Azt előre sejtettük, hogy az olimpiai selejtezőtornán Tunézia lesz a leggyengébb ellenfél, és az első mérkőzés végeredménye ezt látszik visszaigazolni (nem tűnik reálisnak, hogy a portugálokat és a norvégokat is tíz felett verjük).

Akik látták, azoknak aligha árulok el nagy titkot azzal, hogy az első félidő második felében dőlt el a mérkőzés. A 9 gólos magyar győzelemmel végződött találkozó részeredményei negyedórás bontásban így alakultak, magyar szempontból: +1, +6, +1, +1. Mind a négy negyedórát megnyertük, de három szoros volt. Még precízebben: Tunézia 9-9 után 9 percig nem lőtt gólt, eközben a magyar csapat 6-ot is, ez a 6-o széria határozta meg az egész mérkőzést. Ezen kívül csak egyszer (a 43-45. percekben) tudott Magyarország három gólt lőni egymás után, kapott gól nélkül.

A magyar csapat 48-szor lőtt kapura, Tunézia 45-ször, egy átlagos, nem túl erős tempójú mérkőzés számai. A védések száma majdnem teljesen azonos: a két magyar kapus összesen 12, a tunéziaiak 11 labdát fogtak. Tunéziának 9 kaput nem találó lövése volt, Magyarországnak csak 5, így ténylegesen 8-cal több magyar lövés talált kaput, mint ahány tunéziai, ami már jelentős különbség. A második negyedóra hosszú gólcsendjén kívül, amikor Mikler Roland több lövést is kivédett egymás után, a kaput eltaláló lövésig el nem jutó tunéziai támadások tartották fent a magyar előnyt. Ennyit jelent egyrészről az ellenfél viszonylag gyenge döntéshozó képessége, másrészről a feszesebb magyar védekezés.  A támadások átlagos hossza azonos volt: 33 ill. 34 másodperc, mindkét csapat nagyjából azonos tempóval játszott.

Nem jött rosszul Hazem Bacha piros lapja sem. A tunéziai játékos alig tíz percet töltött pályán, ezalatt lőtt három gólt (a 30-41. percek közt mindhármat), nem volt rontott lövése. Pár másodperccel a harmadik gólja után felküldték a nézőtérre.

Magyar oldalon a lövések jobban megoszlottak, mint amit az Európa-bajnokságon láttunk. A játék mindig alkalmazkodott a tunéziai védekezéshez, ha jobban kiléptek, több labda ment beállóba, ha szorosabban védekeztek, több volt az átlövés, ha középre tömörültek, több landa ment szélre. A több szélsőlövés szükségszerűen több hibát is eredményezett, ha nem csak az ajtó-ablak helyzeteket vállalod el, időnként hibázni fogsz, de Bóka Bendegúz és Imre Bence is 4-4 találatot szerzett, 5 ill. 6 lövésből. Bánhidi Bence 3/3, viszonylag kevés próbálkozás, de ezen kívül még kiharcolt 3 hétméterest is, ill. lekötött több védőt, amivel nagyobb tér jutott a többieknek (pl. a szélsőknek). Rosta Miklós is 3/3, de ő kétszer büntetőből talált be, csak 1 lövése volt mezőnyből. Sipos Adrián lőtte a legelső gólunkat, aztán többet nem is lőtt kapura (1/1). Lékai 6/8, pont a fele, 3/4 hetesből, ugyanennyi mezőnyből, ezen kívül 6 kulcspassz és egy kiharcolt hetes, és mindezt eladott labda nélkül. Szintén 6 kulcspassza volt Bodó Richárdnak, ő maga is lőtt 4 gólt 6 lövésből, neki viszont volt 4 eladott labdája is.

A kapusokon kívül Ligetvári Patrik és Fazekas Gergő nem lőttek kapura (Fazekasnak 1 kulcspassza volt, ezen kívül semmi értékelhető), Krakovszki Zsolt egyetlen lövéséből pedig nem lett gól.

A terhelést sikerült nagyjából elosztani, Bókán kívül senki nem töltött 40 percnél többet pályán, a legkevesebbet pedig Fazekas, 11 percet. Az átlövő-posztokon Szita Zoltán és Bodó, ill. Ancsin Gábor és Ilić Zoran nagyjából negyedóránként cseréltek, Lékai is mindkét félidő első felét töltötte a pályán, a helyére az első játékrészben Fazekas, a másodikban Hanusz Egon állt be.

A manapság szokásos játékvezetői felfogást jelzi, hogy az 5 magyar és 6 tunéziai kiállítás és a piros lap mellett egyetlen sárga lapot sem mutattak fel a mérkőzésen. Tunézia 7 büntetését 7 különböző játékos kapta, a magyar oldalon Sipos Adriánt állították ki kétszer. Bár a magyar csapat hétszer volt emberelőnyben, sosem támadott 7 az 5 ellen. Ezt az EB elején még gyakran alkalmazott taktikai elemet már az Európa-bajnokság utolsó meccsein se vetette be a magyar válogatott, úgy látszik, végül teljesen elengedték.

Egy jó negyedóra elég volt a mérkőzés sima megnyeréséhez, a hatékoynabb védekezés pedig segített fenntartani a különbséget. A hétvégi két mérkőzés alighanem nehezebb lesz.

876 megtekintés.

Megosztás