Site icon Handballexpert

A Győri Audi ETO keretének elemzése

Az európai porondon évek óta egyeduralkodó győri csapat keretében is jelentős változás történt. Tekintsük át posztonként, hogy mire is számíthatunk az újjáalakuló gárdától.

Kapusok:

Amandine Leynaud, Silje Solberg, Laura Glauser-Talán a legnagyobb felfordulás ezen a poszton történt, hiszen Kari Aalvik Grimsbö és Kiss Éva is felhagyott az aktív kézilabdával. Grimsbö a világ egyik legkiválóbb kapusa, a magyar játékos pedig ugyan sohasem volt első számú kapus a győri csapatnál, amolyan biztos bástyaként számtalan esetben remekül tudott akár csereként is segíteni az együttesének. Aggodalomra azonban így sincs igazán ok a győrieknél, hiszen két kipróbált, kiváló hálóőr is érkezett, valamint vész esetén még az immáron játékosedzőként tevékenykedő Amandine Leynaud rutinjára is lehet számítani.

Balszélsők: 

Puhalák Szidónia, Fodor Csenge, Görbicz Anita- Ez volt talán az a poszt az elmúlt években, ahonnan nem jött minden esetben annyira markáns teljesítmény, azonban a leállást megelőzően Fodor Csenge kifejezetten jó formát mutatott, lendületes megindulásaival, magabiztos helyzetkihasználásával tudta segíteni a csapatot. Puhalák Szidóniában is ott van természetes a potenciál, Görbicz Anita rutinja és zsenije pedig még mindig egy olyan faktor, amely jolly joker lehet Danyi Gábor paklijában, bár az is igaz, hogy a magyar világklasszis egyre többször bajlódik sérülésekkel., ráadásként pedig a következő szezontól már a szakmai stáb is számít Görbicz munkájára.

Jobbszélsők:

Lukács Viktória, Faluvégi Dorottya, Kürthi Laura- Ezen a poszton is távozott két kitűnő játékos, Jana Knedlikova a Vipers Kristiansand, míg Bódi Bernadett a Budaörs játékosa lesz a következő idényben. Ennek következtében Lukács Viktóriára és Faluvégi Dorottyára hárul a feladat, akiknek nyilván nem ismeretlen ez a helyzet, hiszen a Ferencvárosban is játszottak egymás váltótársaként. Lukács évek óta játszik első számú opcióként csapataiban, tavaly a Bajnokok Ligájában 53 gólig jutott, játéka dinamikus és pontos. A gyors indításból szerzett gólok tekintetében kifejezetten erős, ez a képessége pedig remekül illeszkedik Danyi Gábor játékfelfogásába. Faluvégin az előző szezon elején érezhető volt némi megilletődöttség, a leállás előtt azonban már biztató formát mutatott, a két magyar játékos eredményes párost alkothat. Mellettük a fiatal, univerzális Kürthi Laura is bevethető a poszton, rá azonban minden bizonnyal epizódszerep hárul csupán.

Balátlövők:

Eduarda Amorim, Anne Mette Hansen, Veronica Kristiansen- A talán az utolsó szezonjára készülő Eduarda Amorim még mindig a csapat egyik legbiztosabb tagja, érett, taktikus, védekezésben és támadásban is kitűnő teljesítményre képes játékos. A poszton rajta kívül még két skandináv kézilabdázó osztozik, akik ellentétes előjelekkel hagyták abba a csonka szezont. Hansen a szokásosnál több hibával játszott, míg Kristiansen sérülésből visszatérve remekelt. Talán ez az a poszt-a kapusok mellett-ahol a legkevesebb a kérdőjel.

Jobbátlövők:

Amanda Kurtovic, ?- Ezen pozíció esetében viszont jogosan fogalmazódnak meg kételyek. A hosszú sérülésből visszatérő Amanda Kurtovic kezdte ugyan visszanyerni a formáját, ám még döcögött a játéka, ennél is nagyobb gond azonban, hogy jelenleg szinte egyedül van a posztján, hiszen a Final Four törlése után biztossá vált, hogy Katarina Bulatovic befejezi a pályafutását. Szükség esetén persze Anne Mette Hansen és Veronica Kristiansen is tud jobbátlövőt játszani, illetőleg a fiatal Kürthi Laura is a keret tagja (ezen felül még akár a két irányítós játék is lehet opció), összességében meglepődnénk, ha erre a posztra nem érkezne még legalább egy játékos.

Irányítók:

Stine Oftedal, Estelle Nze Minko- Bár a leállás előtt Oftedal játékában is több volt a pontatlanság a megszokottnál, az vitán felül áll, hogy a norvég játékos még mindig a világ egyik legjobbja a posztján. Nze Minko nagy kérdés viszont, finom szólva sem sikerült jól az első győri szezonja, tőle markáns javulásra lesz szükség a továbbiakban.

Beállók:

Kari Brattset, Beatrice Edwige-Két kiváló játékos a poszton, az ő nevük garancia a letisztult, magabiztos teljesítményre. Edwige-re általában védekező-specialistaként szoktunk hivatkozni, voltak olyan mérkőzések azonban, ahol támadásban is tudott segíteni a csapatnak, Brattset pedig elől és hátul is hozza az elvárt szintet.

A kérdőjelek ellenére kijelenthető, hogy a Győr még mindig a női mezőny egyik legerősebb csapata, így a következő szezonban is reális célként fogalmazódhat meg a Final Fourba jutás. Kérdés, hogy Danyi Gábor alakulata visszatér-e ahhoz a főként gyors indulásokra alapuló játékfelfogáshoz, mely azért a leállás előtt nem minden esetben festett tökéletesen, vagy a legutolsó mérkőzéseken látott, némileg konszolidáltabb stratégia fog dominálni.

Kép: Győri Audi ETO

 

 

 

 

Megosztás
Exit mobile version