A kettős szegedi győzelemmel végződött bajnoki döntő után sok szó esett a veszprémi klub helyzetéről. Tekintsük át most röviden, hogy honnan hova jutott el az aranyérmes csapat az elmúlt évtizedekben, és mi várhat rá a közeljövőben.

A klubot 1961-ben alapította Bérczi Mihály és Ludányi Márton Szegedi Előre néven. Az első évben városi, a másodikban megyei bajnokságot nyert, így elindulhatott a másodosztályban, ahol 1975-ig tanyázott, ekkor (már Szegedi Volánként) megnyerte az NB1/B-t, amivel elsőosztályú tagságot szerzett, amit azóta is megszakítás nélkül őriz.

Ezt követően a bajnokságban változatos eredményeket ért el, kupaspecialistává vált, Kővári Árpád és Boros László irányításával 1977 és 1983 között három trófeát is nyert ebben a kiírásban, és letette a névjegyét a nemzetközi porondon. 1986-tól Tisza Volán néven szerepelt.

A Pick Szeged nevet 1993-ban vette fel, innentől kezdve mindig a dobogón végzett az NB1-ben, és az első évben rögtön Magyar Kupát nyert, kettős győzelemmel a Fotex Veszprém ellen. 1996-ban Skaliczki László vezetésével először nyert bajnokságot a Pick, amit az első BL indulás követett, és a legjobb nyolc közé jutás. A következő évtized öt ezüst és öt bronzérmet hozott a bajnokságban, ami biztosította a Szeged számára a folyamatos nemzetközi szereplést.

2006-ban Kovács Péter vezetésével nyerte a klub 5. Magyar Kupa döntőjét, majd egy évvel később, már Vladan Maticcsal a kispadon újra magyar bajnok lett, amit 2008-ban újabb kupagyőzelem követett. Ezeket a sikeres éveket, anyagi nehézségeket követő stabilizálás és az ezüstkorszak követte.

Juan Carlos Pastor 2013-ban került a Tisza-partjára, ahol első évében a klub történetének első nemzetközi kupáját nyerte csapatával, az EHF-kupa Final4-ban jóval esélyesebb csapatokat (Berlin, Montpellier) győztek le. 2014-től a csapat neve MOL-Pick Szeged.

Bár a csapat játékereje folyamatosan fejlődött és a tulajdonosi kör is egyre komolyabb pénzügyi lehetőséget biztosított a klub számára, az újabb trófeát nem adták könnyen, mivel a rivális Veszprém ekkor már stabilan a világ élvonalához tartozott. 2018-ban végre sikerült bajnokságot nyerni, amit a következő évben a hetedik kupagyőzelem követett. A Bajnokok Ligájában is egyre nagyobb nevet szerzett a Pick, sok győzelmet tudott aratni a legnagyobb klubok ellen, főleg hazai pályán.

Az idei (2020/21-es) sorozatban rengeteg probléma és balszerencse ellenére, a bajnoki döntőben rendkívül meggyöző játékkal győzte le oda-vissza a Telekom Veszprémet, megszerezve negyedik bajnoki címét.

A következő szezontól 8300 fő befogadására alkalmas, ultra-modern csarnokba költözik a MOL-Pick Szeged, és új projekt veszi kezdetét. Mostanra képessé vált a klub megtartani akár világklasszis játékosokat is, és korosztályuk legjobbjai közé tartozó fiatalokat Szegedre csábítani. A logika összes szabálya szerint a következő években emelni fogják a tétet, a cél nem is lehet más, mint harcolni az első helyért Magyarországon, és megtenni az utolsó lépést, ami a legszűkebb értelemben vett nemzetközi elit soraiba vezet.

Megosztás