Elképesztő izgalmak után: Horvátország-Spanyolország döntő lesz az Európa-bajnokságon

A stockholmi elődöntőkben a horvátok nyolcvan perces mérkőzésen nyertek, a spanyolok igazolták a papírformát.

Az első elődöntőben a társházigazda Norvégia a horvát válogatottal találkozott. A mérkőzés előtt a skandinávokat tartották esélyesebbnek, pikáns csata várt a két csapat világklasszisaira, Sander Sagosenre és Domagoj Duvjnakra. Arra talán ők sem számítottak, hogy ez a mérkőzés bevonul a sportág örök klasszikusai közé.

Lino Cervar fiai kezdték jobban a találkozót, amelynek kulcsa a nyitott védekezés volt, amely mögött Marin Sego kiválóan védett. A norvégoknak először kellett futniuk az eredmény után ezen az Európa-bajnokságon, amelynek következtében egyre feszültebbé váltak. A horvátok szervezett játékot bemutatva őrizték előnyüket, de három gólnál nagy különbség nem alakult ki.

A drámai végjátékban a norvégok fél perccel a rendes játékidő vége előtt Magnus Jöndal találatával egyenlítettek. Következett a kétszer ötperces ráadás, melynek végén szintén nem tudták eldönteni a felek a párharcot, mivel Duvjnak időntúli hetesével megint döntetlen lett. Mindkét csapat hősiesen küzdött, az utolsó erőtartalékaikat mozgósítva. A nyolcvanperces ütközet utolsó pillanataiban dőlt el az elődöntő, Zseljko Musa találatával.

Horvátország 2010 után játszhat újra Európa-bajnoki döntőt, egy örökre emlékezetes, idegtépő végjátékban. A két karmester is extrát nyújtott. Sagosen tíz, Duvjnak nyolc gólt szerzett.

Horvátország-Spanyolország 29-28

A maratoni mérkőzés után kisebb csúszással indult a spanyol-szlovén találkozó. A címvédő lassan lendült játékba, öt perc után szerezték az első góljukat, de utána átvették az irányítást, és egyre látványosabb támadójátékot produkáltak. A szünetig húsz gólig jutottak. A második félidőben a spanyolok őrizték megnyugtató előnyüket. A szlovén válogatott küzdött becsülettel, a végjátékot kicsit izgalmassá is tették, de a rutinos spanyolok megőrizték előnyüket.

Spanyolország-Szlovénia 34-32

Szombat: bronzmérkőzés. A szlovénok a norvégok ellen lépnek pályára. Vranjes csapatának esélyei talán megnőttek azzal, hogy az északiak maratoni meccset játszottak.

Vasárnap: Spanyolország – Horvátország döntő (ők már találkoztak a csoportmérkőzések során).

 

Írta: Furák Dániel

Kép: Martin Rose/ Bongarts/Getty Images

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s