Mit várhatunk a Szeged új igazolásaitól?- portré a bajnoki ezüstérmes nyári szerzeményeiről.

Írásunkban a MOL-Pick Szeged igazolásaival foglakozunk. Az érkezőket vettük górcső alá.

A Mol-Pick Szeged tavalyi szezonja áprilisig álomszerűen alakult. Magabiztosan megszerzett második hely a BL csoportban, majd a Wisla Plock könnyed kiejtése az európai kupasorozat egyenes kieséses szakaszában, hazai fronton pedig az ősi rivális Veszprém háromszori legyőzése, és ezzel párhuzamosan a begyűjtött Magyar Kupa serleg jellemezte a kékek idényét. Áprilisban aztán egy máig megmagyarázhatatlan rövidzárlatnak köszönhetően minden elúszott: fájó BL kiesés a Szkopje ellen, illetve teljes összeomlás hazai fronton. Így tehát igencsak keserű szájízzel búcsúztatta a tavalyi szezont a Csongrád megyei csapat, ennélfogva a szurkolók komoly elvárásokat fogalmaznak meg a klub idei évben bejelentett új érkezőivel szemben. Jelen írás célkitűzése pedig az, hogy néhány háttér-információ, érdekesség segítségével kicsit részletesebb képet adjon a négy új érkezőről.

Kezdjük is a legfiatalabbal, ifj.Rosta Miklóssal, aki igazi kézilabdás dinasztia sarjaként érkezik új csapatába. Édesapja, Rosta Miklós korábbi 130-szoros válogatott, nagybátyja, Rosta István pedig többek között a Szeged játékosa is volt. A legifjabb Rosta eddigi pályafutását a Szese Győr csapatában, illetve Tatabányában töltötte, ahol az elmúlt idényben már a felnőtt meccseken is komoly szerep hárult rá. Szegedre igazolásakor így nyilatkozott: ”Nagy öröm és lehetőség, hogy klasszis játékosok mellett fejlődhetek tovább. Biztos vagyok benne, hogy jól érzem majd magam Szegeden, és remélem, hamar sikerül a beilleszkedés. Emellett pedig hálás vagyok a Tatabányának, hogy egy évvel a szerződésem lejárta előtt nem állt az utamba, és a fejlődésemet tartotta szem előtt.”A fiatal beálló egyébiránt 16 évesen mutatkozott be az első osztályban, illetve szerepelt már a felnőtt válogatottban is. Első szegedi évében valószínűleg a két klasszis beálló, Bánhidi Bence és Matej Gaber tehermentesítése lehet a feladata.

A másik magyar érkezővel már gondjaim akadtak. No nem azért, mert bármiféle problémám lenne Mikler Rolanddal, hanem azért, mert embert próbáló feladat bármi újat mondani róla. A 34 éves kapus sikerekben gazdag pályafutása ugyanis tényleg a szemünk előtt zajlott. Megjárta mindkét óriást, nyert EHF-kupát, játszott több BL döntőben. Ezek azonban csupán a száraz tények. Mikler Roland ennél több a magyar kézilabdázásnak, a magyar szurkolóknak. Ő egy jelenség, egy olyan ikon, akinek az elfogadottsága nem függ attól, hogy éppen hol játszik. Mi sem jelképezi ezt szebben, mint hogy az őt búcsúztató veszprémiekből, illetve az őt üdvözlő szegediekből is milyen heves érzelmeket váltott ki az átigazolás híre. Mindenesetre a tavalyi év bajnoki ezüstérmese nagyot nyert, egy végtelenül rutinos kapus csatlakozik ugyanis keretéhez, aki Mirko Aliloviccal biztosan kiváló párost fog majd alkotni.

A légiósok oldalán is két komoly érkezőt jelentett be a Mol-Pick Szeged, a bemutatást kezdjük Bogdan Radivojejeviccsel. A szerb játékos igen hamar, már hétéves korában elkezdett kézilabdázni, 2001-ben került a Partizan akadémiájára, felnőtt mérkőzést először 2011-ben játszott.2013-ig a belgrádi csapat játékosa maradt, ahol az utolsó két idényben már a BL-ben is pályára lépett. Ezt követően a Flensburgba igazolt, amely csapattal Bajnokok Ligáját, Német Kupát, és Német Szuperkupát is nyert. Szegedi szerződését közvetlen megelőzően pedig a Rhein-Neckar Löwen alkalmazásában állt. Radivojevic véleményem szerint kitűnő vétel, mondhatni istant erősítés. A Szeged mindezidáig rengeteget küszködött a jobbszélen, most azonban sikerült egy kitűnő váltótársat találni Mario Sostaricnak.

Az utolsó érkező, véleményem szerint a legnagyobb név, Luka Stepancic. A pólai születésű horvát játékos a Mladic Rudar és az MK Varteks csapataiban kezdte pályafutását, 2007-ben került a Zágrábhoz, ahol komplett játékos lett belőle, és bajnoki címek sorát ünnepelhette. Innen került a Paris Saint-Germain csapatához, ahol három idényt töltött, és bár hazai porondon sikereket ért el a klub, a nemzetközi áttörés elmaradt, ráadásul Stepancic egyre inkább második opcióvá vált a francia szupertehetség, Nedim Remili mögött, így kézenfekvő döntés volt számára új klub után nézni. A Szegednek pedig tényleg égető szüksége volt egy Stepancichoz hasonló játékosra, a kék egyik legnagyobb problémája ugyanis több idényre visszamenőleg az átlövők, azon belül is leginkább a jobbátlövő kényszerű cseréje védekezésben. A horvát sztár ugyanis kitűnően védekezik, emellett egy igazán komplex játékos, aki gyakorlatilag a játék minden szegmensében erős.

Összegezvén tehát úgy gondolom, jól sikerült a szeged átigazolási szezonja, kíváncsian várhatjuk, vajon milyen hatással lesz ez a 2018-as magyar bajnok játékára.

Az interjúrészlet és a borítókép klub honlapjáról származik.

Írta: Vigh Martin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s