A 2023 december 8-i mérkőzések összefoglalója a női kézilabda világbajnokságról.

A koradélutáni mérközések során IV-es középcsoportban a dél-amerikai presztízsmeccsen Brazília simán nyert Argentína ellen 33:19-re. A brazilok végig kézben tartották a találkozót és győzelmükkel még valamennyi esélyük maradt a negyeddöntőre, ám a csehek nem könnyítették meg a dolgukat.

A cseh válogatott ugyanis az első félidő végén elszívta a levegőt a spanyol támadások elől, Jerabkova, Cholevova és Mala vezérletével pedig támadásban is eredményesek voltak. 13:9-es félidei vezetésüket pedig a második 30 percben megduplázák és 30:22-re nyertek. A mezőnyjátékosok mellé Müllnerova is felnőtt, remekül védett a csehek kapusa, győzelmükkel pedig életben tartották negyeddöntős esélyeiket.

Jerabkova klasszis teljesítményt nyújtott – forrás: IHF

Angola nem túl magas színvonaló találkozón győzött öt góllal Ausztria ellen. Az afrikaiak már a félidőben is vezettek két találattal, és mivel nyugati szomszédaink a mérkőzés utolsó 10 percében rengeteg hibát vétettek támadásban, a végeredmény nem is lett igazán szoros. Mindkét kapus sok labdát védett, a végjátékban azonban inkább az angolai hálóőr tudott hozzátenni a játékhoz.

Az olimpiai bajnok Franciaország öt találattal vezetett a szünetben Dél-Korea ellen, és ahogy a csehek, úgy ők is megduplázták a szünetre felépített előnyüket. Számtalan jó teljesítmény közül kiemelhető Valentini, Nze Minko és Kanor játéka, valamint Depuiset teljesítménye. A „Les Bleus” ezzel matematikailag is biztossá tette a negyeddöntős részvételét.

Szlovénia megpróbálta a lehetetlent, azaz legyőzni Norvégiát. Gros-ék nagyjából 22 percig remekül tartották magukat, ám az északi henger ekkor teljes fordulatszámra kapcsolt. Norvégia a szünetben öt góllal vezetett, a második játékrészben pedig lelépte a szlovénokat és a 40. percre még Dragan Adzic-ot is megtörte. A második játékrész lényegében a péntek éjszaka bemelgítésévé, egy közös népünnepéllyé vált a norvégok számára. Mörk, Oftedal, Herrem és a kapusaik vezérletével, ám teljes rotációjukat kihasználva 21:34-es győzelemmel biztosították helyüket a legjobb nyolc között.

A hollandok egy szakmailag nehezen értékelhető meccsen verték hatalmas fölénnyel Ukrajna csapatát. Keleti szomszédunk esetében nyilvánvalóan hatalmas tiszteletet érdemel már a részvétel és a tisztes helytállás is, ám a sűrű versenynaptár és a sokasodó sérülések okán felmerül a kérdés, hogy valóban van-e értelme egy 32 csapatos világbajnokságnak, pláne 7 hónappal az Olimpia előtt. Az Oranje ezen keveset lamentálva lelépte az ukránokat és nagy lépést tett a negyeddöntőbe jutás felé.

A nap eredményei:

II. csoport

Ausztria – Angola 25:30

Dél-Korea – Franciaország 22:32

Szlovénia – Norvégia 21:34

IV. csoport

Brazília – Argentina 33:19

Csehország – Spanyolország 30:22

Ukrajna – Hollandia 21:40

Megosztás