az élmezőnyt vettük górcső alá.

A bajnokság végeredménye:

Screenshot 2019-05-28 12.47.44

 

GVM Europe Vác (5.hely, 35 pont) 

A Vváciak az előző szezonhoz képest négy ponttal szereztek többet, és gyakorlatilag megfelezték a dobogóhoz való távolságot. Tavaly hét, idén már csak négy ponttal maradtak le a dobogó alsó fokáról. 

A váci lányok nem unatkoztak egyetlen mérkőzésen sem, hiszen szinte minden fordulóban kiélezett csatát vívtak aktuális ellenfelekkel szemben. 

A bajnokság első hónapjában háromszor is nyerni tudtak, ebből kiemelendő hogy hazai pályán ütötték ki a Békéscsabát, 43-21 arányban.

A következő három mérkőzés nem úgy alakult, ahogy tervezték: 11, illetve 21 gólos vereség a Győrtől és a Ferencvarostól, és az MTK együttesét is az utolsó pillanatokban múlták felül, egyetlen góllal. 

Az új esztendő sem úgy indult, ahogy azt eltervezték. Február közepéig csak a Budaörs együttesét tudták felülmúlni. Meglepő 12 gólos vereség Debrecenben és 6 gólos vereség Dunaújvárosban állt az eredménylistán. 

Február közepétől azonban egészen a bajnokság végéig csak a Ferencváros és a Győr tudta legyőzni őket. Ez a sorozat két vetélytárs legyőzésével indult, az Érd ellen két gólos győzelem, a Siófok ellen egy gólos siker. Itt érdemes kiemelni, hogy a váciak 15 másodperccel a vége előtt még egy gólos hátrányban voltak, de Arenhart Barbara 2 egész pályás góljának köszönhetően megfordították a mérkőzést. 

A Vác a bajnokság végéig még két nagyobb győzelmet szerzett: az Eger otthonában 13 góllal, hazai közönség előtt a Fehérvár ellen 10 góllal tudtak nyerni. 

A Kácsorék egyetlen góllal maradtak le a negyedik helyről, hiszen az Érd is 35 pontot szerzett, de az egymás elleni eredményben az Érd 54-53-as összesítéssel jobban bizonyult. 

Házi gólkirálynő: Kácsor Gréta, 126 góllal.  Ezzel a góllövőlista 12. helyén végzett

Érd (4. hely, 35 pont) 

Az Érd az elmúlt hat szezonban bronzérmesként zárt a bajnoki idényt. Ebben a szezonban azonban csak a negyedik helyet érték el. 

A bajnokságot jól indították, első három mérkőzésükön úgy tudtak nyerni, hogy 30 gól felett dobtak. A negyedik játéknapon azonban egy súlyos, 12 gólos vereségbe szaladtak bele a Siófok otthonában. Úgy tűnt hogy ezt a a pofont gyorsan kiheverték, hiszen hazai pályán győzték le a Mosonmagyaróvár együttesét, 40-26 arányban. 

A hatodik játéknapon ismét egy meglepetés érte a gárdát: Békéscsabáról csak egy ponttal tértek haza. Ezután az év végéig már csak egyetlen vereséget szenvedtek el a Győr otthonában, az összes többi mérkőzést megtudták nyerni. 

Az új évet győzelemmel tudták kezdeni a Debrecen ellen, majd egy öt gólos vereség a Ferencváros otthonában. A csapat ezek után két mérkőzést nyert: gyakorlatilag simán a Dunaújváros ellen 5 góllal, és az Eger ellen 14 góllal. A Vác ellen azonban két gólos vereség lett a vége. Az érdi lányoknak mintha ébresztőt fújtak volna,  a csapat zsinórban öt mérkőzést nyert. Ezek közül kiemelendő a hazai közönség előtt valósággal kiütötték a Békéscsabát 45-30 arányban. Ezt a szériát a Győr szakította meg, egy négy gólos vereség hazai környezetben. A bajnokság hajrájában már csak három győzelem sikerült két vereség mellett, így az érdi lányok végül a negyedik helyen fejezték be a bajnoki idényt. 

Házi gólkirálynő: Katarina Krpez Slezak, 200 góllal, és ezzel a bajnokság gólkirálynője lett.

Siófok KTC KFT (3. hely, 39 pont) 

A Siófokot sokan kritizálták a bajnoki idény előtt a sok légiósa miatt, de végül nekik lett igazuk. Kettő történelmi sikert is végre hajtottak: a bajnokságban először lett dobogós a csapat, ezen kívül megnyerték az EHF-Kupát. 

A bajnokságot is ennek megfelelően kezdték, a Debrecen együttesét kiütötték 35-18-ra. Majd Dunaújvárosban is nyerni tudtak hat góllal. A harmadik játéknapon azonban talán a szezon legfájóbb vereséget szenvedték el hazai pályán a Vác ellen. A mérkőzés vége előtt három perccel még 3 góllal vezettek, azonban a vége egy gólos vereség lett úgy, hogy ebben három percben kapura sem dobtak. 

A Siófok ezután kezdett magára találni: az Érdet 12 góllal, a Békéscsabát öt góllal, az Egert 20 góllal győzték le. Az év végéig azonban már csak Kisvárdán tudtak nyerni két győzelem és egy vereség mellett. 

Az új esztendőt azonban elsöprő lendülettel kezdte az együttes, több csapatot is kiütöttek. Zsinórban hat győzelemig jutottak, ezek közül kiemelendő a Mosonmagyaróvár feletti 16 gólos és a Fehérvár feletti 17 gólos győzelem. Ezt a lendületet ismét a Vác törte meg, mintha a történelem ismételte volna magát. A Siófok egy perccel vége előtt egy góllal vezetett, de egy gólos vereség lett a vége. A csapat ezzel hullámvölgybe került: a következő három mérkőzéséből csak egyet nyert meg a Békéscsaba ellen. A kis megingás után azonban zsinórban hét mérkőzést nyertek meg. Ezek közt volt egy igazi bravúrgyőzelem is: a Fradi otthonából tudták elhozni mindkét pontot, teljesen megérdemelten. 

Házi gólkirálynő: Andrea Kobetic, 145 góllal. Ezzel a góllövőlista 7. helyén végzett.

FTC-Rail Cargo Hungaria (2. hely, 46 pont) 

A Ferencváros az előző szezont az utolsó másodpercekben veszítette e a Győr ellen, végig nyílt volt a cím sorsa. Ennek az idénynek úgy vágtak neki, hogy most sikerülni fog. Ez – mint tudjuk – nem jött össze, sőt a Fradi nem tudta az utolsó fordulóig nyílttá tenni a bajnokságot.

Elek Gáborék tökéletesen kezdtek: az első nyolc fordulóban mindegyik meccsüket magabiztosa hozták.  A két legnagyobb győzelmük a Békéscsaba ellen (36-21) és a Vác ellen (39-18) volt.

A fővárosi zöld-fehérek a kilencedik játéknapon is 100%-osak maradtak, bár a Siófok otthonában csak három góllal tudtak nyerni.

Az új évet a Győr ellen indították, ahol megszakadt a kilenc meccses győzelmi sorozat: ha az előző szezont is beleszámoljuk, akkor 13 győzelmi sorozat után kaptak ki, 39-33 arányban. 

A tavasz már nem volt annyira zökkenő mentes ,mint az ősz, hiszen januárban az Érd és a Fehérvár is megnehezítette a dolgokat; előbbit öt góllal, utóbbit három góllal győzték le. A Ferencváros ezután simán hozta a mérkőzéseit, csak Vácott szorongatták meg, őket ahol egyetlen góllal tudtak “csak” nyerni. 

Majd április végén következett a Siófok elleni hazai mérkőzés, ahol némi meglepetésre vereséget szenvedtek. Ezzel gyakorlatilag eldőlt a bajnoki cím sorsa a Győr javára. A következő fordulóban épp a Danyi Gábor csapatát fogadták, ahol ismét vereséget szenvedtek 33-29 arányban. Arra, hogy a Fradi kétszer egymás után vereséget szenvedjen, a 2015/16-os szezonig kell visszamenni, legalábbis ami az NBI-es mérkőzéseket illeti. Háfráék a szezon hátralevő mérkőzéseit magabiztosan nyerték meg.

Házi gólkirálynő: Nerea Pena, 120 góllal. Ezzel a góllövőlista 17. helyén végzett

Győri Audi ETO KC (1. hely, 52 pont) 

A mindent megnyerő Győr a bajnoki címvédés mellett begyűjtötte a Magyar kupa és a Bajnokok Ligája győzelmet is, így triplázott Danyi Gábor együttese.

Elképesztő számokat produkált a csapat, hiszen 971 gólt lőttek, ami több mint 37-es gólátlagnak meg mérkőzésenként. Ezen felül az ETO a 26 mérkőzéséből 25-ször 30 vagy annál is több gólt szerzett; csak a dunaújvárosi látogatás alkalmával maradtak 30 gól alatt. Ezen kívül hatszor lőttek 40 vagy annál is több gólt. A szenvedő alanyok ebben az esetben a Vác (41-30) kétszer a Békéscsaba (47-22, 47-23) az Érd (40-27) a Budaörs (40-20) az Eger (49-23).

A Győrnek csak három olyan mérkőzése volt a szezon során, ahol kevesebb mint öt góllal nyertek. Szeptember végén a Dunaújváros ellen (28-24), a Kisvárda ellen (30-28) és a Ferencváros ellen (33-29). A győri lányok egész szezon során kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, és a játékosok jól kiegészítették egymást. Négyen is 100 gól fölé jutottak a csapatból. Ha az előző szezont is idevesszük, akkor 45 mérkőzés óta veretlenek: zsinórban 45 győzelmet számlálhatnak. Utoljára a 2017.10.31-én a Ferencváros otthonában szenvedtek vereséget (27-25). 

Házi gólkirálynő: Stine Bredal Oftedal, 127 góllal. Ezzel a góllövőlista 10. helyén végzett

Írta: Moldovány Miklós

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s