A magyar „hispán”: Hogyan hoz Chema Rodriguez szenvedélyt Magyarországra?

Chema Rodriguezzel, a magyar válogatott másoedzőjével készített hosszabb lélegzetű riportot az EB honlapja. Ez az írás annak a szó szerinti fordítása. 

Spanyolország színeiben nagy sikereket ért el, most Magyarországnak próbál segíteni története legjobb EB szereplésének kiharcolásában.

„Egész életetekben emlékezni fogtok erre a percre!” – visszhangzottak Chema Rodriguez szavai a magyar öltözőben, miután a csoportkörben Izland elleni 24:18 arányú győzelmet aratott a magyar csapat, amivel középdöntőbe került. A szemekben látható szenvedély eltörölte a nyelvi akadályt a spanyol tréner és a magyar játékosok között, a kézilabda erejének megtestesülése révén.

A végig teher nélkül játszó, esélytelennek tartott magyar csapat megdöbbentő győzelme azt jelentette, hogy a korábban Magyarország ellen 24:24-es döntetlent elérő, olimpiai- és világbajnok Dánia kiesett a csoportkört követően.

De Rodriguez számára ez többet jelentett puszta győzelemnél. A magyar csapattal annak ellenére sikeres a munkája, hogy 24,7 évnyi átlagéletkorával ez a csapat az egyik legfiatalabb az Európa-bajnokság mezőnyében, és 10 játékos pályafutása első kontinens viadalán vesz részt. 

„Mindannyian beszélünk a csapathoz, csak a kamera épp engem vett” – mondta a magyar válogatott másodedzője. „A szövetségi kapitány remek munkát végez, az utolsó meccsen Nagy László beszélt hozzájuk, szóval mindhárman igyekszünk kihozni a játékosokból a legjobbat” – tette hozzá. 

„Ott van bennünk a küzdőszellem” 

A középdöntő a végéhez közelít, és Magyarországnak reális esélye van odaérni Stockholmba. A hátralévő két mérkőzésen, amit Svédországgal és Portugáliával vívnak, kiharcolhatják történetük első EB elődöntőjét. 

A magyar nemzeti csapatból régóta hiányzó küzdőszellem, az idei Európa-bajnokság kezdetétől áthatja a csapatot, amiben Rodrigueznek is nagy szerepe van. Egyike az elmúlt két évtized legnagyobb irányítóinak, és edzői pályafutásának kezdetét jelenti, hogy Gulyás István asszisztenseként dolgozik a magyar válogatott mellett az elmúlt évtől.

„Az az egyik legjobb ebben a gárdában, hogy igazi csapat vagyunk, mind a játékosok, mind a stáb, együtt, egységben” – szólt Rodriguez. Az 51 éves Gulyás István szintén irányító volt, több magyar csapatot irányított (ideiglenesen a Veszprémet is), mielőtt szövetségi kapitány lett. Rodriguezzel és a korábbi válogatott jobbátlövővel, Nagy Lászlóval alkotják közösen a szakmai stábot. 

„Osztozunk a felelősségen Lászlóval. István a főnök, mi pedig igyekszünk mindenben segíteni neki. Hozzá tenni a taktikához néhány újdonságot, és segíteni a játékosoknak a fejlődésben, és a nehéz szituációkhoz való alkalmazkodásban” – teszi hozzá Rodriguez. 

A spanyol kapcsolat

Erős kötelék alakult ki az elmúlt évtizedben a magyar és a spanyol kézilabda között. Magyarország igyekszik felzárkózni az élmezőnyhöz, a spanyol filozófiát követve, ami az utóbbi három Európa-bajnokság során három éremhez segítette a hispánokat. 

2014 és 2017 között két spanyol trénere is volt a magyar nemzeti csapatnak, Talant Dujshebaev és Xavi Sabate személyében, valamint a két magyar sztárklubot (Szeged, Veszprém) is spanyol edző irányítja, Juan Carlos Pastor és David Davis révén. 

„Magyarország a spanyol stílust választotta, két kiemelkedő klubját is spanyol edzők irányítják. Úgy gondolom ezt próbálják megvalósítani a válogatott háza táján is, a klubok mintájára. Szinkronban kell lenniük, és igyekeznek a spanyol felfogást meghonosítani” – magyarázza Rodriguez. A kísérlet egyelőre sikeres, mivel a klubok után a válogatott is fejlődésnek indult. 

Az előző szezonban a Veszprém ezüstérmet szerzett a Bajnokok Ligájában, a döntőben a Vardar Szkopje csapatával szemben maradtak alul. Az idei Európa-bajnokság még gazdagabb lehet érzelmekben, ha Magyarország eljut a legjobb négy közé, könnyen lehet, hogy Spanyolországgal kerül szembe.

„Meccsről meccsre tervezünk, de ha valóban összekerülünk Spanyolországgal, az természetesen egy különleges nap lesz számomra. Rengeteg barátom szerepel náluk, nagy meccs, egy nagy kihívás lenne nekünk, megmérkőzni az egyik legnagyobb csapattal” – fogalmaz Rodriguez. „Ha létrejön ez a találkozó nagyon boldogok leszünk, mert az azt jelentené, hogy bejutottunk a legjobb négy csapat közé, ami óriási eredmény lenne” – egészíti ki.

Lassú edzővé válás

A 40 éves Rodriguez edzői karrierje elején jár, és még nem akasztotta szögre cipőjét sem. A francia másodosztályú Saran csapatában ma is aktív játékos, ahol szintén tevékenykedik másodedzőként is, Fabien Courtial mellett. 

„Különös helyzet ez nekem, de segítek Fabiennek edzőként és barátként is” – jelentette ki.

Az még a jövő kérdése, hogy edzőként is olyan sikereket fog-e elérni, mint játékospályafutása során. A pályán már szerzett aranyérmet Világbajnokságon, és ezüstérmet Európa-bajnokságon. Lehet, hogy első nagy edzői sikere már a héten megtörténik, magyar szinekben…

Fordította: G.

Photo © Anze Malovrh / kolektiff

Eredeti cikk: https://men2020.ehf-euro.com/newsdetail/the-hungarian-hispano-how-chema-rodriguez-brings-passion-to-hungary/?fbclid=IwAR0gMniuWnTp6fpB6mClvqxwyHYdYBHAgNHqI0uHwqc1GMzP0wdx3iBqwEE

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s