A Bajnokok Ligája őszi zárófordulójában a magyar csapatoknak ismét nem sikerült a 100%-os hét, bár a Szeged legyőzte a Kielcét hazai pályán, a Veszprém csúfos vereséget szenvedett Plockban, Fazekas Gergő csapata ellen. Emellett a Kolstad Kielbe, a PSG pedig Aalborgba látogatott, míg a Zágráb hozta a kötelezőt Észak-Macedóniában. 

Kiel – Kolstad 26:25

Sander Sagosen először tért vissza a Wunderino Arenába három ott töltött év után. A meccs elején már látszott, hogy nem ez lesz minden idők leggólgazdagabb meccse, azonban a vendégek kezdtek jobban. 10:10 után azonban fordult a kocka és a Kiel vette át a vezetést, amelyet a szünet (15:12) is tartottak. A fordulás után a harmónika ismét folytatódott, a Kolstad megfordította a meccset, és a 39. percben már 18:19-re vezettek. Ezt egy hatalmas gólcsend követte, hiszen kb. öt és fél percig egyik csapat sem tudta bevenni a másik kapuját, Samir Bellahcene és Torbjørn Bergerud is nagyon elkapta a fonalat. Bár a gólcsendből a norvégok jöttek ki jobban, az 55. percben jött egy fordulópont, amikor egy lerohanás végén, Domagoj Duvnjak ellen elkövetett szabálytalanságáért Sagosen piros lapot kapott. Innen a kétgólos hátrányból egygólos előnyt szereztek a Zebrák, amelyet még ki tudott egyenlíteni a Kolstad. Az utolsó támadás végén Rune Dahmke góljával megnyerte a mérkőzést a Kiel.

Montpellier – GOG 36:25

Októberben Dániában a GOG viszonylag simán győzte le a Montpelliert, az azóta eltelt fordulók eredményeképp azonban egy győzelemmel a franciák (az egymás ellenitől függően) előzhettek. Ennek megfelelően is kezdték a meccset, az első perctől kezdve náluk volt az előny. A negyedik percre kialakított négygólos előnyt a szünetig is megtartották (16:13). A második játékrész elején a GOG nem tudott közelebb jönni, sőt, növelni tudta előnyét a hazai csapat. Bolzinger-vel nem tudott mit kezdeni a dán csapat, így folyamatosan nőtt a hátrány, a végére alakult ki a legnagyobb különbség: 36:25. A hazaiaknál mindenképpen ki kell emelni az első BL-szezonját futó Brian Montét, aki (a hibái ellenére) egyelőre nagyon jól helyettesíti a sérült Ahmed Heshamot.

Aalborg – PSG 30:32

A PSG-vel egy dániai vereség esetén egy kedvezőtlen eredménysorral az a csúfság is megeshetett volna, hogy az Eb-t kieső helyről várja. Jannick Green viszont nem így szerette volna, az első három percben három védéssel mattolta az Aalborg lövőit. A kezdeti sokkból azonban gyorsan visszajöttek a hazaiak, a 12. percben pedig már náluk volt az előny, ezt pedig a félidőig nem is engedték ki a kezükből, bár a félidő vége döntetlen lett (15:15). A második félidőben érkezett a pályára Máthé Dominik támadásban (lévén, ekkor tudták a rövid oldalon cserélni). A vezetés azonban továbbra is többnyire az Aalborgnál volt, bár egy-két gólnál nagyobb különbséget nem tudtak kialakítani. Egészen 24:24-ig volt ez így, ahol egy 4:0-val 28:24-re húztak el a dánok, azonban innentől kezdve beindult a párizsi henger. 8:2-vel fejezték be a meccset, amivel 30:32-es győzelmet arattak a Sparkassen Arenában. Máthé Dominik 1/1-gyel és egy eladott labdával fejezte be a meccset, valamint 2 asszisztja is volt, ami nem mutatja a passzainak valós értékét, hiszen David Balaguert teljesen megbabonázta Landin, aki mellett a meccs embere a kilencgólos Lukas Nilsson volt.

Pelister – Zagreb 22:23

A Szeged szempontjából is sorsdöntő meccset rendeztek Észak-Macedóniában, a Tisza partján nagyon örültek volna egy hazai bravúrnak. A meccs azonban nem így zajlott, az első perctől kezdve ellentmondást nem tűrően játszott a vendég együttes. A nagy zágrábi előnyt azonban szép lassan eltűntette a Pelister, így a második félidő közepén, a 49. percben már döntetlen állt az eredményjelzőn, megszokhattuk, hogy egyik balkáni csapatot sem írhatjuk le soha. A vezetést azonban nem sikerült átvennie a Pelisternek, ugyanis a zágrábi kapus, Matej Mandić elkezdte hozni a védéseket, innentől pedig nem is volt lehetősége a döntetlenért sem támadni a hazaiaknak.

Porto – Magdeburg 31:40

A Magdeburgnak az első két fordulóban elszenvedett vereségek óta csak győzelme van, így szerették volna az őszi szezonjukat zárni Portóban. A tőlük megszokott hatalmas iramban kezdődött a meccs, majd ebbe a Porto hibázott bele többször, amivel a címvédő háromgólos előnyre tett szert, ami a félidőig is kitartott (16:19). A második félidő elején szintén nagy tempót diktált a vendégcsapat, amibe egy idő után ismét a portugálok hibáztak bele, így a félidő közepére már hét-nyolc gól volt a két csapat között, a különbség pedig a meccs végére kilencgólosra nőtt (31:40).

Barca – Celje 39:30

A BL-szezon egyik legjobb és egyik leggyengébb csapata találkozott a Palau Blaugranában. Már az első félidőben is kijött ez a hatalmas különbség a két csapat között, hiszen már a 27. percben kilencgólos előnyben voltak a gránátvörös-kékek. A második félidőben a különbség alakulása hasonlított egy harmónikára. A kilencből egy jó kezdés hatására hatra is visszakapaszkodtak a szlovének, majd a 43. percben ismét kilenc volt közte. A barcelonai cseréket követően még 35:29-nél, az 55. percben ismét hat volt közte, de a végére visszaállt az első félidőben kialakított kilencgólos Barca-előny (39:30).

A 2023-as naptári évet tehát a Kiel és a Barca zárja a két csoport élén, az A csoportban a Szeged az ötödik, míg a Veszprém az utolsó két fordulóban elszenvedett veresége miatt harmadik. Meglepetés lehet, hogy a teljesen kaotikus A csoportban a Kolstad karácsonyozhat úgy, hogy kieső helyen van. Januárban Európa-bajnokság, a BL-ben folytatás februárban.

Kiemelt kép forrása: Sascha Klahn / eurohandball.com

3371 megtekintés.

Megosztás