Site icon Handballexpert

Addig oltsd, amíg ég!

Szegeden tűz van, nem is kicsi. És amíg egyesek gúnyosan tekintenek az alföldiek edzőkereső saga-jára, addig a klubvezetők olyanok, mint a kissé már leharcolt magányos fiatalember az éjszakában: már mindegy, csak legyen kivel!

Az addig rendben van, hogy a szegedi vezetőség és Juan Carlos Pastor útjai közös megegyezéssel elváltak. Kevés olyan szurkolói véleményt lehetett olvasni, amelyik ennek a döntésnek a jogosságát megkérdőjelezné. Az idei sikertelenség mellett – vagy éppen ez a sikertelenség oka? – láthatóan és látványosan elfáradt a játékosok és az edző viszonya. Kevés az innováció, ha van, abban sincs köszönet. A magyar közeg érzékeny azon kevés magyar játékos sorsára, aki a két top csapatban szerepet kap, márpedig Rosta kissé lassabb felépítése (majd elvesztése?) után Szita szélre zavarása már sok volt ennek a bizonyos közegnek. Ráadásul mindezzel elvéve Blonz elől a játékperceket, elherdálva Európa egyik legnagyobb tehetségét. Röviden tehát a váltás ezen oldala rendben is van.

Itt azonban jött egy szép feladat a szegedi klubház asztalára: edzőt kell keresni!

Ahogy az lenni szokott elindult a casting, lehetett hallani mindent, sőt mindent IS. A tulajdonosi elvárások régóta ismertek és egybecsengnek a szurkolói vágyakkal: final fourba kell jutni! Ehhez pedig nem lehet akárki a kispadon. Szó volt a PSG tréneréről, aki korábban nyert BL-t a Vardarral. Szó volt feltörekvő spanyol edzőről, aki a Bundesligában épít szépen középcsapatot. Aztán pedsze a zavarosban felmerült a női szakágban már BL-t nyerő, férfi csapatokhoz vágyó szakember Magyarországon jól csengő neve is. Országos TV csatornán jelentette ki a klub tisztségviselője, hogy 2022 végéig le akarják zárni az ügyet. Tudták, tudják jól, hogy odáig, de legkésőbb az aktuális szezon világversenyéig el kell dőlnie ezeknek a dolgoknak. Eddig minden korrekt, vannak jelentkezők, opciók, tiszták a célok, és van egy határidő, amit transzparensen kommunikált a klub. 10 pont a Pick-Szegednek! Akarom mondani, OTP Bank-Pick Szegednek.

A gondok ott kezdődtek, hogy közben megreccsent a Kielce és Szegeden meglátták a Nagy Esélyt. Mandulaszemek, temperamentum és két igencsak ügyes fiugyermek idehozatala bizony nem tűnt rossz opciónak. Mellé a szellőléptű szerecsen szélső és már az ifjú viking elherdálása sem fáj. Tiszta öröm, boldogság! Még egy nagy beállós is jöhet, így tényleg mindenki jól járna, mehet a magyar amerre lát, ha már egyetemi Erasmus nincsen, akkor a Bakony Modell működjön legalább. Ám úgy tűnik valakik (megint) okosabban tárgyaltak. Valakik beletolták a pénzt a közvetlen riválisukba, hogy a még nagyobb rivális hoppon maradjon. És a Szeged hoppon maradt: ott állt a tánctéren egyedül, könnycseppel a szemében nézte, ahogy a régi ellenfél, a nagy és kigyúrt vörös donjuan elviszi a kiszemelt szerelem legjobb barátnőjét, ezzel véget vetve a bulinak. Persze vannak még a táncperketten, akikkel lehet táncolni, ám kérdés, hogy a mandulaszemű spanyol után mennyire kompromisszum egy szemüveges északi szépség. Irányváltásnak nem kicsi, az biztos.

A szomorú valóság az, hogy a leforrázott Szegednek a saját körülményeihez mérten most már jóformán csak a morzsa maradt. Ám a legnagyobb gond nem ez, hanem az, hogy annak, aki már a fél világgal is próbálkozott, bizony nem a legjobb a híre. A kézilabdázás zárt világában lesznek olyanok, akik még akkor sem fogják elfogadni a Szeged táncba hívását, ha tetszene is nekik a lehetőség. Az ego nagy úr, ám van itt egy sokkal pragmatikusabb ok is: játékosok sem nagyon vannak a célokhoz. Az idei év megmutatta, hogy ez a keret súlyos hiányokkal küzd, ha ebből kivonunk további 5 játékost, akkor egyértelmű, hogy erősítésre van szükség. Márpedig egy olyan keretet kevés edző vesz át szívesen, ahonnan sokkal inkább mennek a játékosok, mintsem idevágynának. Februárban, vagy mire eldől az edzőkérdés márciusban már világsztárokat csak nagyon nehezen lehet találni a piacon. A célok eléréséhez pedig a Szegednek ilyen kaliberű játékosokra van szüksége!

Nagy kérdés, ki fogja vállalni a szegedi kispadot, amely bizony égetni fog, mert jelenleg sajnos az egész klub ég. Nem csak a BL-ben a pályán, hanem a piacon is. És ez senkinek nem jó!

Megosztás
Exit mobile version