Kisebbfajta botrányt okozott a női kézilabda-világbajnokságon Gnonsiane Niombla szereplése, egészen pontosan annak hiánya, a szenegáli válogatott színeiben. Kinek voltt igaza?

Az afrikai válogatottak hosszú ideje komoly szimbiózisban élnek Franciaországgal, a jelenlegi szenegáli válogatott jelentős része is Franciaországban született, a szülei, nagyszülei vándoroltak be Szenegálból, olyanok is akadnak köztük, akik voltak francia korosztályos válogatottak is. A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) precízen szabályozza, kik, és milyen feltételekkel szerepelhetnek egy adott válogatottban, a vonatkozó szabályozás nyilvánosan is elérhető. Ezúttal eltekintenénk ennek részletes elemzésétől, talán majd unalmasabb napjainkban visszatérünk rá.

A lényeg, hogy vannak szabályok, amik világosan meghatározzák, szerepelhet-e Szenegál nemzeti csapatában Niombla, és a nála kevésbé magasan jegyzett, de az ügyben szintén érintett Dounia Abdourahim. Az ügyben mégis váratlan fordulat történt a világbajnokság elején: miközben minden érintett arra készült, hogy a két említett játékos szenegáli színekben játszhat a VB-n, végül erre mégse került sor. Az ügyről hivatalosan nagyjából ennyit tudni.

Egy kézilabdára szakosodott svéd weboldal december 1-én lehozott egy hírt, amit aztán, bármiféle kontroll nélkül, szinte tükörfordításban, de egy igen hangzatos (a svéd szövegben nem szereplő) címadással egy magyar hírújság is közölt. Ennek alapján az IHF nem engedélyezte a nevezett játékosok szereplését a VB-n. A svédek ismeretlen forrásból származó értesülései szerint az egész alapja az, hogy Szenegál feltörekvő nemzetnek számít-e.

Tegyünk itt egy kis kitérőt! Mi az, hogy „feltörekvő” („emerging”) nemzet, és miért érdekes ez? Az ilyenek számára az IHF enyhébb feltételekkel engedélyezi játékosok honosítását. A háttér egyértelmű, ha van egy ország, ahol eddig nem foglalkoztak a kézilabdával, de most rászánnák magukat, és a kezdéshez szükségük volna pár, máshonnét honosított játékosra, engedélyezzük ezt nekik, mert ez kisebb kárt okoz, mintha emiatt egyáltalán nem tudnának kiállni. Az egyes országok (hivatalosan kézilabda-szövetségek) besorolását az IHF évente egyszer, februárban, aktualizálja. A feltörekvő kézilabda-szövetségek kategóriájába azok kerülnek, akik a legutolsó 2-2 felnőtt, ifjúsági és junior világbajnokság közül egyikre se jutottak ki. Bár vannak kivételek, de ezen országok zömének egyáltalán nincs kézilabda-válogatottja, és még soha, semmilyen versenyen nem is indultak. A feltörekvőket a férfiaknál és a nőknél külön-külön sorolják be, vannak országok, akik emitt feltörekvőnek minősülnek, amott nem.

A feltörekvő országok (kézilabda-szövetségek) listája nyilvános, utoljára ez év februárjában aktualizálták. A jelen pillanatban elérhető dokumentum 2023. augusztusi keltezésű, és Szenegál nem a feltörekvők közé van sorolva. A válogatott 2021-ben nem, de 2019-ben kijutott a világbajnokságra, és korosztályos versenyeken is szerepelt. Ennek alapján nem tudjuk elképzelni, vajon milyen alapon gondolta bárki, hogy Szenegál feltörekvő nemzetnek számítana, és ezért enyhébb feltételekkel honosíthatna játékosokat.

A Handballexpert nem rendelkezik a témában minden információval, nem tudjuk, milyen kommunikáció zajlott a szenegáli szövetség és az IHF közt. Nem zárhatjuk ki teljes egészében, hogy az IHF először belengetett Szenegál számára valamilyen kedvezményt, amit végül mégsem adtak meg. Nem tudhatjuk, sajnos nem ismerhettük meg a történetet teljes egészében. Azt viszont tudjuk, hogy Szenegál 2023-ban a nőknél nem szerepel a feltörekvő országok listáján (a férfiaknál igen, de az itt irreleváns). Ennek alapján legalábbis nagyon valószínű, hogy a szerencsétlen áldozat Szenegál, és az őket hátbaszúró gonosz IHF meséje nem teljesen megalapozott.

Kép: Kisricso Photo

8855 megtekintés.

Megosztás