Site icon Handballexpert

A Fradi és az új sportcsarnok esete – Vélemény

Vélemény rovatunk első írása következik. Ebben mindig egy cikkíró fejti ki a véleményét egy adott témában. Ez nem minden esetben felel meg az oldal álláspontjának, de fontosnak tartjuk az ilyen bejegyzések megosztását, hogy egyfajta diskurzus alakuljon ki a kézilabdázásban. Első ilyen cikkünk a Fradi és az új sportcsarnok viszonyáról fog szólni.

A szép hírek és látványtervek után már a tulajdonosa is megvan az új kézilabdacsarnoknak, ugyanis a kormány a múlt szerdai ülésén odaadta a tulajdonjogot az FTC-nek.

Most fussuk ezt egy kicsit körbe!

Az, hogy a Fradi megkapta a tulajdonjogot, nem azt jelenti, hogy a kézilabdacsapat kapta azt meg.
Mint ahogy Kubatov Gábor, illetve előtte Gulyás Gergely miniszter is lenyilatkozta, az aréna minden létező sportesemény számára megfelelő lesz.

Még nincs hivatalos állásfoglalás arról, hogy a két kézilabdacsapat hol lép majd a pályára a hazai meccseken. Az eddig használt Elek Gyula Aréna a maga 1300 fős befogadóképességével sokszor elégnek tűnt mindkét nem esetében, de nem ilyen fekete-fehér a kép.
A Fradi, mint minden más klub, a szezon kezdete előtt bérlet-értékesítésbe kezd. Minden eladott bérlet után a vásárló neve felkerül az adott székre (persze, ha nem álló bérletet vásárolt)  és innentől kezdve a hely minden hazai meccsen foglalt. Ez annyit jelent, hogy alkalmanként jegyet csak annyit lehet venni, ahány hely maradt a bérletes foglalásokon felül. A gond akkor kezdődik, ha a bérletesek nem jönnek el, a helyük üres marad, és rögtön kialakul az a kép, hogy a csapatokra nem kíváncsiak az emberek. Pedig jó eséllyel, ha a bérletes szurkolók helyett az „alkalmi” szurkolók is bejuthatnak, azáltal, hogy jegyhez jutnak, lényegesen nagyobb lenne az aréna telítettsége. 

Tehát, ha nem is kijelenthető, de valószínűsíthető, hogy nagyobb az érdeklődés annál, mint amit látunk egy-egy hazai Fradi-meccsen.
És itt jön képbe az új csarnok. Itt megszűnik az a probléma, hogy a bérletesek miatt nem jutnak be a „jegyesek” a mérkőzésekre.
Az Elek Gyula Arénában a Győr , illetve a Siófok ellen rendszeresen telt ház van, tehát ezen a két eseményen garantált, hogy az új arénában is sokan lesznek.
Azonban az FTC megteheti azt, hogy ha úgy látja jónak, akár vissza is viheti a meccset az Elekbe, ha nem lenne megfelelő az érdeklődés mértéke.
Másik fontos szempont, hogy a Fradi minden évben a BL-meccseit egy bérelt (pl. Érd) csarnokban volt kénytelen lejátszani. Ezen is segíthet az új helyszín, végre tényleg hazai pályán tudja lejátszani a hazai meccseit a csapat.

Tehát tulajdonképpen most annyi történt, hogy a Fradi választási lehetőséget kapott:
Vagy átteszi a kéziseket a hazai meccsekre, és az Eleket az utánpótlás veszi birtokába, vagy a kisebb hazai meccseken marad a felnőtt csapat az Elekben és az aréna egyéb rendezvényeknek adhat otthont.

Nem mellesleg, az Audi Aréna 5500-as befogadó képessége is kicsi többek között a BL Final Four esetében, és a ’22-es EB során sem lenne elegendő.

Az, hogy az Arénára szükség volt/van/lesz, az nem vitás. Az sem vitás, hogy jó helyen lesz a fővárosban, és egyértelműen az ország legnépszerűbb klubja tulajdonában áll, ami a lehető legtöbb nézőt fogja bevonzani. Úgyhogy igen, örülünk, ha ez így alakult!

Fotó: Kocsis Máté, facebook

4976 megtekintés.

Megosztás
Exit mobile version