A nagy Uwe Gensheimer-interjú. Párizsról, családról, a Löwenről, Bundesligáról.

Uwe Gensheimer a kézilabdázás egyik legnagyobb művésze. Az elképesztő csuklóval rendelkező német balszélső elhagyta a PSG-t, és nevelőegyesületébe, a Löwenbe igazolt vissza. Ennek kapcsán készült vele egy hosszú interjú.

A világklasszis játékossal a Rhein Neckar Zeitung készített bő interjút. Ez az írás annak a cikknek a szó szerinti fordítása.

Uwe Gensheimer, az elveszett fiú visszatér Mannheimbe. Felfogta már? 

Egyszerűen csak nagyon örülök, hogy ismét visszatérhettem. Mindazonáltal három gyönyörű évet töltöttem Párizsban, amelyről azt vallom, hogy szükségem volt rá. Egy kicsit el akartam szakadni otthonról, világot látni, mást kipróbálni, egy világklasszisokkal teli csapatban játszani, és ott fontos szerepet betölteni. Személyesen is extrém izgalmas volt egy ilyen nagyvárosban élni, sok mindent magammal hozok, például szinte folyékony beszélek franciául. Most örülök azonban, hogy a szívemnek kedves csapathoz visszatérhetek. A család és a barátok hiányoztak, de ez teljesen természetes. 

Mi volt az, ami a hazájából legjobban hiányzott Franciaországban? 

Screenshot 2019-07-14 16.30.33.pngHa valaki egy olyan világvárosban él, mint Párizs, akkor nem tud unatkozni. A szabadidőben minden adott volt. Ugyanakkor ahogy említettem, olyan dolgok, mint a család vagy a spontán programok a barátokkal, hiányzott. Sokat gondoltam az otthonomra, illetve az SAP arénára. Az azonban biztos, hogy a párizsi közlekedést nem fogom hiányolni (nevet).

Nagyjából egy hete van ismét Mannheimban. Ismét otthon érzi már magát? 

Ahhoz azért minden egy kicsit gyorsan történt. Épp házat építünk, az még nincs teljesen készen. Az érzés akkor fog visszajönni, amikor elkezdünk ismét edzeni. Akkor elmondhatom majd, hogy ismét otthon vagyok. Jelenleg nagyon sok dolog fut párhuzamosan. 

Nézzünk most vissza egy kicsit. Francia bajnok és kupagyőztes lett, valamint kétszer ott voltak a Final Fourban. A legjobb góllövőkhöz tartozik egész Európában. Hogyan értékeli az elmúlt három évet? 

Na, igen, a legnagyobb célunkat, vagyis a BL-győzelmet nem sikerült elérnünk. Azon kívül azonban a csapattal mindent megnyertünk, amit meg lehetett nyerni. Nagyon sajnálom, hogy a legnagyobb célt nem tudtuk elérni, de a kézilabdázásban sem lehet mindent megtervezni. A Bajnokok Ligája sorsa egyetlen hétvégén dől el, és ha ott rossz napot fog ki egy csapat, akkor mindennek vége. A többi csapat nem alszik. A végén sajnos nem voltunk elegek, és ez fáj egy kicsit. Ettől függetlenül nem volt elvesztegetett idő, a BL-győzelem nem az egyetlen ok volt, hogy Párizsba szerződtem. Nagyon jó tapasztalat volt. 

54234023_378958942956461_2332510817126848767_n

Van valami olyan emléke, amelyre szívesen emlékezik vissza?

Lehet, hogy azért van, mert frissek az emlékeim, de az utolsó mérkőzés a PSG színeiben nagyon érzelemmel teli volt. A szurkolók, a csapattársak és az egész környezet reakciója meghatott. Mindenki szomorú volt, és többeknek hiányozni fogok. Nagyon jó volt azt megélni, hogy nem csak mint sportoló, hanem mint ember is nyomot hagytam magam után. 

A PSG elsősorban a labdarúgó-csapata miatt ismert. Milyen szoros a kapcsolat a két sportág között. 

A játékosokkal csak felületes volt kapcsolatunk. A kezdetekben Kevin Trappal ápoltam szorosabb kapcsolatot, az elmúlt évben az edzői stábbal találkoztam többet, főleg Thomas Tuchellel. Biztos vagyok benne, hogy ez a kapcsolat tovább is fent marad majd. 

Tudta ön a párizsi kalandja kezdetén, hogy valamikor visszatér a Löwenbe?

Talán. Nem tudtam, hogy mi lesz ebből az egészből. Természetesen azt kívántam, hogy ez valamikor megtörténjen, de hogy ez már három év múlva aktuális lesz, nem gondoltam volna. Sokáig tartott, amíg a visszatérés lehetségesség vált. Hogy ez összejött, nagyon boldoggá tett. 

Volt honvágya?

Screenshot 2019-07-14 16.28.45Nem, az sosem volt. Párizs, mint város túl izgalmas ahhoz. Már az elejétől nagyon tetszett a környezet, ahol éltem, és bevallom, idővel kicsit szerelmes lettem a városba, egyszerűen egyedülálló. Az ember azonnal érzi, hogy Párizsban van; ha kiszállunk a metróból és a francia erkélyeket látjuk, ilyen csak ebben a városban van. 

Eljátszott a gondolattal, hogy hosszabbít a PSG-vel?

Igen, persze, gondoltam rá. De aztán elég gyorsan világossá vált, hogy itt eltöltött idő és a megszerzett tapasztalat elég számomra, és vissza szeretnél térni. 

Szóba kerültek más Bundesliga-csapatok is?

Számomra biztos volt, hogy ha egyszer visszatérek Németországba, akkor a nevelőegyesületem az elsődleges célállomás. Amikor kiderült, hogy a Löwen is érdeklődik irántam, megpróbáltunk közös nevezőre jutni, és ez végül sikerült. 

Biztosan követte a nevelőegyesülete történéseit. Hogyan kell ezt elképzelni?

Ha lehetséges volt, megnéztem a meccseket. Természetesen a játékosokkal is szoros kapcsolatot ápolok. Hogy milyen szoros ez a kapcsolat, az kiderülhet abból, hogy az átigazolásom után a bajnokavatáson is részt vehettem. Az elmúlt évben a Roggisch családdal nyaraltunk együtt. (Oliver Roggisch, ex-válogatott játékos, most a Löwen szakmai vezetője), a szerk.) A fiaink köztudottan legjobb barátok, és így sok időt töltöttünk együtt. Andy Schmiddel is szoros a barátságunk, és Patrick Groetzkivel naponta telefonálunk, és a válogatottban szobatársak vagyunk. 

Kristján Andrésson személyében új edzője lesz a csapatnak. Felvették már a kapcsolatot? 

Nem, még nem is telefonáltunk. Gondolom, először a békén akart minket hagyni a nyári szünetben, és várni ezzel a felkészülésig. 

Niclas Kirkelokke és Romain Lagarde személyében két tehetség is csatlakozik a csapathoz. Hogyan látja a csapat erősségét a következő szezonra?

Nagyon izgalmas, hogy ők ketten hogyan passzolnak majd a csapathoz. Az elmúlt évben elért negyedik hely kicsit csalódás volt. Azt tudjuk, hogy a Bundesliga nagyon szoros, az egyesületek gazdaságilag is nagyon hasonló lehetőségekkel rendelkeznek. Nekünk azonban van olyan erős csapatunk, hogy a bajnoki címért küzdjünk. 

Ismerte korábbról Lagardét?

Igen, néhányszor már beszéltünk egymással. Nekem egy nagyon cool dolog, hogy a kezdetekben én segíthetek neki a beilleszkedésben, ő pedig abban segíthet, hogy ne felejtsem el a francia nyelvet.

A következő évet Bajnokok Ligája részvétel nélkül kezdi meg a csapat. Erre hosszú ideig nem volt példa az egyesület történetében. 

Igen, sajnos. Ez teljesen szokatlan és kár érte. Ennek ellenére ez egy lehetőség is, hiszen kevesebb terhelés éri a csapatot, mint a többi, nemzetközi kupában indulóét. Természetesen szívesen játszottam volna a BL-ben. 

Deutschland - Frankreich

27.01.2019, D‰nemark, Herning: Handball: WM, Finalrunde, Spiel um Platz 3, Deutschland – Frankreich. Deutschlands Linksauflen Uwe Gensheimer (r) erzielt ein Tor, links Frankreichs Ludovic. Foto: Axel Heimken/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

Reálisnak gondolja a Bajnokok Ligája-győzelmet a következő évben?

Na igen, határozottan hátrányunk van a többi európai csapattal szemben. De ki tudja, egy nagy kézilabda-csoda lenne, az biztos. Lehetetlennek nem mondanám azért. 

Az egész régió lázban ég, hogy visszatért. Hogyan vélekedik a kialakult hyperól?

Még elmegy. Több dolog kellett ehhez. A kézilabda világbajnokság után először vagyok Németországban, és ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy több ember megszólít az utcán, mint az előtt. Hogy visszaigazoltam, csak hab a tortán. A figyelem nagyobb és érezhetőbb, de ez idővel elmúlik. 

De ez nem akadályozza abban, hogy a családjával vagy barátaival jól érezze magát, ugye?

37643935_1853869791302391_2668917232062431232_nNem, semmi esetre sem. Bár több programom van, mint Párizsban, a családdal örülünk, hogy a saját családi házunkban lehetünk. A fiamat, Mattit saját magam el tudom hozni az óvodából, ez egy abszolút nyereség. 

Tehát van utánpótlás. Szorgalmasan dobálja a kertben a labdát?

Igen, már nagyon jól dobál (nevet). Az óvónők már félnek tőle a oviban. A labda elfogását kell még egy kicsit gyakorolnia. Viccet félretéve, Matti nagyon sportos. Hogy a végén a kézilabdát választja-e, lényegében nekem mindegy. Határozottan jó esélye van a sportban. 

Megbeszélték már Andy Schmiddel, hogy ki lesz a kapitány, illetve ki lövi a büntetőket?

Ami a kapitánykérdést illeti, ez nehéz kérdés. A játékosok többségével együtt játszottam, de sokukkal nem. Úgy gondolom, hogy Andy eddig nagyon jó munkát végzett a csapatban. A végső szót az edző mondja majd ki. Így vagy úgy, fontos szerepet fogok betölteni a csapatban, mindegy, hogy kapitány vagyok vagy sem. És a heteseket természetesen én lövöm (hangosan nevet).

uwe-gensheimer-rhein-neckar-loewen-514

Az ön posztját Jerry Tollbringgel kell megosztania. Hogyan értékeli az ő fejlődését?

Extrém tehetséges fiúnak gondolom. Annak ellenére, hogy az utóbbi időben Gudjon Valur Sigurdsson árnyékában kellett, hogy játsszon, több jó mérkőzése is volt. A svéd válogatottban is megmutatta, hogy kiváló játékos. Nagyon örülök, hogy együtt dolgozhatunk. 

Az előző évben a bajnokság az utolsó fordulóban dőlt el. Hogyan látja az erők eloszlását a Bundesligában?

Nagyon izgalmas lesz. A Kiel, a Flensburg és a Magdeburg mellett is olyan csapatok vannak, akik nagy potenciállal rendelkeznek. Ilyen például a Melsungen vagy a Berlin. Biztos vagyok benne, hogy a Kiel még erősebb lesz, mint voltak. Nagyon fontos hogy ne veszítsünk feleslegesen pontokat. Ezzel biztonságot és magabiztosságot nyer a csapat, és ez a kulcs a további címekhez. 

Sagosen személyében 2020-ban egy ex-kollégája igazol a Bundesligába. Kikérte az igazolása előtt az ön véleményét?

Igen, beszéltünk róla. Igazából azt mondtam neki, hogy a Löwenbe igazoljon, de Kielben jobbak a gazdasági lehetőségek (nevet). Nagyon örül, hogy a Bundesligában játszhat, sajnos ezentúl nem csapattárs lesz, hanem ellenfél. 

sagosen_gensheimer

A Löwennél a szerződése 2022-ig szól. Meddig szeretne még kézilabdázni? 

Ameddig a fiatalabbak nem jobbak nálam, addig nem szeretném abbahagyni. Komolyra fordítva a szót: nem határoztam meg határidőt. Úgy gondolom, a karrierem vége még messze van. 

Igazából Sigurdsson lehet a példakép, aki még 39 évesen is a legsportosabb profik közé tartozik. 

Igen, ő megcsinálta. Nagyon fitt, szuper lenne, ha én is eljutnék oda, ahova ő. De egészen komolyan: brutális lenne, ha én is addig játszanék, mint ő.

 

 

Forrás: https://www.rnz.de/sport/rheinneckarloewen_artikel,-exklusives-rnz-interview-uwe-gensheimer-ueber-paris-die-loewen-rueckkehr-und-seine-ziele-_arid,452649.html?fbclid=IwAR0_hB3a23k_BNGe9NFe6WrlCOSMP_-ZcmSL7_XtTCQlJJsdeuEyU1yJFbI

Fotók. Uwe Gensheimer instagram

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s