Az EHF által összeállított statisztikán jól látszik, hogy a Győri Audi ETO KC a favorit az idei FINAL4-on is, de nem csak az Európai Kézilabda-szövetség, hanem még a fogadóirodák is toronymagasan a magyar csapatot várják idén is Európa csúcsára, azonban az újonc Esbjerg, vagy a címvédő Vipers Kristiansand is simán révbe érhet.

Mint minden sportágban, így a kézilabdában is fontos szerepe van a számoknak, azonban ezek mind mit sem érnek, ha Dávid borsot tör Góliát orra alá. Több példát is láthattunk az elmúlt időszakban erre, legfőbbképp a Győr és az Esbjerg tudna erről a legtöbbet mesélni, míg az előbbi vasárnap a Magyar Kupa döntőt veszítette el a Ferencvárossal szemben, addig az utóbbi kedden a bajnoki döntőn maradt alul az Odense ellenében. De ha más sportágakra gondolunk ott is akadnak „meglepetések”, elég, ha csak az idei labdarúgó Bajnokok Ligája döntőt vesszük alapul, ahol a Real Madrid számára elég volt egyetlen kaput eltaláló lövés, hogy magasba emelhesse a trófeát.

Néhány érdekesség az idei FINAL4 előtt:

  • Egyetlen csapat sem jutott be a play-off körből a négyes döntőbe, habár a Metz – Dortmund párharc rajzágilag annak felelt meg, de a Rosztov-Don kizárása miatt, lényegében a FINAL4-ért meccselt egymással a két együttes.
  • Senki sem érkezik veretlenként az elődöntőre. Az Esbjerg és a győri alakulat 1-1, míg a Vipers és a Metz gárdája egyaránt 4 vereséget szenvedett el, az idei BL kiírásban.
  • A Team Esbjerg csapata először jutott el a budapesti megmérettetésre, ahol tizenharmadik csapatként debütálhat, a Midtjylland után pedig második dán együttesként érte el ezt a sikert.
  • Eddig csupán az ETO tudta megvédeni címét, ráadásul tette ezt kétszer is; 2017-es győzelme után 2018-ban, majd 2019-ben is győzedelmeskedni tudott, ami egyedülálló a női mezőnyben.
  • Elsőbálozó csapatként mindössze a CSM Bukarest csapata tudta elhódítani a Bajnokok Ligája serleget.
  • A győriek csak a 2015-ös kiírásban nem vettek részt a FINAL4-ban, hatszor jutottak el odáig, amiből négyet sikerült is megnyerni, ami mellé egy második és harmadik hely párosul még.
  • Három játékos: Heidi Löke, Nora Mörk és Katrine Lunde már hatszor emelhette magasba a BL trófeát.
  • 2015 novembere óta veretlen hazai pályán a Győri Audi ETO KC, akkor az FC Midtjylland tudott győzedelmeskedni 21:26-ra a Rába-partján – ez egészen elképesztő sorozat.
  • Legjobb védelemmel a Győriek, valamint az Esbjerg büszkélkedhet, mindkét együttes 398 gólt kapott az idáig vezető úton.
  • Legjobb támadási mutatót is a magyar csapat tudhatja magáénak, 527 találatával és közel harminchármas meccsenkénti lőtt gólátlagával, magasan kiemelkedik a mezőnyből.

A dánok közül kiemelkedik 86 góljával az előző torna MVP játékosa: Henny Reistad, őt Kristine Breistöl követi 78 lőtt góllal, mögöttük pedig igazi szakadék tátong, hiszen a csapat góllövőlista harmadik helyén álló Marit Rösberg Jacobsen neve mellett 44 találat olvasható.

A metzieknél is valami hasonló fedezhető fel, Grace Zaadi 83-szor, míg Méline Nocandy 73-szor keserítette az ellenfeleket, mögöttük Tamara Horacek következik 54 góllal.

Ha valaki, akkor pedig Nora Mörk abszolút lépéselőnyben van a többiekkel szemben. A norvég átlövő idén 96-szor talált be, ha pedig a hátralévő két összecsapáson 15 gólt szerez az idei gólkirálynőt is köszönthetjük a személyében. (Jelenleg ezt a listát Christina Neagu vezeti, aki 110-szer volt eredményes.) Mörk mögött Ana Debelic (65) és Ragnhild Dahl (62) áll a házi góllövőlistán.

Most pedig térjünk át a győriekre, akik fantasztikus szezont tudhatnak maguk mögött a Bajnokok Ligájában, igaz megszakadt a 70 mérkőzés veretlen sorozata a magyar együttesnek, azonban a hazai Vipers elleni találkozó, vagy a Brest Bretagnéval szemben kivívott FINAL4-ba jutás igazi katarzist váltott ki a szurkolókból.
Ami talán a legfontosabb, hogy a gólok is eloszlanak a játékosok között, szóval nem lehet azt mondani, hogy egy vagy két személyes hadsereg alkotná a zöld-fehér mezesek csapatát. Stine Oftedal 54, Eun Hee Ryu 53, Estelle Nze Minko 52, míg Anne Mette Hansen és Veronica Kristiansen egyaránt 49 találatot tudhat a magáénak.
Ahogy az feljebb is olvasható a legjobb védelmet is az ETO húzza a hatosa elé, ehhez pedig párosul három világklasszis hálóőr, akik bármikor képesek extra védéseket hozzátenni az összecsapáshoz. Silje Solberg, Laura Glauser és Amandine Leynaud talán a világ öt legjobb kapusa között emlegethető, ráadásul utóbbi utolsó mérkőzéseit játssza karrierje során, tehátextra motivációval léphet pályára a francia játékos.

Ha az egymás elleni eredményeket vesszük figyelembe a Győri Audi ETO KC eddig kétszer találkozott a Team Esbjerg gárdájával, még 2017-ben, akkor mindkét találkozót meggyőző fölénnyel sikerült megnyernie a zöld-fehéreknek. Egy idegenbeli hatgólos siker után, hazai pályán tizenegy találattal múlta felül ellenfelét az akkor is Ambros Martinnal a kispadon felálló ETO.
A statisztika, az egymás elleni mérleg – még, ha elég karcsú is az a két mérkőzés – mind az ETO mellett teszi le a voksot, már ha a továbbjutásra gondolunk, ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy már hetedik alkalommal jutottak a négyes döntőbe, akkor a rutin is egyaránt a mi serlegünkbe kerül, azon a bizonyos mérlegen.

Azonban, ha minden fekete és fehér lenne, akkor ezt a találkozót sem kellene lejátszani, hisz egyhangúan a Győrt juttatnánk tovább az előbb említett okok miatt. Viszont az elmúlt időszakban mutatott formája cseppet sem sziporkázó a Rába-partiaknak. Bő hónap alatt kétszer is vereséget szenvedtek az itthoni nagy rivális FTC-vel szemben, a bajnokságot pedig csupán jobb gólkülönbségének köszönhetően nyerte meg az ETO. Igaz két játékosuk is anyai örömek elé néz: előbb Jelena Despotovic, majd nemrégiben Kari Brattset jelentette be, hogy kisbabát vár, így nem számolhat velük a győri szakvezetés. Ehhez pedig párosul Oftedal sérülése?!, aki a Debrecen elleni utolsó bajnoki találkozón pályára sem lépett, a kupaelődöntőt szintén kihagyta, a fináléban pedig csupán hosszas melegítés után szállt be a mérkőzésbe, ahol szemmel láthatóan kereste régi önmagát. Sokan őt tartják a zöld mezesek mágusának, ha pedig neki nem megy a játék, akkor akadozni látszik az amúgy szemet gyönyörködtető támadó játék.
Reméljük sikerül a norvég világklasszist olyan állapotba hozni, hogy hasznos tagja legyen csapatának és újabb, immáron hatodik Bajnokok Ligája győzeleméig vezesse a győrieket.

Szombati menetrend – elődöntők:

15:15 Győri Audi ETO KC–Team Esbjerg (dán)
18:00 Metz Handball (francia)–Vipers Kristiansand (norvég)

Vasárnapi menetrend:

15:15 Bronzmérkőzés
18:00 Döntő

forrás: eurohandball.com
fotó: Nász Nikolett

 

 

Megosztás