Kácsor Gréta: újabb magyar klasszis születőben

Szinte megszámlálhatatlan tehetséges fiatallal büszkélkedhet a magyar kézilabda, ám talán még közülük is kitűnik a Vác átlövője, Kácsor Gréta. 

A 2000 / 2001-es korosztály női válogatottja 2016 októberében Csehországban lépett pályára. A kézilabdát szerető emberek közül sokan ezen a felkészülési tornán láthattuk először együtt ezt a csapatot, ekkor léptek át ugyanis az ifjúsági korosztályba. Büszkén jegyezhettük meg: ez bizony egy újabb sikercsapat lehet. Fiatalok voltak még (habár most sem épp idősek), csiszolatlanok, de ami már akkor szembe ötlött: végtelenül tehetségesek. Kapkodtuk a fejünket a sok ígéretes kézilabdázót látván. Köztük volt Kácsor Gréta is. A torna során nem csak az azóta ikonikussá vált hajpántjával hívta fel magára a figyelmet: könnyed, légies mozgása és játékintelligenciája a világklasszis játékosokat idézte. 

Gréta akkor már tagja volt a Vác felnőtt, Nb1-es csapatának, sőt a 2016 / 17 –es idény vége felé rendszeresen pályára is lépett a legnagyobbak között. Élt a lehetőséggel. Olyannyira, hogy a következő szezonban, mindössze 17 évesen, profi szerződést kapott klubjától. Fiatal kora ellenére hamar meghatározó alakjává vált együttesének. Rendre meghálálta a kapott bizalmat, 66 lőtt akciógóllal zárta első profi évét. Gréti könnyen felvette Európa egyik legerősebb bajnokságának ritmusát. A legutolsó sorozatban (2018 / 19) kezdő balátlövőként állta meg a helyét, 126 gólt hintett az ellenfeleknek. 

Gréta két korosztály válogatottjában is fontos szerepet töltött be. 2018-ban a 98 / 99-es csapat tagjaként részt vett a debreceni junior VB-n, ahol Magyarország aranyérmes lett. Hiába volt egy korosztállyal fiatalabb társainál, vagány játékára és hatalmas bombáira sokáig emlékezni fogunk. 

67667457_705236846565743_5754842773152858112_n

2019-ben már a saját kortársaival szerepelt Győrben, a hazai rendezésű junior EB-n. Mind mentalitásával, mind a pályán mutatott teljesítményével vezéregyénisége volt a társaságnak. Óriási győzelmekkel tűzdelt két hét után ezzel a csapattal is a dobogó legfelső fokára állhatott fel, ráadásul még az All-star csapatba is beválasztották. 

Kácsor Gréta tehát amellett, hogy rendelkezik egy EYOF-aranyéremmel és egy ifjúsági VB-ezüsttel, junior-világbajnokként lett junior Európa—bajnok. Ez utóbbi történelmi sikernek számít, 15 éve nem volt ilyenre példa.

A még mindig utánpótláskorú játékos fantasztikus egyéni (2017 és 2018 legjobb ifjúsági játékosa) – és csapatsikereket tudhat magáénak, kíváncsian várjuk, miként alakul a pályafutása. Talán már a felnőtt válogatott ajtaja sincsen messze, egy dolog azonban vitathatatlan: ha a dolgok az eddigiekhez hasonlóan alakulnak, Kácsor Grétából világklasszis játékos válhat.  

Írta: Ficzere Péter

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s