Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) az Európa-bajnokság minden mérkőzéséről részletes statisztikai adatokat ad ki. A magyar válogatott mai meccsének adatsorait tekintettük át.

Mint a cikk olvasói közül talán mindenki tudja, a mérkőzést 26-24-re megnyertük Montenegró ellen. A statisztika szerint mindkét csapat pontosan ugyanannyiszor, 44 alkalommal lőtt kapura, de nekünk egy kicsivel jobb arányban sikerült a lövéseket gólra váltanunk (59 ill. 55%). 44 kapuralövés kimondottan kevés egy ilyen mérkőzésen, egyrészt a tempó nem volt túl magas, másrészt mindkét csapat feltűnően sok labdát adott el: a magyarok 12-t, Montenegró 15-öt. Fontos volt, hogy a magyar csapatnak 7, az ellenfélnek 10 olyan lövése volt, ami el se találta a kaput, így hiában van Simićnek eggyel több (11) védése, mint Palasics Kristófnak (10), mégis kettővel több gólt szerzett a magyar válogatott.

A magyar csapatból a legtöbb labdát, 4-et, Máthé Dominik adta el, ezen kívül volt még két rossz lövése (1 gól, 3 lövés) és egyszer ki is állították, ez mindössze 11 pályán töltött perccel igen lehangoló teljesítmény. Szintén 1/3-at lőtt Fazekas Gergő, de ő kiosztott emellé 6 gólpasszt és nem volt eladott labdája, ő 17 percet töltöt pályán.

Mondják, hogy a statisztika lélektelen, itt Krakovszki Zsolt labdája beállóba is csak 1 gólpassz, és Lékai Máté félpályáról Nebojša Simić kezébe küldött lövése is csak 1 rontott átlövés. De talán éppen ez az előnye is, hogy az egész képet mutatja, nem csak egy-egy elemet.

A legfeltűnőbb a mai mérkőzés után, hogy a magyar válogatott átlövésből 1 gólt szerzett csak, míg Montenegró 12-t. Ráadásul ők 50%-os hatékonysággal (12/24), míg a magyar csapat igen eredménytelen volt, Fazekas találatához a csapattársak részéről 7 rontott kísérlet társul (1/8), különösen Ancsin Gábor 0/3-as átlövési mutatója feltűnő. Az átlövés közismerten a legalacsonyabb hatékonyságú lövési forma, de ez azért kirívóan gyenge.

Cserében lényegesen jobbak voltunk beállóból, Bánhidi Bence 6/8 (Rosta Miklós egyetlen gólja büntetőből esett), és szélről is, a két szélsőnk 5 gólt szerzett 7 kísérletből. A montenegrói beállóst a mérkőzésen végig gyakorlatilag leradíroztuk, ezzel rá is kényszerítettük őket a sok átlövésre.

Érdekesség, hogy a montenegrói balszélső, Miloš Vujović összesen 4 gólt szerzett (kettőt hetesből), de ezt a négyet egymás után az első félidő közepén a 10-21. percek közt.

A magyar csapatból a cserekapus Bartucz László kivételével mindenki pályára lépett a mérkőzésen, Palasicson kívül a két szélső, Bóka és Krakovszki, valamint Bánhidi töltött 40 percnél többet a pályán, a többiek mind annál kevesebbet.

1380 megtekintés.

Megosztás