Célegyenesre fordulva, avagy hispán gladiátorok a Tisza- partján

A héten az utolsó előtti fordulóval folytatódik a kézi BL, sok kérdésre már most választ kaphatunk, valamint az ágrajz is egyértelműbb lesz vasárnap estére.

Február 19. Szerda

Flensburg – Szeged

Hétfőn reggel valahogy másképp volt kék a szegedi ég. Olyan mérkőzést, fordítást, katarzist élhetett át az Újszegedi Sportcsarnok közönsége, hogy ilyenre negyedévszázados(!!!) szurkolói létem alatt sem volt sok példa. Pedig az első félidőben, és a második elején is zúgó füttyszóval jelezte elégedetlenségét a publikum. Szó, mi szó, igen mély gödröt ásott magának a csapat a mérkőzésen, hogy aztán saját erejéből másszon ki belőle. Ebben a főszerepet hispán gladiátorunk, Canellas játszotta, aki 10 góljával és remek aszisztjaival alapjaiban zilálta szét a párizsi védelmet, emellett a második félidőben a védelem oszlopaként is “Maximust” alakított. Hatgólos hátránynál, a bírók sípja ( és jogtalannak tűnő piros lapja ) fújt ébresztőt a csapatnak és a közönségnek, hogy aztán a feljavuló védekezés álomszerű fordítást eredményezzen. Jó volt látni, hogy a szakmai stáb is jó döntéseket hozott, kivette a részét a diadalból.

Persze pihenni nincs sok idő, a sorsolás, a jól megszokott német szerda esti nyitómeccsre a Pick Szegedet hívja. 72 óra, ennyi jut és nem több. A flensburgi mérkőzés fő kérdése, hogy a pályára lépő csapatok melyik arcát láthatjuk. Az utóbbi hetekben mindkét csapat őrületes végjátékokat produkált, emellett mindkét oldalon akadnak maródiak. Úgy sejtjük, itt is éles végjáték várható, a fogadóirodák szerint hazai sikerrel. Mi most nem ezt mondjuk. Érzésünk szerint a mérkőzés Bánhidiéknek bír nagyobb fontossággal, míg a németek hátrább már nem, előre csak nagy mákkal kerülhetnek, a Bundesligában viszont szükség lesz még a frissességre és koncentrációra. A Szeged olyan érzelmi hullámhegyen érkezik Flensburgba, hogy ezzel a többlettel behúzhatja a meccset. Meg jobb csapat is.

Tipp: Flensburg – Szeged (2)

Február 22. Szombat

Porto – Vardar

A hazaiak szenzációs őszük után kissé beragadtak a februári nyitányon. Két rangadójukat bukták el eddig, és igen messzinek tűnik a korábbi menetelésük. Kulcsembereik még keresik formájukat, védekezésükben és támadójátékukban a megszokottnál több hibát vétenek. Gyenge sorozatuknak köszönhetően ideiglenesen a csoportjuk hatodik helyén találták magukat. Szerencséjükre szombaton viszont emészthetőbb falat kerül a tányérjukra, pontosan az a Vardar, aki a hétvégi mérkőzésen újra régi fényében tündökölt. Pontosan az a Vardar, aki két év alatt kulcsjátékosok egész sorát vesztette el. Pontosan az a Vardar, akiben akkora szenvedély van, mint egyetlen más csapatban sem. Pontosan az a Vardar, akinek megmaradt játékosai saját jövőjükért játszanak majd. Pontosan az a Vardar, aki bebiztosíthatja az ötödik helyét. Pontosan az a Vardar, aki ezen a délutánon elbukik, Skubéstól és Dibirovostul.

Tipp: Porto – Vardar (1)

PSG -Elverum

Biztosak vagyunk abban, hogy a párizsi világválogatott nem szomorkodik sokáig. A végjátéktól függetlenül elmondható, hogy a minimàlis célkitűzést teljesítették Szegeden, továbbra is komoly esély mutatkozik a csoportbeli második helyükre. Mondjuk a sorsuk nem teljesen a saját kezükben, de biztosak vagyunk abban, hogy a kötelező házi feladataikat tisztességgel elvégzik. Megverik szerdán a bajnokság utolsó helyezettjét, valamint a norvégokat is.

Itt bizony nincsen kérdés. Ebben az univerzumban, nem elképzelhető francia pontvesztés, 1,01-ről indul az oddszuk. Aki nem akarja újra megtekinteni csodaszép pink melegítődresszüket, annak más, izgalmasabb sporteseményt javaslok szombatra.

Tipp: PSG – Elverum (1)

Brest – Kiel

Érdekes mérkőzésre van kilátás Fehéroroszországban. A zebrák, miután behúzták a csoportelsőséget, felmentést kaptak nagyjából két hónapra az igazi BL- izgalmak alól. Filip Jicha és a stáb talán osztogathatja mostantól az erőforrásokat. A bajnokságban a héten a Fekete-erdőbe látogatnak, a Balingen vendégei lesznek csütörtök este, majd indulhatnak is azonnal 1400 km-es útjukra. Nem vitás, melyik meccsre fognak igazából koncentrálni. A Meshkov viszont remekül helytállt a Montpellier otthonában, ők annál sokkal többet tudnak, mint amit eddig mutattak. Szerencsejátékosoknak javaslom tanulmányozni a meglepetés lehetőségét.

Tipp: Brest – Kiel (x)

Zagreb – Aalborg

A hétvégén a két csapat a papírformát nem igazán borogatta, a dánok magabiztosan húzták a kötelezőt, míg a zágrábiak felvették a rájuk szabott katalán zakót. Most viszont új kör van, Vujovicsék a becsületükért fognak játszani, és egy jobb sportforma az ő sikerüket is jelentheti. Amennyiben a dánok csak a mezeket küldik fel a pályára, könnyen megéghetnek a vérszagot megérző Zágráb ellen. A negyedik helyhez hiányzó pontokat jövő héten is eltehetik az Elverum ellen, az is lehet nem kell már nekik pont. Ti mit mondanátok?

Tipp: Zágráb – Aalborg (x)

A csoportmásodikok ellenfelet keresnek.

Plock – Bidasoa

Talán már el is felejtettük a háttérben éppen szundikáló C-D ág rájátszását, de szombaton a legrátermettebbeket újra megcsodálhatjuk. Elsőként korábbi jó ismerősünk, Sabaté Mester csapata a Bidasoát fogadja. A spanyolok magabiztosan húzták a hatosukat, és nem lepődnénk meg nyolcaddöntős jelenésükön sem. Ehhez viszont az Orlen Arénában kell megfelelő eredményt elérni. A hazai pályát behúzhatja a Plock, de a párharcra kisebb az esélye. Amondó vagyok, szűk hazai győzelem lesz a Visztula partján, abban a cuki városban, ahol lekvárt is használnak pizzaszósz gyanánt.

Tipp: Plock – Bidasoa (1)

Sporting – Bukarest

A portugál iskola másik képviselője, az üde színfoltot jelentő, afrikai sztárokkal megerősített bukaresti csapatot fogadja majd. Az ősszel rendkívül magabiztos Dinamo, a C-D ág – szerintem – legstabilabb alakulata. Esélyes lehet Lisszabonban is.

Tipp: Sporting – Bukarest (2)

Február 23. Vasárnap

Celje – Barcelona

A katalánok a szlovén hegyek közé utaznak, hogy részt vegyenek a helyiek Zlatorog buliján. Bevallom, kevés olyan hangulatos kézilabdaterep van, mint Celje. A csapat viszont immáron egy évtizede nem tartozik a kézilabda közvetlen élvonalába. A költségvetési források megcsappanására viszont jól reagált a szlovén örökös bajnok. Tehetséges fiatalok igazolásával, illetve csillogó utánpótlással sikerült a felszínen maradni.

Vasárnap egész biztosan népünnepély kerekedik arrafelé, de nem számítunk hazai győzelemre. A Barcelona briliáns mérlege ellenére nem nyerte meg csoportját, és szüksége lesz erre a meccsre is. A lelkes hazaiak egy darabig jók lesznek, de nem lesz ellenszerük ezen a napon.

Tipp: Celje – Barcelona (2)

Veszprém – Montpellier

A Telekom rákanyarodott a kölni autópályára, és a Arénában húzhatja be a második helyet vasárnap öttől. A bakonyiak igazság szerint közel álltak a pontszerzéshez, de a folyamatos üldözés után a végjátékban már nem sikerült feltenni a pontot arra a bizonyos “i”-re. Játékuk alapján nem lehet gondjuk vasárnap, még akkor sem, ha az őszi mélypontot pont a francia kirándulás jelentette. Azóta viszont a fejlődés íve töretlen, míg a Montpellier messze nem tűnik verhetetlen alakulatnak. Az Aréna közönsége egy szórakoztató meccsen fogja látni kedvenceinek sikerét, és a megszerzett második helyet. Amennyiben nem hazai győzelem születik, akkor Elvis Presley él, Donald Trump bölcs, valamint Mia Khalifa szűz. Hazai lesz ez, nem vitás.

E. T.

Megosztás