Út az aranyéremig – avagy a sikeres U17-es csapat menetelése

Egy év leforgása alatt három aranyéremmel gazdagodott a magyar női kézilabda utánpótlása. Ez mindenféleképpen világraszóló siker, nézzük, hogyan is érték lányaink ezt!

Miután a Golovin Vladimir áltat vezetett junior válogatott júliusban maga mögé utasította Európát, augusztusban már az ifjúsági csapat sikeréért szurkolhattunk. Ezzel a korosztállyal még csak mostanában ismerkedhettünk meg igazán, hiszen ez az első évük, amikor hivatalosan is válogatott szinten játszhatnak. Amit eddig tudhattunk, az az, hogy a keret az előző korosztályokhoz képest is nagyon bő, rengeteg a kiemelkedő tehetség a 2002/2003-asok között.

A celjei Európoa-bajnokság Kiss Szilárd lányai számára augusztus első napján vette kezdetét, Szlovákia ellen. Kellett némi idő, míg válogattunk felvette a mérkőzés ritmusát. A félidőben még csak három góllal vezettünk (13-10), a második félidőben azonban beindult a henger. Folyamatos cserék mellett is el-elléptünk az ellenféltől, végül 31 – 18-ra győztünk, magabiztos játékkal. A mérkőzés legjobbjának Koronczai Petrát választották, aki 8 gólt szerzett, egy részét a büntetővonalról, többet kiváló betörésből, átlövésből. Többen is kiváló teljesítményt nyújtottak egyébként: Farkas Johanna például szétrohanta a szlovákokat, Bánhidi Barbara pedig beállós posztja ellenére átlövésből is eredményes volt.

A következő napon Ausztriával találtuk szembe magunkat, ők sem okoztak különösebb fejtörést lányainknak. Már a szünetben héttel mentünk, amihez még hozzápakoltunk hármat a második játékrészben. Végeredmény: 33 – 23.  Ezen a meccsen Kajdon Blanka megállíthatatlannak bizonyult, 10 gól és kiváló irányítójáték fűződik a nevéhez, Őt választották a legjobb játékosnak. 

A csoportkör utolsó, egyben legnagyobb feladatát Románia legyőzése jelentette. Nem lebecsülve az eddigieket, érezhető volt, hogy csoportelleneleink közül ez a gárda a legerősebb. Gólzáporos esténk volt, nem gyakori, hogy egy találkozón 71 gól is esik. Szerencsére mi héttel többet lőttünk, mint a románok, 39 – 32 lett a meccs vége. Többen is jó teljesítményt nyújtottak, Kajdon Blanka nyolc, Farkas Johanna hét, Mérai Maja hat találatig jutottak. 

Százszázalékos mutatóval ugorhattunk neki a középdöntőnek. Ekkor történt egy csere a mieink keretében: a kevés szerephez jutó Nagy Laura helyett az a Kukely Anna került be, aki nemrég még az EYOF-on nyert bronzérmet a „B” csapattal.

 Svédország legjobb fiataljait kellett legyőzni a mieinknek először. Nagyon nehéz összecsapás volt, de óriásit harcoltak a csajok. Az első félidei küszködős játék után a második félidőre feljavult a kapusteljesítmény és a védekezés, így sikerült néhány góllal ellépni. Az óriási küzdelmet jól mutatja, hogy a második félidőt a svédek 7, de mi is csak 9 találattal zártuk. Négy góllal múltuk felül végül Őket. A legeredményesebb a hét gólt szerző Koronczai volt, a mérkőzés legjobbjának pedig ismét Kajdon Blankát választották a szakértők. 

Nem számíthattunk könnyű folytatásra: a rettegett norvégok következtek, a tét pedig a négybe kerülés volt. A felkészülés során kétszer is sima meccsen vertük Őket, de ismét bebizonyosodott: a női kézilabdában bármi megtörténhet. Egy kiválóan játszó csapatot láthattunk a norvég lányok személyében, akik sok borsot törtek mieink orra alá. Annak ellenére, hogy 30 perc után már négy találatos előnyünk volt, a 60. percben 27 – 27 volt az állás. „Ennek a meccsnek annyi.”- gondolhatták sokan… de nem a magyar válogatott. Egy kiválóan kivédekezett támadás után balszélsőnkhöz, Vámos Mírához került a labda (a nővére Petra, aki júliusban junior-aranyat nyert), Ő pedig egy látványos és végtelenül pontos ejtéssel megnyerte a meccset, 3 másodperccel a dudaszó előtt. Óriási győzelem, hatalmas volt az öröm. Nem adtuk fel, megcsináltuk: top4-be jutottunk!

A Dánia elleni elődöntőn fordult elő legelőször az, hogy nem a magyarok vonulhattak előnnyel a félidei pihenőre: 11-13-at mutatott ekkor az eredményjelző. Ijedten, kicsit szürkén is játszottunk, talán a csapatjáték hiányzott a leginkább. Ez aztán megváltozott, a második félidőben már egyre jobban ment a szekér, az utolsó tíz percet pedig egyértelműen uraltuk. Ismét győzelmet ünnepelhettünk, és ezzel garantálttá vált: biztosan éremmel a nyakukban érkeznek majd haza a csajok. 

20190807kezilabda-u17-noi.jpg

Augusztus 11-én elérkeztünk a torna csúcspontjához, a várva várt EB-döntőhöz. Ellenfelünk az a Svédország volt, akikkel néhány nappal azelőtt már összecsaptunk, és akik az addig veretlen franciákon át jutottak be a fináléba. Fantasztikusan védekeztünk, a kapuban a Fradi kapusa, Zsigmond Panna halmozta a bravúrokat. Nagyon akartunk nyerni, a második játékrészben azonban elfogyni látszott a lendület, szorulni kezdett a hurok. Megtanulhattuk ezalatt a néhány nap alatt, hogy a mi lányaink sosem adják fel, és most sem tették. Bár előfordult olyan is, hogy hat percen keresztül nem találtunk a kapuba, mégis végig vezettünk, és IGEN!!! NYERTÜNK!!!

Kifizetődött a rengeteg befektetett munka, a magyar ifjúsági válogatott megnyerte a szlovéniai Európa-bajnokságot, méghozzá veretlenül. Óriási teljesítmény ez, nagyon büszkék lehetünk rájuk. Az egész csapat kiválóan teljesített, mindenki hozzátette a magáét. 

A legeredményesebb játékosunk a dunaújvárosi nevelésű Koronczai Petra lett, aki 47 találattal zárt. Jobbszélsőnket, Kürthi Laurát a torna legjobb jobbszélsőjének választották, Kajdon Blanka pedig megkapta az MVP-címet. 

Az Európa-bajnok csapat tagjai:

Kapusok: Zsigmond Panna, Németh Kata, Bukovszky Anna, Kubina Molli

Jobbszélsők: Kürthi Laura, Rittlinger Lotti

Jobbátlövő: Horváth Nikolett

Irányítók: Farkas Johanna, Kajdon Blanka, Woth Viktória

Balátlövők: Juhász Gréta, Koronczai Petra, Kukely Anna, Nagy Laura 

Balszélsők: Vámos Míra, Mérai Maja 

Beállók: Bánhidi Barbara, Faragó Luca

Szövetségi edző: ifj.Kiss Szilárd

Edző: Papp György, Kun Attila

Kapusedző: Nagy Zoltán

Erőnléti edző: Szűcs Martin

Gyúró: Seck György

Nagy gratuláció az egész csapatnak!

 

Írta: Ficzere Péter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s