A legutóbbi Bajnokok Ligája ezüstérmesével nagyot fordult a világ az előző szezon óta. Elek Gábor kétszeres KEK-győztes, magyar bajnok kézilabdaedző 15 év után elbúcsúzott a FTC-től, vele együtt pedig távozott egy olyan szellemiség, egy olyan miliő, amit csak ő tudott a csapatnál fenntartani.

Szerző: VL

Ő volt az a plusz, aki ezt a képességű csapatot, a jóval erősebb ellenfelek mellé, egyenesen a Final 4-ba tudta vezetni. Az előző idényben történelmi Bajnokok Ligája ezüstöt elért edző helyére, a csapat vezetése egy igazi „felső polcos” utódot kívánt szerződtetni. A hírek szerint a holland válogatottat irányító svéd Per Johansson volt a kiszemelt, akivel a Fradi szóban meg is egyezett (az ő kérésére érkezhetett Jelena Despotivic az ETO-tól), ám a szakember az aláírás előtt meggondolta magát. Így történhetett, hogy a lépéskényszerbe kerülő Ferencváros a dán Martin Albertsen – Allan Heine párossal kötött megállapodást. Az újonnan kinevezett edzővel amilyen jól kezdett a csapat a bajnokságban, annyira gyengén szerepelt a BL-ben (3 vereség, 1 döntetlen). Nem beszélve arról, hogy a szurkolók és egyértelműen a játékosok egy része is az új coach-ban látta a kudarcok okait. Albertsennel október elején közös megegyezéssel szerződést bontott a klub (legalábbis ezt kommunikálták), így átmenetileg az addig másodedző Heine vette át a csapat trenírozását. Az utóbbi mérkőzéseken már egészen más arcát mutatta a csapat, az Ikast ellen mutatott remek támadójátéknak is köszönhetően megszerezte első győzelmét a csoportot vezető Ikast ellen.

Ennek ellenére, ismét egy távozóról és egy egészen furcsa kölcsönszerződésről lehetett hallani a Fradi háza táján. A serült Helembai Fanni ideiglenes pótlása céljából, valamint válogatott érdekeit is szem előtt tartva a Vác bejelentkezett Bordás Rékáért. Egy egészen furcsa, már-már példátlan, határozott idejű egy hónapos kölcsönszerződésben állapodtak meg a felek. Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan tovább a kölcsönszerződés lejárta és a vb után. Van-e visszaút Bordásnak a kezdőbe a zöld-fehér alakulatnál, vagy marad Vácott és játszik esetleg az EL-ben? Nos, gyanítom, ennek a történetnek itt még nincs vége! Ahogy játékosmozgásnak sem lett vége, hiszen ahogy azt néhány játékos Instagram story-jából ideje korán megtudtuk: Jelene Despotovic hazatérhet Montenegróba. Ennek megfelelően a Buducnost be is jelentette hét közben az érkezését. Az, hogy a játékos kérésére szakított-e a két fél, vagy más indok áll a váltás mögött, rejtély. A klub részéről érkezett hivatalos kommunikáció igencsak szűkszavúan fogalmaz. Bár további sok sikert kívántak a játékosnak, más további részleteket nem tudunk.

Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember, röplabdázó emberek és szöveg

Nézzük posztonként, mi várható és kikre számíthat a Ferencváros a következő idényben:

KAPUSOK : Böde-Bíró Blanka , Janurik Kinga

Blani sérülése után nem tudta visszanyerni korábbi formáját, igaz a válogatottban Janurik és Szikora sérülése miatt egyértelműen hely van, klubcsapatában idén Janurik Kinga az első számú kapus. Nála csak az a kérdés, hogy friss házasként gondolkodik-e gyerekvállalásban.

Kingi esetében nyáron pletykaként több helyen olvashattuk, hogy Kisfaludy Anettel együtt másik NB I-es csapat felé kacsingatnak, viszont a csapat elveszítette élvonalbeli tagságát, Kingiék pedig maradtak a Népligetben. Jelenleg sérüléssel bajlódik, de visszatérése után a tavaszi szezonban ismét vezéregyénisége lehet a Ferencvárosnak. Esetleges távozásáról egyelőre nincs hír.

BALSZÉLSŐK : Hársfalvi Júlia, Márton Gréta

Biztos pontnak számít mindkét játékos, Márton idei teljesítménye is elmarad a tavalyitól, de válogatott tagságát így is meg tudta őrizni. Hársfalvi idén is megkapja a játékperceket, nála sem merülhet fel a váltás. Minden bizonnyal jövőre is az FTC játékosai maradnak.

BALÁTLÖVŐK : Emily Bölk, Szöllősi-Zácsik Szandra, Tomori Zsuzsanna, Kármán Luca

Tomori korábbi nyilatkozata alapján is Elek Gábor miatt érkezett vissza a csapathoz, és bár a klublegenda távozása után is marad még az idei szezonra, az ő esetében is egyértelmű a jövő: valószínűleg befejezi profi pályafutását.

Szöllősi-Zácsik Szandra vállsérülése után még játékba sem tudott lendülni, máris súlyos térdserülést szenvedett. Műtét és rehabilitáció után várhatóan a szezonban már nem fog pályára lépni. Az ő esetében kérdés, hogy két ilyen komoly sérülés után, 34 évesen mennyire lehet még a csapat segítségére.

Emily Bölk, az előző BL Final 4 elődöntőjének a hőse. Teljesítménye idén elmarad a tavalyitól, ráadásul több dán forrás is a jövőre ETO-ba igazoló Kristine Breistöl utódját látja benne az Esbjergben. Szerződése lejár a nyáron, így komoly fejtörést okozhat az esetleges távozása.

Kármán Luca Despotovics távozásával csatlakozott az első csapathoz. Luca ebben a szezonban az NB I/B-ben nyolc mérkőzésen 40 gólt dobott. Tavaly bemutatkozott már az NB I-ben, gólérzékenysége és adottságai miatt is egyértelműen a jövő játékosa lehet a csapatnál.

IRÁNYÍTÓK : Andrea Lekics, Simon Petra, Kukely Anna, Kovacsics Anikó

Simon Petra már korábban bizonyította tehetségét, illetve a korosztályos válogatottban elért sikerei is arra predesztinálják, hogy a klub meghatározó játékosa legyen a következő években. Egyértelműen hosszú távon számolnak vele a fővárosiak.

Andrea Lekics szerződése tavaly Cvijicéhez hasonlóan egy évvel került meghosszabbításra, így az nyáron lejár. Lekics tavaly is bizonyította már, hogy kora ellenére még mindig képes a legmagasabb szinten játszani. Ezt a formát, illetve mentalitást a jelenlegi szezonra is megőrizte, hiszen a Fradi egyik legjobbja és igazi vezére. Jövőjéről csak találgatások vannak, de távozása esetén egyértelműen gyengülhet a poszt.

Kukely Annára első évében kiegészítő játékosként számított Elek Gábor. Az U20-as VB-n ezüst érmet szerzett a válogatottal, talán ennek is köszönhetően Golovin Vlagyimirtől tavasszal a felnőtt válogatottba is meghívót kapott. Ám az idei év nála is a lényegében a padozásról szól, ami sosem szolgálja egy fiatal játékos fejlődését. Van hova fejlődnie, de ha rendszeresen megkapja a lehetőséget az első csapatban, válogatott szintű játékos válhat belőle.

Kovacsics Anikó hatalmas kérdőjel lehet. 2021 márciusa óta folyamatos vállsérülések hátráltatják, amit bár megműtöttek, mégis kérdéses, hogy mikor és mennyire épül fel a válogatott irányító. Korábbi nyilatkozata alapján szeretne visszatérni az élsporthoz, ami jelenlegi csapata és a nemzeti válogatott szempontjából is kulcsfontosságú lehet.

Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember, futballozó emberek és , szöveg, amely így szól: „N FTC-RAIL RAIL CARGO HUNGARIA FTI-RAIL CARGO HUNGARIA 108 MY SIMON 38 KADTHU 3KA PMIX”

BEÁLLÓK : Beatrice Edwige, Kisfaludy Anett, Dragana Cvijic, Bordás Réka

A botrányok egyik középpontjában idén a Fradi négy beállója állt. Szükség van-e négy beállóra és amennyiben igen, milyen játékrendszerben kellene őket játszatni. A négyesből Edwige az olimpia után jó eséllyel visszavonul az élsporttól, ő az utolsó idényét tölti a klubnál.

Cvijic szerződése a nyáron lejár, rendkívüli „átváltozása” és stabil játéka alapján látható, hogy jól érzi magát a klubnál és elégedett jelenlegi szerepével. Kérdés, hogy a vezetőség gondolkodik-e egy újabb közös évben, a támadásban és védekezésben is bevethető, ám már nem fiatal szerb légióssal.

Bordás Réka érkezése egyértelműen felkavarta az állóvizet. Klubcsapatában szinte alig játszott, Golovin válogatottjában viszont biztos a helye. Váci kölcsönszerződése pedig a kommunikáció szerint nem a Fradi ötlete volt, a válogatottbeli szerepe miatt viszont létrejött a megállapodás. Jövőre helye lehet már a csapatban, kérdés az idei szezon.

Kisfaludy Anett hozza a tőle megszokott stabil játékot hátul és támadásban is többször kapott már szerepet, amivel élni is tudott. Válogatottbeli mellőzése érthetetlen, hiszen, ha védekezőspecialistát keresünk, ő a jó formában lévő alternatíva, aki folyamatosan játékban van és megfelelő nemzetközi rutinnal rendelkezik. A Fradiban mindenesetre jelenleg biztos pont és az lehet a következő idényben is.

JOBBÁTLÖVŐ(K) : Klujber Katrin

Stolle távozásával Keti egyedül marad bal kezesként a posztján. A „rossz kéz” oldalon idén Despotovics és Kukely voltak alternatívák, de igazán egyik sem tudta tehermentesíteni Klujbert. Ha valahova, ide égetően fontos lenne minőségi játékost igazolnia a csapatnak.

JOBBSZÉLSŐK : Angela Malestein, Kovács Anett, Papp Dorka

Angie szerződése nyáron lejár. Távozásával kapcsolatban vannak találgatások, köztudottan jó kapcsolatban volt Elek Gáborral és nehezen jött ki Albertsennel. A Fradi vezetősége korábban már jelezte, tárgyalnak a hosszabbításról, de nála sokat nyomhat a latba, hogy ki érkezik a vezetőedzői pozícióba.

Kovács Anett hosszú serülése után kezd újra játékba lendülni, Papp Dorka pedig bármikor bevethető és tavalyi szezonból már rendelkezik némi BL tapasztalattal. A két magyar játékos biztosan marad, Anginál bármi elképzelhető – de nagyban függ az érkező edzőtől, hogy marad-e a fővárosban.

VEZETŐEDZŐ / ÚJ IGAZOLÁSOK : ?

„Ez nyomozó, a legjobb kérdés” – hangzik a méltán híres idézet az Én, a robot című filmben. Már Albertsen rövid pályafutása alatt is rengeteg nevet lehetett hallani, köztük egészen szürreális forgatókönyvekkel. Hosszú percekig sorolhatnánk és spekulálhatnánk ki is lesz, vagy lehet alkalmas a csapat élére. Egyáltalán magyar vagy külföldi legyen-e az illető? Nos, a kívánságlistán megtalálható mindkettőből bőséggel. Ami a hivatalos kommunikációt illeti, az biztosnak tűnik, hogy Heine megbízatása egyelőre a világbajnokság utánig szól. Az, hogy időközben sikerül-e a mutatott játékkal meggyőzni a klubvezetést, hogy a szezon végéig végezhesse jelenlegi munkáját, vagy csak átmeneti a megbízatása, nagyban függhet attól, hogy a már korábban említett „felső polc” mennyire elérhető most a Ferencváros számára. Sikerül-e a jelenlegi, nemzetközi sajtóban is teret kapott helyzetben megfelelő szakembert találnia, vagy meg kell elégedni alternatív megoldással? Tud-e a távozók helyére megfelelő kvalitásokkal rendelkező játékosokat igazolni? Érkezik-e a korábban említett négy klasszis?
Vagy az igazi ÁTMENETI ÉV csak jövőre következik?

68051 megtekintés.

Megosztás