Régóta várt magyar győzelem- svédországi kalandjaink- 1.rész

A magyar válogatott a papírformát némileg felülírva, győzelemmel kezdte az Európa-bajnokságot. Lássuk, milyen volt mindezt belülről megélni.

A péntek késő esti érkezés után a maroknyi magyar szurkolótábor egy része nyugovóra tért, annak tudatában, hogy a következő napon fontos mérkőzés vár a csapatra. A másnap reggeli ébredés sem várathatott túl sokat magára, ugyanis a magyar együttes a délutáni sávban kapott helyet. A reggeli elfogyasztása után néhány óránk azért maradt a malmöi városnézésre, még akkor is, ha a sokszor felerősödő szelek nem éppen turistabarát körülményeket teremtettek. Malmö egyébként a harmadik legnépesebb svéd település, csak Göteborg és Stockholm előzi meg a vonatkozó listán. A város a fontos ipari központ, valamint a svéd tudományos-technológiai innováció egyik fő színhelye. A stratégiai fontosság azonban korántsem tükröződött a szombati látképen. Csupán néhány lakó törte meg a hűvös szelek és a szürke égbolt monotonitását. Utunk során érintettük a Torso tornyot, mely az egész skandináv térség legmagasabb épülete. Később bóklásztunk a hidak- és csatornák rengetegében.

A délután folyamán pedig következhetett a nap fénypontja, a magyar mérkőzés. A Malmö Arena a városközpontból könnyen megközelíthető, csupán néhány megállót kell utazni valamelyik tömegközlekedési eszközzel. A csarnok impozáns látványt nyújt, minden tekintetben méltó helyszíne egy ilyen világeseménynek. Egyébként is érzékelhető a városban a felhajtás, rengeteg tábla, molinó hirdeti az Európa-bajnokságot. A mérkőzések kezdetére a várakozásoknak megfelelően megtelt a csarnok, erre a szomszédos Dániából érkező nagyszámú szurkolótábor miatt lehetett is számítani. A találkozók előtti műsorszámok nem sokban különböztek a korábbi világversenyeken tapasztaltaktól. A mieink “fellépése” előtt a szervezők segítőkészségének, illetve más nemzetbeli szurkolótársaink rugalmasságának köszönhetően sikerült elérnünk, hogy a megjelent magyar szurkolóknak legalább egy része együtt tudta buzdítani a csapatot. Az Európa-bajnokság előtt egyértelműen úgy éreztem, hogy a realitás a magyar csapat számára három vereség. Kiinduló álláspontom tehát az volt, hogy minden, amit ettől az Európa-bajnokságtól kapunk, legalábbis eredmények tekintetében, az ráadás, ajándék. A mérkőzés tulajdonképpen egy érzelmi hullámvasút volt.(Ez a motívum később még vissza fog köszönni!). Az elején meglepetéssel vegyes öröm, a mérkőzés második felében sokáig eufória, végül pedig a félelem jellemezte a magyar szurkolótábort. Kaotikus végjáték után azonban megnyerte a magyar csapat a találkozót, jöhetett az önfeledt ünneplés.

Már korábban úgy döntöttünk, hogy igyekszünk a lehető legtöbb találkozót megtekinteni, így természetesen a Dánia-Izland mérkőzés sem maradt ki. Egy fantasztikus színvonalú, végletekig kiélezett meccset láttunk, melyet azonban nem tudtunk “csupán” önmagában élvezni. A gondolatot ugyanis, hogy két ilyen dinamikával játszó csapat ellen nagyon nehéz dolga lesz a magyar csapatnak, nem tudtak a végletekig tudatalattinkba fojtani. Ráadásként, az eredmény sem nekünk kedvezett, az izlandi csapat mai győzelmével ugyanis az ő legyőzésük sem jelentene garantált továbbjutást. Mindezek ellenére a két északi csapat kvázi bemutatót tartott arról, hogy miről is szól a modern kézilabda. Gyakorlatilag minden az átmenetekben dől el(ez a kijelentés egyébiránt a futballban is megállja a helyét), az a csapat tud sikeres lenni, amelyik nagy számban képes rendezett védelem ellen akciót vezényelni. Ehhez viszont komplex, támadásban és védekezésben egyaránt jól használható játékosokra van szükség, hiszen ez a tempó gyakorlatilag kizárja a csere lehetőségét. Nálunk pedig talán pont ez utóbbi jelenti a legnagyobb problémát.

Végül azonban eluralkodott rajtunk az öröm, hiszen a magyar csapat a saját szurkolót is meglepve sikerrel kezdte az Európa-bajnokságot. Izgatottan tekintünk a következő mérkőzések elé.

Borító:MKSZ/Kovács Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s