A felkészülési mérkőzéseket látva, valamint a keret összetételét tekintve nem lesz egyszerű a kitűzött célt elérni a tornán.

A 15. női Európa-bajnokságot Észak-Macedónia, Montenegró és Szlovénia közösen rendezi. Celjében, Ljubljanában, Szkopjéban és Podgoricában játszák a mérkőzéseket. A döntőnek a szlovén főváros ad otthont november 20-án. Az első három helyezett kijut a 2023-as világbajnokságra, míg az aranyérmes már készülhet is párizsi ötkarikás játékokra.

A magyar-válogatott az elmúlt évek kontinens viadalain nem ért el kiemelkedő eredményt, és sajnos most is sokan borúsan látják az előttünk álló megmérettetést. Az elmúlt tíz év utolsó nagy sikere a 2012-ben szerzett bronzérem, két évvel ezelőtt csak a tizedik helyet sikerült megszerezni, a világbajnokságon elért eredmények még nagyobb csalódást jelentettek.

Golovin Vlagyimir a tavalyi VB-n irányította először a női felnőtt csapatot, az építkezés javában zajlik, de sok a nehezítő tényező. Korábban már eldőlt, hogy Kovacsics Anikó és Bíró Blanka nem lesz ott az Európa-bajnokságon. Háfra Noémi és Szöllősi-Zácsik Szandra kiesése tovább rontott az esélyeken. Szerencsére kapus poszton remekül állunk, de balátlövő poszton nagy űr keletkezett, ahol sajnos nem hemzsegnek a feltörekvő fiatalok, akik egyszer Farkas Ágnes vagy Tóth Tímea szintjére érhetnének, de azért bízzunk Kácsor Grétában, neki kellene hosszú távra megoldania ezt a szerepkört, de a nagy áttörés eddig nem következett be.

A felkészülési találkozók sem adtak okot a bizakodásra, mindössze a románok elleni mérkőzés második harminc percében látottakkal lehetünk elégedettek. A kapuban Szikora Melinda és Janurik Kinga is remekelt az ősszel csak úgy, mint Klujber Katrin, de ahhoz hogy a csapat elérje célját a többiek segítségére is szükség lesz. Hogy lesz-e ilyen? arra a tesztmérkőzéseken nem kaptunk választ. A rutinos balátlövők hiánya miatt gyakori lehet a kétirányítós játékrendszer használata. Az utóbbi évek egyik legjobb teljesítményét nyújtó Schatzl Nadine ezúttal kimaradt a keretből, összességében a szélsőjáték is elmarad a korábban látottaktól.

A csoportból való továbbjutás kötelező, a nyitómérkőzések mindig nehézkesek, de a svájciak ellen illene magabiztos sikert aratni, majd vissza lehetne vágni a horvátoknak a két évvel ezelőtti zakóért. A középdöntőben való pontok szerzéséhez az elmúlt mérkőzéseken látottakhoz sokkal jobb játékra lesz szükség támadásban és védekezésben egyaránt.

Az Európa-bajnokság legnagyobb favoritja a címvédő norvégok válogatott, a legjobb négy közé jutásra nagy eséllyel pályázik a francia, a dán, a holland, és a svéd együttes.

A-csoport (Ljubljana): Norvégia, MAGYARORSZÁG, Horvátország, Svájc
B-csoport (Celje): Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia
C-csoport (Szkopje): Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia
D-csoport (Podgorica): Lengyelország, Montenegró, Németország, Spanyolország

A csoportmérkőzések programja

Péntek

18:00 Magyarország – Svájc (M4Sport)

18:00 Dánia – Szlovénia

20:30 Norvégia – Horvátország (M4Sport)

20:30 Svédország – Szerbia

Szombat

18:00 Franciaország – Észak-Macedónia

18:00 Montenegró – Spanyolország (Duna World)

20:30 Hollandia – Románia (Duna World)

20:30 Lengyelország – Németország

Vasárnap

18:00 Horvátország – Magyarország (M4Sport)

18:00 Szlovénia – Svédország

20:30 Svájc – Norvégia

20:30 Szerbia – Dánia

Hétfő

18:00 Észak-Macedónia – Hollandia

18:00 Németország – Montenegró (M4Sport)

20:30 Románia – Franciaország (M4Sport)

20:30 Spanyolország – Lengyelország

Kedd

18:00 Horvátország – Svájc

18:00 Szlovénia – Szerbia

20:30 Dánia – Svédország

20:30 Norvégia – Magyarország (M4Sport)

Szerda

18:00 Észak-Macedónia – Románia

18:00 Lengyelország – Montenegró

20:30 Franciaország – Hollandia (M4Sport)

20:30 Németország – Spanyolország

 

Fotók: Magyar kézilabda-válogatott/facebook

1500 megtekintés.

Megosztás