A lengyel bajnokság utolsó mérkőzése stílszerűen a bajnoki címről döntött, hiszen a Wisla Plock mindössze kétpontos lemaradásban volt a Kielcével szemben. A Lengyelországban csak Szent Háborúként aposztrofált mérkőzésre kedd este került sor. Nézzük, hogy mi történt.

A meccs előzményeihez hozzátartozik, hogy a címvédő kék-sárgák az első egymás elleni mérkőzésüket hazai pályán 27-26-ra nyerték, így lépéselőnyből várhatták a kedd esti, plocki mérkőzést. Mindkét csapat számára létfontosságú jelentőséggel bírt az összecsapás, hiszen csak a lengyel bajnok lehet ott biztosan a Bajnokok Ligája jövő évi főtábláján, az EHF szabadkártyáját pedig az elmúlt években nem kapta meg az ezüstérmes (a Wisla Plock).

A pikáns hangulat garantált volt, az első félidő pedig sajnos ennek a jelmondatnak az árnyékában telt. Már a 35. másodpercben villant a piros lap, egy Alex Dujshebaev elleni szabálytalanság miatt a korábbi veszprémi kedvencnek, Mirsad Terzićnek kellett elhagynia a játékteret. A 15. percben Przemysław Krajewski hetesével fejbe találta a vendégek kapusát, Andreas Wolffot, így számára is befejeződött a mérkőzés. A 23. percben Sergei Kosorotov betörése közben Miguel Sanchez-Migallon szabálytalankodott, majd egy perccel később, a következő támadás során Leon Šušnja ütötte el ziccerben Michal Olejniczakot, mindkettejüknek ez volt az utolsó megmozdulásuk a meccs során. Ha ez még nem lett volna elég, a második félidőre is jutott egy durva, azonnali kizárást érő szabálytalanság. A 38. percben Tomasz Gebala gyakorlatilag letarolta az éppen cselezni igyekvő Kosorotovot, amiért a piros lap mellé kék lapot is kiosztottak neki a játékvezetők.

Az első félidőben egyébként kézilabda is zajlott a pályán, ebben pedig végig a hazaiak voltak előnyben, a szünetben 12-10-re vezettek, amivel pedig bajnokok lettek volna. A második félidő elején növelni tudta az előnyét a Plock, a 38. percben 16-11-nél már öt góllal is vezettek. Ezen a mérkőzésen minden megtörtént, sajnos a súlyos sérülés sem maradt ki a sorból. A Szeged egykori játékosa, egy indulócsel során Niko Mindegia, aki addig fantasztikus gólpasszokkal szolgálta ki a társait, kapott a térdéhez. A pikáns hangulat és a sok büntetőlap ellenére a szezon egyik legsportszerűbb (és egyben legszomorúbb) pillanata volt, ahogy Abel Serdio (Plock) és Artsem Karalek (Kielce) együtt viszik le a pályáról a zokogó irányítót.

Mindegia sérülését követően támadásban szinte teljesen összeomlott a Plock, ettől a pillanattól kezdve a mérkőzés végéig mindössze négy gólt szerzett a hazai csapat. Ebben azért vastagon benne volt a vezetőedző, Xavi Sabaté is, aki annak ellenére tartotta a pályán jobbátlövőben Kosorotovot, hogy az orosz sorra követte el a belemenéseket és a technikai hibákat, hagyta ki a hétmétereseket, és még védekezésben is rendre gyengének bizonyult a Kielce 7-6 elleni támadásai ellen.

Az utolsó két percre egygólos vendég vezetésről indultak a felek, a Plock egyenlíteni tudott, majd miután visszakerült a labda a hazaiakhoz, Sabaté letette a T-betűt, és gyors gólt kért csapatától. A spanyol tréner az előtte nagy gólt szerző Szita Zoltán helyére Kosorotovot küldte a pályára, aki a támadás végén belerohant az előtte álló védőbe, így a Kielcéé lett a labda. Egy Morawski-védést követően azonban még volt egy esélye a győzelemre a Plocknak, azonban Lovro Mihić kihagyta a ziccert. A végeredmény 20-20, így ismét, 19. alkalommal a Kielce lett Lengyelország bajnoka.

A mérkőzés hőse egyértelműen Andreas Wolff volt. A Kielce német válogatott kapusa 20 védéssel, 51%-os védési hatékonysággal, valamint 6 kivédett hetessel fejezte be a mérkőzést, megbabonázva a hazaiak kulcsjátékosait. Nem szabad elmenni szó nélkül a Plock kapusa, Adam Morawski mellett sem, aki, bár nem védett annyit, mint kollegája, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Plock a második félidei tízperces gólcsend ellenére az utolsó pillanatig harcban lehetett a bajnoki címért.

Aki látta ezt az összecsapást, soha nem felejti el, hiszen megtapasztalhattuk, hogy nem véletlenül nevezik a lengyelek Szent Háborúnak a Wisla Plock és a Vive Kielce meccsét. Mindent elmond arról, hogy mit láthattunk a pályán, hogy a dán szakíró, Rasmus Boysen tweetjében a szezon legjobb mérkőzésének nevezte. Ha a Plock idén is pályázna a Bajnokok Ligája csoportkörének egyik szabadkártyás pozíciójára, az EHF döntéshozóinak meggyőzésére elég lenne ezt az egy meccset levetíteni.

 

Borítókép: Kielce, hivatalos honlap

Megosztás