“Mindenféleképpen azt javaslom, minden fiatal játékosnak, hogy próbálja ki magát külföldön”- Ligetvári Patrikkal beszélgettünk.

Ligetvári Patrik nevét sokáig csak a veszprémi utánpótlással behatóbban foglalkozók ismerhették, ám a 2017-es világbajnokságon a húsz éves játékos a vártnál sokkal nagyobb szerepet kapott az akkori szövetségi kapitány Xavi Sabatétól, a fiatal átlövő pedig meghálálta a bizalmat, a magyar csapat egyik vezérévé lépett elő a két évvel ezelőtti seregszemlén. Nem sokkal később úgy döntött, szakít az otthon melegével, és légiósnak áll, mégpedig Spanyolországban. Az ibériai “kirándulás” pedig jól láthatóan remek döntésnek bizonyult, sorra jelentek meg a Patrikot dicsérő sajtóhírek. Mi ez alkalommal magát a játékost kérdeztük többek között a kezdetekről, a váltás okairól és a kézilabda-kultúrák közti különbségről.

Mesélj egy kicsit a kezdetekről! Hogyan kerültél kapcsolatba a kézilabdával, mi vonzott a sportágban?

Már egészen fiatalon is fontos volt számomra a mozgás és kipróbáltam a vízilabdát, a focit is, viszont a kézilabda győzött, mivel 7 évesen kezdtem el kézilabdázni, amikor édesapám elvitt az első edzésemre. Már akkor sem volt számomra újdonság maga a sport, mivel ő is kézilabdázott és szurkolóként együtt jártunk a várpalotai mérkőzésekre. Az elején nehezen kezdtem el, mivel nem volt az én korosztályomban kézilabda csapat Várpalotán, és ezért a nálam 3-4 évvel idősebb korosztályú játékosokkal kezdtem el játszani, ami utólag az előnyömre vált, de persze ezt még akkor nem tudhattam. 11 évesen már be is tudtam mutatkozni a NB2-es ifjúsági csapatban balszélsőként.

Milyen meghatározó emlékeid vannak az utánpótlás évekről?

Boldogan tekintek vissza ezekre az évekre, mivel hazai bajnokságban mindent megnyertünk, amit meg lehetett nyerni, és úgy érzem sok mérkőzésen jó teljesítményt tudtam nyújtani a pályán. Nagy örömömre szolgált, hogy ekkor ifj. Kiss Szilárddal dolgozhattam együtt, mivel úgy érzem, hogy nagyot lendített az akkori fejlődésemen.

Balatonfüredre kerültél kölcsönbe, itt már a felnőtt csapatban játszottál meghatározó szerepet. Mik voltak a legfontosabb dolgok, amelyeket az alatt az időszak alatt tanultál meg?

Nagyon hasznos és boldog 2 év volt számomra, amit ott tölthettem, mivel fiatalon egy jó csapatba kerültem, jó közösségbe. Megtanultam, hogy hogyan kell beilleszkedni egy felnőtt kézilabda csapatba, viszont amit kiemelnék, hogy Csoknyai István megtanította nekem, hogyan is kell hármas védőként meghatározó szerepet vállalni a védelemben. Ezt ezúton szeretném is megköszönni neki.

A 2017-es világbajnoskágon Xavi Sabate jelentős szerepet szánt neked, főleg védekezésben. Meglepett, hogy az edző ilyen mértékben számít rád egy nagy világversenyen?

Nagyon meglepődtem, mivel 20 évesen senki nem számít arra, hogy egy világversenyen ennyit tölthet a pályán és nagyon boldog vagyok, hogy az akkori magyar válogatott játékosaival játszattam együtt, mert azóta többen visszavonultak.

Nemrégiben Spanyolországba kerültél, mégpedig kölcsönbe. Nehéz volt meghozni a légiósélet melleti döntést, illetve milyenek voltak a kezdeti benyomások? Mik okoztak esetlegesen nehézséget?

Nehéz volt kilépni először a komfortzónámból, hiszen elszakadtam a családomtól, barátaimtól és attól a környezettől, ahol eddigi életemet töltöttem, viszont egyáltalán nem bánom, mivel úgy érzem sokat fejlődtem azóta, amióta Spanyolországban játszom. Abban az időszakban, amikor döntenem kellett a légiósélet mellett, nem játszottam ahhoz eleget, hogy fejlődni tudjak. Úgy gondolom, hogy egy fiatal játékosnak az válik az előnyére, ha minden több időt töltenek a pályán és úgy gondolom, hogy ez most nálam is megmutatkozik.

Először nehezebb volt, mivel más kultúra, más ország és más játékstílus, de már pár hét elteltével úgy éreztem, hogy hozzá is szoktam a spanyolországi élethez. Az elején a spanyol bajnokság ritmusa is nehézséget okozott, mivel meg kellett tanulnom az időzítést és a távolságokat, hogy milyen helyzetben hogyan kell mozdulnom, illetve még mai napig sokat dolgozom azon, hogy gyorsabb legyek. Legfőképp a nyelv volt az elején a legnagyobb nehézség, mivel nem beszéltem egyáltalán spanyolul, és az edzéseket ezen a nyelven tartották, de ha valamit nem értettem, akkor angolul elmagyarázták.

Miben látod a legnagyobb különbséget a magyar-, illetve a spanyol kézilabda-kultúra között?

A legnagyobb különbség szerintem a tempóban van, illetve a mérkőzéseken a bírók sokkal szigorúbbak Spanyolországban, mivel amit mondjuk otthon egy átlag faultnak ítélnek, azt itt egy 2 perccel „jutalmazzák”. Ez a szigorúság sokat segít nekem, mivel védekezésben próbálok minél szabályosabb lenni.

Említetted több alkalommal, hogy hatalmas öröm számodra, hogy Spanyolországban támadásban is számítanak rád. Mit gondolsz, melyik az a terület, ahol a legtöbbet kell még fejlődnöd?

Támadásban kell a legtöbbet fejlődnöm és minél több rutint szerezni a pályán. Sokat gyakorolunk az edzőmmel, hogy az adott pillanatban a mérkőzésen a legjobb passzt, vagy lövést válasszam ki az adott szituációban.

Ha fiatalabb játékosok kérnének tanácsot tőled, javasolnád nekik, hogy külföldre menjenek? És ha igen, miért?

Mindenféleképpen az javasolom, minden fiatal játékosnak, hogy próbálja ki magát külföldön, és lépjen ki a komfortzónájából, mivel megismerhet más kézilabda kultúrát, illetve egyértelműen nemzetközi tapasztalatot szerezhet.

Mik a terveid a következő években? Tudjuk, hogy meghosszabbítottad a szerződésedet Veszprémben. Szeretnél még kölcsönben játszani, vagy most már visszatérnél a magyar rekordbajnokhoz?

Jelenleg az aktuális szezonra koncentrálok, és arra, hogy minél többet fejlődjek, valamint a klubommal a lehető legjobb helyen végezzünk a bajnokságban.

Köszönjük szépen az interjút!

Kép:Index. hu,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s