Alig fejeződött be a 2023/24-es idény, mi máris rávetjük magunkat a következőre. Ha nem is ténylegesen, labdát pattogtatva, de a 2024/25-ös szezon versenykiírását tanulmányozva.

Azok kedvéért, akik még sosem találkoztak ilyesmivel, elmondjuk: ez egy hosszú dokumentum (az idei konkrétan 66 oldal), ami tartalmazza az összes, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) által szervezett versenysorozat lebonyolítását, részletes szabályait. Minden évben újra kiadják, bár a szöveg nagy része szó szerint azonos az előző évivel. A versenykiírás nagy része egy átlagos szurkoló számára érdektelen információkat és előírásokat tartalmaz, például, hogy hogyan kell bejelenteni egy mérkőzés időpontjának megváltozását – ez a csapatok technikai vezetői számára fontos, mindenki másnak pedig irreleváns. De itt szerepel például az NB I-es bajnokság látszámának (14 csapat, ahogy eddig is) meghatározása is. A versenykiírást időnként év közben is módosítják, de azért túlnyomórészt a teljes szezonban érvényes marad.

NB I

A legtöbb olvasót bizonyára az NB I érdekli. Itt nincs jelentős változás, a következő szezonban is, férfiaknál, nőknél egyaránt 14-14 csapat versenyez, körmérkőzéses rendszerben. A férfiaknál lesz bajnoki döntő, ugyanígy, két nyert mérkőzésig. Bár az olimpia miatt erre számíthatnánk, az első forduló játéknapja csak néhány nappal került a megszokottnál későbbre, az első játéknap a férfiaknál és a nőknél is szeptember 8. (a kiírt napnál előbb is lehet játszani, a hétvégi fordulók hivatalos játéknapja mindig vasárnap, de a legtöbb mérkőzést szombaton rendezik). Újdonság, és alighanem az idei férfi bajnokság által ihletett változás, hogy a bajnokság (férfiaknál az alapszakasz) utolsó két fordulójában minden mérkőzést azonos időpontban kell játszani. A kijelölt időpont május utolsó két hétvégéje, a nők szombaton, a férfiak vasárnap 18 órakor játszanak, kötelezően, ezeket a mérkőzéseket tilos előbb lejátszani.

A szezon végén, az eddig megszokottak szerint, a bajnokság utolsó két helyezettje esik ki (már legalábbis, ha lesz két feljutó).

Drasztikusan megnőtt, bár továbbra sem jelentős összeg, a versenyengedélyek kiadásának díja (ez, régebben használatos szóval „igazolás”, vagy „játékengedély”, igazolja, hogy egy adott játékos jogosult a bajnokságban egy adott klub színeiben játszani). A korábbi 1.800 forint helyett ezúttal már 12.000 forintott kell befizetni egy versenyengedélyért. A versenyengedélyek kiadásának határideje 2025. február 20., ezután már új versenyengedélyt nem adnak ki (tehát már nem lehet új játékosokat igazolni).

Közismert az ún. „fiatal-szabály”. Egy mérkőzésre 16 játékos nevezhető, ebből 14 bárki lehet, akinek van érvényes versenyengedélye, a maradék két helyre viszont csak magyar állampolgárságú játékos nevezhető, a férfiaknál 2002-es, a nőknél 2003-as vagy fiatalabb születésű. Ha egy csapat csak 14 játékost nevez, akkor az akár mind lehet külföldi és bármilyen idős.

Az új szezontól konkrétan előírják, milyen gyártmányú labdával kell játszani (konkrét cikkszám meghatározásával), a labdán az MKSZ és a liga logójának is szerepelnie kell.

NB I/B, NB II

A másod- és a harmadosztály lebonyolítása sem változik (az utóbbi időben minden évben volt valami változás, most jöhet a stabilitás). Változik a női NB I-es klubok NB I/B-ben szereplő csapataira vonatkozó korhatár (a férfiaknál nincs változás): férfiaknál 2004, nőknél 2005-ös születésű játékosok szerepelhetnek itt, ill. csapatonként max. 2 egy évvel idősebb (2003-as ill. 2004-es) játékos. Ezáltal a nőknél már nem U19, hanem U20 korosztály szerepelhet ezekben a csapatokban.

Az alkalmazandó labdát itt is előírják, de itt elég rá a Szövetség logója.

Magyar Kupa

A Kupa lebonyolítása is azonos az előző években megszokottal. Az is változatlan, hogy az NB I és NB I/B osztályokban szereplő csapatok számára a részvétel kötelező, de minden más klub számára megengedett.

A Négyes Döntő kijelölt időpontja a nőknél március 1-2., a férfiaknál április 12-13. Az idei év tapasztalatait követő új szabály, hogy a Bajnokok Ligájában résztvevő csapatok, akárhány csapatról is van szó, ugyanabban a fordulóban kapcsolódnak be az MK küzdelmeibe, az összes többi csapat számára tehát kis mértékben módosulhat a lebonyolítási rend, ehhez igazodva (előfordulhat, hogy egy klubnak egy fordulóval előbb kell bekapcsolódnia).

Utánpótlás

Jelentős változás következik a női utánpótlás-bajnokságoknál. Sok éven át a nőknél a korosztályok mindig egy évvel alacsonyabbak voltak, tehát pl. a nemrég befejeződött bajnokságban a férfiaknál U20, a nőknél U19 volt a legmagasabb korosztály. Ez most megváltozik, egységes lesz, a férfiaknál és a nőknél is U20, U18 ill. U16 korosztályok lesznek. Az U20-ban férfiaknál, nőknél egyformán, 2005-2009 közt született játékosok szerepelhetnek, ill. minden mérkőzésre nevezhető maximum 3 2004-ben születt játékos is. Az U18-as bajnokságokban a korhatár 2007-2010 közti születés, és itt nem szerepelhetnek idősebbek. Ez egyben azt is jelenti, hogy most nem öregszik ki az ifiből a lányoknál senki. Újdonság az is, hogy a nőknél is lesz országos U16, ilyen eddig nem volt. Az U16 korhatár fiúknál, lányoknál egyaránt 2009-2010. Bár egy 2009-es születésű játékos elvileg mindhárom korosztályba nevezhető lenne, ténylegesen csak legfeljebb 2 utánpótlás versenyengedély adható ki egy játékosnak. Az NB I-es klubok számára az U20 és U18 bajnokságba kötelező csapatot nevezni, az U16 opcionális.

Csökken a korosztályos első osztályú bajnokságok létszáma is, férfiaknál, nőknél is korosztályonként 12-12 csapat versenyez a keleti és a nyugai csoportban (tehát korosztályonként és nemenként összesen 24 csapat). Ennek megfelelően az alapszakaszban a korábbi 26 helyett csak 22 játéknap lesz. A bajnokságokból korosztályonként és nemenként 2-2 csapat esik ki a korosztályos II. osztályba. A korosztályos másodosztályokban is 12 csapatos csoportok lesznek, itt azonban (eltérően az I. osztálytól) nincs négyes döntő. Mindkét csoport bajnoka feljut a korosztályos I. osztályba.

Összefoglaló

A (felnőtt) bajnoki versenyrendszer éveken át húzódó átalakítása végetért, a következő szezonban mindhárom osztály lebonyolítása az ideivel azonos marad. Most az utánpótlást rakják kicsit rendbe. Itt az elmúlt húsz évben igen sok változás volt már, most ismét lesz.

Ezeken kívül a befejeződött szezon tapasztalatai alapján épített be a Szövetség még néhány kisebb, bár talán így is jelentős, változást, a legmeghatározóbb talán az NB I utolsó két fordulójának egységes időpontban való lejátszása.

Megosztás