“A mai trendek megkövetelik a lehető leggyorsabb játékot”- Rasmus Boysennel beszélgettünk

Az aktív játékosként és bloggerként is ismert dán kézilabdázóval beszélgettünk.

Üde színfoltja a kézilabdás médiának Rasmus Boysen, aki amellett, hogy jelenleg is a Bajnokok Ligájában játszik az Elverum csapatával, működtet egy olvasott blogot, ahol érdekes játékszituációkat, különös történeteket és aktualitásokat oszt meg az olvasókkal. Interjúnkban kitértünk a dán utánpótlásra, a magyar kézilabda helyzetére és az Európa-bajnokság esélyeire is.

Könnyen belátható, hogy a dán utánpótlásszisztéma az egyik leghatékonyabb rendszer a világon. Elmagyaráznád nekünk röviden, hogy hogyan is néz ki egy dán játékos útja a felnőtt válogatottig?

A dán rendszerben is léteznünk különböző utak. Vannak, akik később, mások előbb kezdenek el komolyan foglalkozni a kézilabdával. Ez egyébként természetes is, hiszen nagyon különböző lehet a játékosok fejlődési íve. Dániában működik egy akadémiai rendszer, ahová a gyerekek 13-14 éves korukban kerülnek be. Itt elsajátítanak minden, a profi játékosléthez szükséges képességet. A dán utánpótlásválogatottatknál az edzők egyébként is igyekeznek minél több játékost a keret közvetlen közelében tartani, ugyanis ilyen fiatalon nagyon nehéz megmondani valakiről, hogy a felnőttek között milyen játékos válik majd belőle.

Sokáig a Skjern játékosa voltál. Milyen volt akkoriban a dán bajnokság?

Nyolc évet töltöttem ott, az ifi-és a felnőtt csapatban is játszottam. Akkoriban kezdődött meg a dán bajnokság átalakulása. Az olyan nagy csapatok, mint a Skjern, a Kolding vagy a GOG épp komoly válságban voltak, ezzel párhuzamosan pedig új, ambiciózus csapatok tűntek fel a színen( Silkeborg, Aalborg, Koppenhága). Rengeteg klasszis játékos játszott ekkoriban Dániában, ám már ekkor is érződött, hogy a dán pontvadászat egyfajta ugródeszkaként kíván szolgálni a skandináv játékosok számára. Aki itt jól teljesít, az könnyen egy jobb bajnokságban, egy erősebb csapatban találhatja magát.

Jelenleg az Elverum csapatában játszol, mégpedig a Bajnokok Ligájában. Mik azok a tényezők, amelyekben ez a versenysorozat különbözik a többitől?

Természetesen ez a legerősebb sorozat, minden héten a legjobbak ellen játszol, az érdeklődés pedig hatalmas.

Mikor kezdted az oldalt és mi volt a célod vele?

Mindig is nagyon érdekelt a kézilabda minden aspektusa, 2015-ben egy súlyos sérülésnek köszönhetően rengeteg szabadidőm lett, és szerettem volna hasznosítani.

Átlagosan mennyi idődet emészti fel az oldal kezelése?

Rengeteget, inkább bele sem gondolok. 🙂

Hogy látod a kézilabda jelenlegi helyzetét, mik a legfontosabb trendek, hogyan változott meg a játék az elmúlt néhány évben?

A hét a hat elleni játék nagyon megváltoztatta ezt a sportágat, véleményem szerint nem feltétlenül a jó irányba mozdultunk el. A trendek viszont megkövetelik a lehető leggyorsabb játékot. A világ élvonalába tartozó csapatok hatékony, gyors, szemre is tetszetős kézilabdát játszanak.

Mit gondolsz a magyar kézilabdáról általánosságban, hogy látod, mik az esetleges problémák?

Nagy rajongója vagyok a magyar kézilabdának, főleg a mentalitás és a szurkolók miatt. 2002-ben a Veszprém itt játszott Dániában, és rengeteg magyar szurkoló kísérte el a csapatot. A Veszprémnek azóta is nagy rajongója vagyok. Két évvel ezelőtt pedig magam ültem autóba, hogy személyesen élhessem át a Veszprém Aréna hangulatát.

A problémákról nem igazán tudok nyilatkozni, bár a sok légiós biztosan befolyásolja a válogatott teljesítményét.

Mit tippelsz az Európa-bajnokság későbbi szakaszára?

A torna előtt spanyol-dán döntőre tippeltem, illetve arra, hogy a franciák negatív-, a fehéroroszok és a portugálok pedig pozitív meglepetést okozhatnak. Ezekhez továbbra is tartom magam.

Köszönjük szépen a beszélgetést. Ramsmus Boysen oldala itt érhető el:https://www.facebook.com/boysenrasmus/

Kép:Twitter, Elverum

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s