Lehetőségünk nyílt Julia Behnke után Emily Bölkkel is beszélgetni, aki szintén készséggel válaszolt a kérdéseinkre.

Emily Bölk jelenleg a nemzetközi kézilabda egyik legnagyobb ígérete. A 21 éves játékos 1998-ban, Buxtehudeban látta meg a napvilágot, édesapja és édesanyja is magas szinten sportolt, utóbbi saját kora egyik meghatározó kézilabdázója volt. Emily fiatal korától kezdődően tudatosan készült a kézilabdás létre, emellett azonban igyekszik szellemileg is folyamatosan fejlődni. A Handballexpert interjújában beszélt többek között életfelfogásáról, jövőképéről, illetve a magyar nyelvvel kapcsolatos küzdelméről is.

Handballexpert: Mesélj egy kicsit a kezdetekről, hogyan ismerkedtél meg a sportággal, milyen élményeket gyűjtöttél utánpótlás korodban?

Emily Bölk: A sporttal, illetve a kézilabdázással a családom révén kerültem kapcsolatba. A nagypapám sikeres labdarúgó volt, míg a mamám és az anyukám is német válogatottban kézilabdáztak. Ezen kívül apukám a Bundesligában is megfordult, mint futballista. Ennélfogva kvázi a csarnokban nőttem fel, már “bébiként” ott voltam a sportpályákon, és mindig a labdával foglalkoztam. Négyévesen, miniként kezdtem el kézilabdázni szülővárosomban, Buxtehudeban, de mellette nagyon sok sportágat kipróbáltam: torna, tenisz, labdarúgás, de gitároztam és fúvós hangszeren is játszottam. Hamar rájöttem, hogy mindegyik közül a kézilabda okozza a legnagyobb örömöt, így ennél a sportágnál maradtam. A mai napig elképesztő örömet okoz számomra, hogy kézilabdázhatok, és fantasztikus, hogy a szenvedélyem a munkám is egyben.
Az utánpótlás éveimet a Buxtehuder SV-ben töltöttem, gyönyörű és eredményes időszakként maradt ez meg az emlékezetemben. Minden évben a bajnoki címért játszottunk, és 14 évesen észak-kelet német bajnokok is lettünk. Serdülő és ifi koromban pedig kétszer nyertük el a német bajnoki címet. A 2012-2013-as szezonban egy évet a Sports Academy Viborgnál töltöttem Dániában, és ott a 16 évesek között játszottam, a Viborg HK-ban. Ezt követően visszatértem a Buxtehude csapatához, és 2014 óta a Bundesligában játszom.

Handballexpert: A karriered nagy részt Németországban töltötted. Hogyan írnád le a német kézilabdát?


Emily Bölk: A német bajnokság csapatai nagyon különbözőek. Mindegyiknek megvan a maga erőssége és gyengesége, az összes csapat rendelkezik egyfajta játékfilozófiával. A német válogatott játékát úgy írnám le, hogy erős védekezés, megtámogatva egy jó kapusteljesítménnyel, ezután gyors lerohanás előre.

Handballexpert: Ha az információink nem tévesek, akkor jelenleg is egyetemre jársz. Fontos neked, hogy a sport mellett más területen is fejleszd magad?Mit tanulsz, és miért pont azt választottad?

Emily Bölk: Üzemgazdaságtant és gazdasági pszichológiát tanulok levelező szakon. Nagyon fontos számomra, hogy a kézilabdázáson kívül is egy legyen egy biztos pont az életemben, amelyre támaszkodhatok. Egy profi játékos aktív pályafutása nem tart sokáig, és szeretném, ha a kézilabda után a civil életben is meg tudnám állni a helyem. Nagyon érdekel a marketing, és el tudnám képzelni, hogy a pályafutásom befejeztével ezen a területen dolgozzak. Az önállóság gondolata nagyon vonz, ezért is választottam ezeket a szakokat.

Handballexpert: A Thüringer honlapja szerint a mottód: “Stay positive, be patient”( Maradj pozitív és légy türelmes- a szerk.). Mit jelent ez pontosan számodra?

Emily Bölk: Nagyon nyitott és pozitív személyiségű ember vagyok, egy igazi optimista. A filozófiám szerint az élet akadályait egy pozitív beállítottsággal könnyebben lehet venni, és az egész élet jobban élvezhető, ha pozitív marad az ember. A szenvedély nagyon fontos szerepet játszik az életemben, és nem csak a kézilabdázásra gondolok: barátok, család, szabadidő, szerelem, és az életben úgy általánosságban. Az embernek mindent szenvedéllyel és örömmel kellene csinálnia.

Handballexpert: Milyen személyes céljaid vannak a szezon hátralevő részére?

Emily Bölk: Sajnos a bajnoki címre már nincs esélyünk, de még veretlenek vagyunk az EHF-kupában, és a Német Kupában ott vagyunk a Final Fourban. Ezek maradtak célnak. A német válogatottal szeretnék kijutni a Európa-bajnokságra.

Handballexpert: Alicia Stolléval és Julia Behnkével együtt igazolsz Magyarországra, tehát két válogatottbeli csapattársaddal. Szóba került köztetek az átigazolás? Informáltátok egymást?

Emily Bölk: Az én döntésemet nem befolyásolta, hogy ők ketten is a Ferencvároshoz igazoltak. Ezt az elhatározást az ő csapatváltásuktól függetlenül hoztam meg. Ha nem az FTC-hez írtak volna alá, én akkor is oda mentem volna. Ettől függetlenül természetesen cseréltünk infókat, és egy nagyszerű dolognak tartom, hogy ezt a nehéz lépést közösen tesszük meg.

Handballexpert: Ismerted korábban a Ferencváros csapatát? A játékosokat, játékszisztémát és a szakmai munkát?

Emily Bölk: Az elmúlt szezonban a Bajnokok Ligája keretein belül játszottunk a Ferencváros ellen, ezért ismerem a csapatot. Az FTC egy nagyon harmonikus és szimpatikus csapat benyomását keltette. Évek óta magas színvonalú kézilabdát játszanak. Mindegyik játékos nagyon jó, és sokan több poszton is bevethetőek. Főleg belső posztokon nagy lehetőség a posztok cserélésére, és mindenki jó 1:1-ben. Gábor évek óta neveli a csapatot, az utánpótlás-játékosokból csinál nemzetközi topjátékosokat. A FTC körüli professzionalizmus teljesen magával ragadott.

Handballexpert: Mi a célod a Ferencvárossal? Van valami speciális elképzelésed? Ismerkedsz már a magyar nyelvvel?
Emily Bölk: Szeretnék a Ferencvárosnál tovább fejlődni, és a karrierem következő fontos lépését Magyarországon megtenni. Szeretnék a magyar bajnoki címért, a Magyar kupáért versenyben lenni, valamint nemzetközi szinten eredményes lenni. Az egyesület célja a következő években a Bajnokok Ligája Final Fourjának elérése, és mindent bele fogok adni, hogy ez sikerüljön.
Nagyon szorgalmasan tanulom a magyar nyelvet, remélem, hamar elsajátítom, és gyorsan be tudok illeszkedni.
“Emily Bölk vagyok és huszonegy evés vagyok. Szeretek kézilabdázni és fogok költözni Budapestba. Tudok beszélni egy kicsit magyarul és minden nap szoktam gyakorolni magyarul.
Boldog vagyok, hogy az FTC játékosa lehetek a következő két évben!” (ezt a játékos magyar nyelven írta nekünk, szó szerint idéztük- a szerkesztő).
Remélem, azért valamennyire érthető 🙂 – tette hozzá.

Köszönjük az interjút!

Megosztás