Az FTC-Rail Cargo Hungaria 28-24-es vereséget szenvedett a címvédő Vipers Kristiansand ellen a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében. Csüggedni nem kell, csodálatos utazást tudhat magáénak Elek Gábor és csapata!

A döntőben az előző két sorozat győztese fogadta az abszolút FINAL4 újonc FTC-Rail Cargo Hungaria csapatát, akik a csodával határos módon jutottak a legjobb négy közé és még nagyobb csodával a fináléba. Az elődöntőben a Vipers Kristiansand a Győr csapatát búcsúztatta, ahol a norvég együttes magukhoz szokatlan módon az utolsó percekre leengedett, de Anna Vyakhireva góljával biztosan jutottak ismét a döntőbe. A másik találkozón az FTC ötgólos hátrányt dolgozott le, s bár három perccel a vége előtt kettővel vezetett az Elek Gábor vezette alakulat, Emily Bölknek két másodperccel a vége előtt sikerült belőnie a győztes találatot, amivel 30-29-es sikert arattak.

Az összecsapást követően Elek Gábor – aki utolsó mérkőzésére készül a Fradi kispadján – nem tudta szavakba önteni mit érez ő maga, sem a játékosok. Megköszönte a szurkolóknak, hogy ennyien kilátogattak, valamint a csapatát méltatta, hogy nem adták fel és küzdöttek. Andrea Lekic is büszkén nyilatkozott, a csapat tartását emelte ki, valamint boldog, hogy végre „hazai” pályán játszhatott és az aréna nem ellene, hanem mellette volt. Emily Bölk nem hitte el, ami történik, úgy fogalmazott; hogy futott, őrjöngött, sírt és ugrált.
Ole Gustav Gjekstad a saját találkozójuk követően a Győrt dicsérte, hogy felálltak a padlóról, hozzátette, hogy tisztában vannak mi  kell a döntő megnyeréséhez és mind fejben, mind fizikailag készen állnak egy újabb győzelemre.

Villámgyorsan kezdte az összecsapást a Vipers Kristiansand, pillanatok alatt 2-0-ás előnyt épített ki, míg az első Fradi találatra négy és fél percet kellett várni, ekkor Klujber Katrin volt eredményes hétméteresből. A folytatásban megilletődöttség látszott az FTC játékosain, ekkor már a norvégok 5-1-re léptek el, Elek Gábor pedig már a tízedik percben megkapta sárgalapját reklamálás miatt – véleményes szituációk sora sújtotta a Fradit egymás után.

Negyedóra elteltével érkezett a kapuba Janurik Kinga, sajnos Bíró Blanka nem találkozott labdával, így indokolt volt a váltás. Ezt követően egyből jött a ferencvárosi időkérés, mert már öttel ment a Vipers. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen percekkel később Márton Gréta góljával 9-6-ra módosult az eredmény, egy jó védekezést és labdaszerzést követően. A kapuban továbbra sem jött a népligetiektől védés, míg a másik oldalon Katrine Lunde okozott zavart a fejekben, főleg a tegnap remeklő Angela Malesteinnél.

22. percben érkezett Ole Gustav Gjekstad időkérése, ekkor már Klujber volt a jobb szélen, helyére pedig Alicia Stolle érkezett, aki egyből egy góllal mutatkozott be. A hajrához közeledve Dragana Cvijic is betalált, de egyből jött a válasz Lysa Tchaptchet részéről (13-10).

Az utolsó öt percben aztán jött egy Janurik bravúr, amikor az addig remeklő Anna Vyakhireva lövését hárította, majd Szöllősi-Zácsik Szandra lövését a videózást követően adták meg a játékvezetők. A dudaszó előtt nagy esély kínálkozott az FTC előtt, ugyanis emberelőnyben támadhattak. Az első lövést még Malestein Lundéba lőtte, de a kipattanót megszerezve két másodperccel a vége előtt ismét Szöllősi-Zácsik ragasztott egy hatalmas gólt a norvég kapuba (14-13).

A fordulást követően Vyakhireva talált be, majd Angela Malestein hibázott, ezt követően egyből Janurik Kinga hárított, s már a másik kapunál Márton Gréta volt eredményes. A folytatásban mélyrepülésbe kezdett az FTC, sorozatos hibákat követtek el. Tomori Zsuzsannát piros lappal kiállították, amikor a már említett orosz sztárt lekönyökölte.

Elek Gábor pár perc alatt kikérte még a megmaradt két idejét is, csapata negyedóra leforgása alatt csupán háromszor volt eredményes és már nyolcgólos hátrányban volt 24-16-nál. A folytatásban zárkózott a Ferencváros, előbb Malestein, majd Kisfaludy Anett talált be, tette mindezt a magyar alakulat emberelőnyben.

A hajrára több kulcs játékosát is leültette Gjekstad, így még közelebb került a Fradi, de a hatalmas hátrányt már nem tudta ledolgozni. Így 28-24-es vereséget szenvedett a Bajnokok Ligája döntőjében.

Katrine Lunde 16! védéssel zárta a finálét, Annya Vyakhireva és Sunniva Andersen is egyaránt hat-hat találattal zárt, az előbbit a négyes döntő legértékesebb játékosának választották. A ferencvárosi oldalról Emily Bölk és Andrea Lekic is ötször volt eredményes.

A sorozat gólkirálynője Henny Reistad lett.

fotó: Nász Nikolett

 

Megosztás