Kezdődik az első huszonnégy csapatos férfi Európa-bajnokság!

A megemelt létszám mellett az is először fordul elő, hogy három különböző ország (Svédország, Norvégia, Ausztria) látja vendégül a kontinens legjobbjait.

Csütörtökön a Fehéroroszország-Szerbia és a Németország-Hollandia mérkőzésekkel kezdődik a torna. A döntőt Stockholmban, a Hammarby labdarúgócsapatának otthonában rendezik, várhatóan harmincötezer néző előtt. A svéd fővároson kívül még Göteborg és Malmö is szerepet kap, utóbbi városban szerepel majd a magyar válogatott. A norvégoknál Trondheim lett a rendező, míg az osztrákoknál Bécs mellett Grazban is rendeznek mérkőzéseket.

Három újoncot is köszönthetünk a mezőnyben. Hollandia, Lettország, és Bosznia-Hercegovina első kontinensviadalára készül, bármelyik csapattól óriási bravúr lenne egy esetleges továbbjutás.

A fogadóirodáknál a dánok a fő esélyesek. Mikkel Hansenéken kívül a francia, spanyol, svéd hármast várják a legjobb négy közé.A magyar válogatottnak bravúr kell a továbbjutáshoz. Lékai Mátét, Bodó Richárdot és Juhász Ádámot nem lesz egyszerű pótolni. Gulyás István csapata lesz a torna egyik legfiatalabb válogatottja, melynek Mikler Roland lehet a vezére a maga kétszáz válogatott fellépésével.

A csapattal szemben konkrét elvárás nincs, az elsődleges cél egy ütőképes gárda alapjainak letétele a 2022-es hazai Európa-bajnokságra .Szombaton az oroszok elleni nyitány máris sorsdöntő lesz a második szakaszba kerülés szempontjából. A két együttes legutóbbi öt mérkőzéséből hármat megnyertünk, egy vereség és egy döntetlen mellett.

A csoportokból az első két helyezett jut tovább a középdöntőbe.

A-CSOPORT (Graz): Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, Szerbia
B-CSOPORT (Bécs): Csehország, Észak-Macedónia, Ausztria, Ukrajna
C-CSOPORT (Trondheim): Spanyolország, Németország, Lettország, Hollandia
D-CSOPORT (Trondheim): Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina
E-CSOPORT (Malmö): Dánia, MAGYARORSZÁG, Izland, Oroszország
F-CSOPORT (Göteborg): Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország

A mieink továbbjutás esetén a D- és F-csoport két-két továbbjutójával mérkőznének a torna második szakaszában. A középdöntős csoportok első két-két helyezettje kerül az elődöntőbe, a 3. helyezettek az Eb 5. helyéért léphetnek pályára. 

Kép: IHF

Furák Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s