Mindegyik negyeddöntős párharc emlékezetes marad a férfi BL negyeddöntőiből. A Telekom Veszprémet kiejtő Aalborg mellett a Magdeburg, a Kiel és a Barca lesz ott a kölni Final 4-ban, de nézzük, hogy hogy alakult ki a mezőny.

Magdeburg – Kielce  b.u. 27-25 (11-13, 23-22)

A két tavalyi döntős párharca közel sem dőlt el az első mérkőzésen, de a lengyel bajnok várhatta egygólos előnyből a magdeburgi visszavágót. Bár az egész meccsen az volt a levegőben, hogy a pályán lévő összes szereplő tisztában van vele, hogy a párharc az utolsó percekben fog eldőlni, az első félidőben nemhogy nem közelített a továbbjutáshoz a címvédő, végig a Kielce vezetett, volt, hogy hárommal is. A félidőben kettővel mentek Dujshebajevék, a fordulást követően azonban szinte rögtön átvette a vezetést a Magdeburg, és nem is engedte már ki a kezéből a meccs végéig. A kérdés csak az volt, hogy sikerül-e összesítésben is a Kielce fölé keveredni. Az egészen kiélezett végjátékban a Magdeburg nem tudott gólt szerezni az utolsó támadásából, míg a másik oldalon Dani Dujshebajev Kareleknek szánt ziccerpasszába már azelőtt belefújtak, mielőtt az a beállóhoz elért volna, így jöhettek a büntetők.

Az első párban Hornke és Karacic hibázott, majd sorban Magnusson (aki a rendes játékidőben három hetest is rontott), Nahi, Saugstrup és Moryto is betalált, ezt követően a védőspecialista O’Sullivan büntetőjét fogta Wolff, majd Dani Dujshebajev és a meccsen egyáltalán nem játszó Philip Weber is belőtte, Alex Dujshebajev viszont rontott. Így – néhány perces szabályértelmezést követően – jöhetett a hirtelen halál, ahol már az első pár döntött, Nahi kihagyta, Magnusson pedig belőtte a címvédő Magdeburgot a kölni négyesdöntőbe.

Kiel-Montpellier 31-21 (17-12)

Az elmúlt egy hétben másról sem szólt a kézilabdás sajtó, mint hogy vajon a THW Kiel képes lesz-e megfordítani vert helyzetből a negyeddöntős párharcot, ami tulajdonképpen nemcsak a kölni szereplésről, hanem az egész szezonjuk sikerességéről szólt, hiszen  a bajnokságban sorra jöttek a kudarcok. A Montpellier pedig Patrice Canayer utolsó szezonját szerette volna bravúrosan, egy Final Fourral zárni.

Persze utólag okos az ember, de a Montpellier már a mérkőzés elején is rendkívül konzervatív taktikát alkalmazott, szinte csak arra figyeltek, hogy minél hosszabb támadásokat vezesennek. A Kiel is sajátos harcmodort hozott a mérkőzésre, rögtön az első percekben jött néhány olyan ütés, aminél a jáékvezetők jóindulata is kellett, hogy csak két perc legyen az ítélet, Petter Øverby végül nem is úszta meg. Az első félidőben még messze voltunk a párharc egészének különbségétől, de már látszott, hogy egyértelműen a Kiel van fölényben a meccsen belül. Filip Jícha időközben átállt hét a hat elleni játékra, ezzel pedig végleg nyomás alá került a francia védelem. De a legnagyobb gond nem is ez volt, hanem hogy az utolsó húsz percben alig tudtak betalálni, a Kiel ellen így még előnyben is nagyon nehéz továbbjutni. A német együttes a BL történetének egyik legnagyobb fordításával lesz ott Kölnben.

Barcelona-PSG 32-32 (17-12)

Bár az előbb említett meccs után nehéz ilyet kijelenteni, mégis ez volt az a párharc, ami már az első mérkőzés után is eldőlt. Szinte biztosak lehettünk abban, hogy a Barcelona van annyira jó és rutinos csapat, hogy nem fog eladni egy idegenben megszerzett nyolcgólos előnyt. Carlos Ortega együttese pedig valóban kézben is tartotta a meccset. A találkozó elején fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd a játékrész vége felé ellépett a katalán gárda, a 17:12-es félidei eredmény már mutatta, hogy komoly izgalmak itt nem várhatóak. A PSG végül a kiütést megúszta, de nyerni nem tudott Barcelonában.

Kiemelt kép forrása: Sascha Klahn/eurohandball.com

1235 megtekintés.

Megosztás