Olimpia? Evés közben jön meg az étvágy. Csoportkör-elemzés, középdöntős remények és a program

Óriási bravúrt végrehajtva, megnyerte csoportját a magyar férfi kézilabda válogatott. Összefoglaltuk a csoportban történteket, valamint utánanéztünk, milyen messze is van az olimpia.

Az Európa-bajnokság előtt gyakorlatilag a pontszerzést is bravúrnak tartotta a közvélemény az újonnan alakult nemzeti együttestől. Külön nehézséget jelentett a csapatnak ,hogy a Bajnokok Ligájában pallérozódó két sztárját, Lékait és Bodót is kénytelen volt nélkülözni  az új edzői stáb. Nehéz volt megjósolni mire lehet képes a gárda, hiszen a felkészülés csendben, többnyire zárt kapus edzőmérkőzésekkel zajlott. A már elkerülhetetlen generációváltáson átesett csapat tapasztalatszerezésnek kikiáltott kontinensviadalra indult Svédországba.

A nehéz csoportbeosztás nem sok jóval kecsegtetett.

A legnagyobb esély a pontszerzésre az oroszok elleni első mérkőzés volt. Ennek megfelelően nagy akarattal, agresszívan és okosan kézilabdázva sikerült is meglepnünk Dibirovékat. Hátul egy hatos falas felállásból indított emberfogást, 5+1-es védekezést alkalmaztunk (főleg Zhitnikov ellen), amivel komoly zűrt okoztunk az ellenfélnek. Az első félidő elején még az átlövésekkel meggyűlt a bajunk, de később a mérkősén remekül védő Mikler ezt is orvosolta. Támadásban a Bánhidi köré épített játékok jól működtek. Ha nem maga a beálló került helyzetbe, akkor zárása melletti lövésekkel és betörésekkel voltunk eredményesek. Ha egy picivel pontosabbak lettek volna a befejezések, több találattal is vezethettünk volna, de végül egy gólos előnnyel mentek a mieink szünetre.

A második félidőre azonban sikerült még egy lapáttal rátennünk, aminek köszönhetően öt góllal is megléptünk már. Ez a lendület később elfogyni látszott, ezen periódusban a kiállítások is nehezítették az életünket. Az ellenfél felzárkózott, sőt az utolsó támadásból Dibirov még egyenlíthetett volna, ha nincs Mikler Roland. Ő azonban óriási bravúrral hárítani tudott, és ezzel az fontos védéssel végül bebiztosítottuk a két pontot.Némi meglepetésre győzelemmel kezdtünk.

mikler_roland-600x400

 

Oroszország után a csoport legnehezebbnek tűnő ellenfele következett, a szinte hazai pályán játszó regnáló világbajnok, vagyis Dánia. Védekezési taktikánk az orosz mérkőzéssel megegyező volt. A befutó mozgásokat követően a szélső védő posztját elhagyva, kivette támadásból az egyik belső embert, ezzel leszűkítve a játékot egy oldalra. Ráadásul a magyar csapatokra nem jellemző taktikát, egy merész és jól működő nyitott fallal próbáltuk meglepni Mikkel Hansenéket, és ez ismét remekül működött az újra remek napot kifogó Mikler Rolanddal a védelem mögött. Meghatározó volt, hogy támadásban kevés hibát vétettünk. Alig voltak eladott labdák, technikai hibák, így nem tudtak átrohanni rajtunk, könnyű gólokat lőni, és azt a tempót játszani, ami igazán nekik fekszik. A magyar csapat végig vezetett, de végül döntetlenre végzett a végső esélyesként is kikiáltott világbajnok ellen. A végjátékban mind két csapatnak volt lehetősége  a győzelemre, de a játék képe alapján talán bennünk maradhatott hiányérzet.

82165136_495328134456458_3684604992439713792_n

Az utolsó találkozó a csoportban az addig hibátlan Izland ellen következett. A skandináv stílus minden jegyét képviselő csapat szoros, egy gólos dánok elleni győzelem után átgázolt az oroszokon. A képlet számunkra “egyszerű” volt. Pontot kell szerezni a biztos továbbjutáshoz vagy hiába az eddigi szép eredmények, az oroszok kezében a sorsunk.

Az első félidő remek kezdése után jött egy komolyabb hullámvölgy, és úgy tűnt, nem tudjuk megfékezni az izlandiakat. Védekezésben a korábbiakkal ellentétben zártabbak maradtunk,Mikler hiába védett ismét szenzációsan, elől nem jöttek a gólok. Öt gólos hátrányból a félidő végére sikerült három gólra visszajönni. Tudtuk, hogy ennél jóval több kell a továbbjutáshoz.

A folytatás első negyed órájában fokozatosan zárkoztunk. Balogh beállása új színt hozott a játékunkba, végre a cserepadhoz közelebb volt a posztja, így tudtuk védekezésben-támadásban cserélni. Páros kapcsolata Bánhidivel átbillentette a mérleg nyelvét a javunkra. A tudatos hosszú lefolyású támadásokkal és remek visszarendeződéssel teljesen elvettük a gyors lerohanásokat Palmarssonéktól. A védekezésünk is jobban összeállt,  Mikler még fokozni tudta eddigi teljesítményét. Csak szuperlatívuszokban lehet beszlén a Szeged hálóőréről. Bravúrok sorát bemutatva 18 gólon tartottuk Izland csapatát, ami már önmagában elképesztő. A végjátékra kialakult öt gólos előnyt a lefújásig még egy góllal meg tudtuk toldani, és végül 24-18 arányban megérdemelten nyertünk. 

A csoport élén végezve két pontot vihetünk magunkkal a középdöntőbe, ahol sorrendben a Norvégia, Szlovénia, Svédország és Portugália vár ránk. A csapat már most túl teljesítette az elvárást, de a két vitt pont, és egy vagy esetleg két győzelemmel könnyen elcsíphetünk egy olimpiai selejtezőst helyezést, amit senki nem várt vagy remélt a csapattól. Minden esetre a teher minket továbbra sem nyom, és mint mondják: Evés közben jön meg az étvágy! Hajrá, Magyarország, hajrá, srácok!

A csoport végeredménye:

82357377_813194642480038_8047284973301923840_n

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI PROGRAMJA
Január 17., péntek, 18.15:
Norvégia–Magyarország
Január 19., vasárnap, 16.15: Szlovénia–Magyarország
Január 21., kedd, 20.30: Magyarország–Svédország
Január 22., szerda 16.00: Portugália–Magyarország

A középdöntő állása

Screenshot 2020-01-16 00.21.29

Forrás: NSO

Írta: K. Szabolcs

Borítókép: MKSZ / Kovács Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s