Site icon Handballexpert

„Arra jutottam, ezzel a helyzettel márpedig nekem élnem kell“ – Interjú Faluvégi Dorottyával

Portálunk a junior világbajnok Faluvégi Dorottyával készített interjút, aki őszintén vallott egyebek mellett a klubváltás okairól, illetve az elmúlt hónapok nehézségeiről is.

Faluvégi Dorottya neve valószínűleg minden magyar kézilabdabarát számára ismerősen cseng. Mindenki „Csibéje“ kiváló teljeseítményével és elragadó személyiségével hamar a szurkolók kedvence lett. A 21 éves játékos nemrégiben nehéz döntést hozott, nevelőegyesületét, a Ferencvárost  hátrahagyva a BL címvédő Győri Audi Eto játékosa lett.Az alábbi interjúban többek között erről, valamint a kézilabdához fűződő viszonyáról is kérdeztük.


Handballexpert:
Köztudott, hogy hozzád hasonlóan a bátyád, Rudolf is magas szinten kézilabdázik. Volt neki szerepe abban, hogy ezt a sportot választottad sportágadként? Kérlek, mesélj egy kicsit a karriered kezdetéről!
Faluvégi Dorottya: Természetesen Rudi nagy szerepet játszott abban, hogy elkezdtem kézilabdázni. Vonzó volt, hogy mindig egy nagy közösség része volt, és persze az, hogy milyen jól ment neki. Akkoriban több korombéli barátnőm is elkezdett kézizni, így nem volt kérdés, hogy én is megpróbálom. Mellette sokáig táncoltam is, mert rengeteg energiám volt, aztán végül győzött a kézilabda, mikor választás elé kerültem.

Handballexpert: Amikor elkezdenek kézilabdázni, a legtöbb kisgyerek irányító, vagy esetleg balátlövő szeretne lenni. Azt is mondhatnánk, hogy a szélső pozícióra sokan „mumusként” tekintenek eleinte. Te hogyan kerültél ki jobbszélre? Magad választottad, esetleg edzői unszolásra történt?

Faluvégi Dorottya: Sokáig én is átlövő voltam még fiatalabb koromban, aztán amikor időnként elkezdtem a felnőttekkel edzeni Pilisvörösváron, akkor evidens volt, hogy szélen fognak bevetni, nem pedig átlövőben a magasságom miatt. Abban az időben még nem éreztem magamat szélsőnek, csupán egy kis embernek a nagyok között. Később mikor a Fradiba kerültem Pádár Ildi nénihez, ő már sokat fejlesztett a szélső technikámon és ezáltal egészen megkedveltem a posztot.

Handballexpert: Mi az, amit a legjobban szeretsz a posztodban?

Faluvégi Dorottya: Szeretem, hogy gyorsnak és robbanékonynak kell lenni.

Handballexpert: Nevelőegyesületedben már igen hamar bedobtak a mély vízbe. Mondhatjuk, hogy még tinédzser voltál, amikor már NB1-ben volt lehetőséged játszani. Mesélj róla, milyen érzés ennyire fiatalon ilyen szinten játszani? Hogyan sikerült megbirkóznod az egyre nagyobb nyomással?

Faluvégi Dorottya: Ha jól emlékszem 16 éves voltam, mikor az először léptem pályára az NB1-ben. Nagyon izgatott voltam, de egyben nagyon is vártam a pillanatot, mert akkor már egy rövid ideje a felnőtt csapattal edzettem, és nagyon motivált a közösség és a környezet. Ezek a mérkőzések nagyon mások voltak, mint az utánpótlás meccsek, későn voltak, tele volt a csarnok, és ha valakinek volt egy jó illetve rossz megmozdulása, azonnal felzendült a csarnok, vagyis nem lehetett észrevétlennek maradni. A nyomást eleinte elég nehezen kezeltem, de tudtam, hogy ha kézilabdázó szeretnék lenni, meg kell tudom küzdeni az effajta teherrel is.

Handballexpert: A Fradiban kiváló poszttársaid voltak, nevezetesen Kovaczicz Mónika és Lukács Viktória. Milyen volt velük a kapcsolatod? Van olyan dolog a játékodban, amit tőlük lestél el?
Faluvégi Dorottya: Kovacsicz Mónikával csak keveset volt szerencsém egy csapatban szerepelni, de Vicával pár évet játszottunk együtt. Mónika rengeteget segített nekem, mikor a felnőtt csapathoz kerültem, minden feladat előtt súgott, hogyan tudom a legkönnyebben a számára már jól ismert feladatot teljesíteni. Továbbá nagyon jól ismerte Gábort, így segített nekem az esetleges nehezebb lelki szituációkat is kezelni. Vicával az évek alatt jó kapcsolat alakult ki közöttünk a poszton, hasonló karakterek lévén könnyen tudunk egymásnak segíteni.


Handballexpert:
Őszintén szólva sokan meglepődtünk, amikor kiderült, Győrben folytatod a pályafutásod. Benned milyen érzések kavarodtak, amikor értesültél a megkeresésről? Számítottál rá, vagy abszolút meglepetésként ért? 7, Kívülállóként is sejthetjük, hogy nem egy-két napos gondolkodó után mondtál igent, miután mindent a mérlegre tettél. Mik voltak a pro és kontra érvek számodra az egyik, illetve a másik csapat mellett?
Faluvégi Dorottya: Amikor először értesültem a megkeresésről nagyon meglepődtem és természetesen örültem, viszont ezután egy hosszabb időszak telt el még a megállapodás megszületett, hiszen szerettem volna tisztán látni a helyzetemet. Rengeteg gondolat fordult meg a fejemben, a családommal is sokat beszélgettünk ezekről. Az érveket holnapig sorolhatnám, hiszen két nagyszerű klubról van szó. Összeségében igyekeztem hosszú távon nézni a helyzetemet, és arra jutottam, ezzel a helyzettel már pedig nekem élnem kell!

Handballexpert: Nagy port kavart az átigazolásod a szurkolók körében. Fiatal korodból kifolyólag minden bizonnyal jelen vagy a közösségi médiában. Jutottak el hozzád reakciók, vélemények? Annyira ismerhetünk téged, hogy egy elég gondolkodós, kicsit talán (jó értelemben véve) lelkizős játékos vagy, miként sikerült túljutnod ezen az időszakon?
Faluvégi Dorottya: Természtesen rengeteg vélemény eljutott hozzám is, amit normálisnak tartok. Emberek vagyunk, mindenről van véleményünk és sokan nem bízták a véletlenre, hogy biztosan a tudomásomra is hozzák azt, melyet én tiszteletben is tartok. Igyekeztem saját magamra koncentrálni ebben az időszakban, nem pedig mindenki másra.

Handballexpert: Új csapatba, egy teljesen új közegbe érkeztél nemrég. Hogyan fogadtak a győri lányok, sikerült megtalálni velük a közös hangot? Milyen a hangulat az edzéseken, vagy akár az edzéseken kívül? Sikerült valamennyire felfedezned Győr városát?
Faluvégi Dorottya: Nagyon kedves fogadtatásban részesültem, hál’ Istennek gyorsan sikerült megtalálni a közös hangot, és csupán rövid ideig éreztem magam „új lánynak”. Nyáron sokat utaztunk, edzőtáboroztunk, ezalatt könnyen összerázódott a csapat, hiszen rajtam kívül másik 4 új játékos is érkezett. Az edzéseken nagyon felszabadult a hangulat, ami egy jó közösségre vall. Szabadidőnkben is sokat vagyunk együtt a városban, viszonylag közel lakunk egymáshoz, így könnyű „egymásba futni” a városban.

Handballexpert: Milyen elvárásaid vannak magaddal szemben az új szezont illetően? Van esetleg személyes célod, amit kitűztél magad elé?
Faluvégi Dorottya: Először is szeretném megtalálni a helyemet és a szerepemet a csapatban, jelenleg ez a legfontosabb. Konkrét célokat nem szoktam kitűzni magam elé, igyekszem mindig az aktuális feladatra koncentrálni.

Handballexpert: Talán a kézilabdabarátok számára kevésbé ismert, hogy veled és Rudival ellentétben testvéretek, Fanni egészen más pályát választott. Igen sikeres színésznő és szinkronszínész. Csábítottátok Őt is a kézilabda felé? Ti tesók, mennyire vagytok jelen egymás életében? Követitek egymás pályafutását? Milyen időközönként sikerül összehozni egy-egy családi ebédet?
Faluvégi Dorottya: Fannus teljesen más körökben forog, ő egy kis művészpalánta. Ő is kipróbálta magát a kézilabdában, de nem volt kérdés, hogy ő a színpadra született.
Nagyon összetartó testvérek vagyunk, ritkán telik el úgy nap, hogy ne beszéljünk egymással, legalább pár mondat erejéig is. Rudi már pár éve külföldön él, így az ő helyzete speciális, sajnos csak ritkán látjuk őt és a családját, de a távolság a kapcsolatunkra nem hat ki.

 

Fotó: Koncz György, Győr és Ferencváros honlapja, Sport2, Fradimédia

Megosztás
Exit mobile version