Hosszú felvezető lesz, sört, chipset bekészíteni ildomos.

Szürreális féléven vagyunk túl. Újra itt a bizsergető érzés, újra találkoznak Európa legjobb férfi kézicsapatai, szerdán útjára indul a labda. Remélhetőleg.

De mi is történt az utóbbi fél évben?

Ahogyan kedvenc vírusunk márciusban elkezdte európai hódító útját, úgy tűntek el először a szurkolók a lelátóról, ezt követően rekesztették be a honi bajnokságokat, majd az európai kupákat. Kezdetben optimista hivatalnokok májusi, júniusi szezonzárást terveztek, majd a szövetségi versengéseket adminisztratív úton zárták le. Később jött az EHF, és megszellőztette, hogy az (egyfajta logika alapján kiválasztott) 4 kiemelt (talán a 4 legjobb) csapat december végén Kölnben döntse el, kié a korona, ezáltal magukra haragítva Európa nagy részét. Ha nem lett volna elég a jóból, júniusban meghatározták a megváltozó BL kiírásnak nekiinduló csapatokat, magukra haragítva a román szurkolói csoportokat. Nyár közepén kialakultak a kalapbesorolások, valamint összeállt a két nyolcfős csoport. Minden lezajlott a zöld asztalnál (vagy online), miközben egyetlen labda sem pattant a Gerfloron.

Július közepétől folyamatosan összeálltak a 2020-21-es keretek, és megkezdték a baljós árnyakkal övezett szezonra a felkészülést. Sagosen Kielben szállt le, Corrales hazánkba tette át a székhelyét, míg Maqueda a Tisza partját a Balatonéra cserélte.

Ezekkel az előzményekkel érkeztünk meg szeptember közepéhez, amikor is a járványügyi helyzet hasonlatos a tavaszihoz, mégis a teljes attitűd, a pozitív esetek ellenére sokkal bizakodóbb volt a mai napig (hétfő van).

A változó lebonyolításnak köszönhetően eltűntek a C-D ágak, és különböző (nem szurkolói) érdekeket figyelembe véve a meccsnapokat szerdára és csütörtökre tették. Szubjektív véleményem szerint nincsenek olyan üzleti érdekek, amelyek felülírják a kézilabdát látogató, az iparágnak bevételt termelő nézők érdekeit. Az átlagos nézőszám csökkenése prognosztizálható, és nem csak a vírussal kapcsolatos intézkedések miatt.

Lássuk a csoportokat. Az A csoportban egy kiemelkedő csapat (az árnyalatnyit gyengülő PSG), valamint további öt hasonló játékerőt képviselő csapat szerepel majd, bátorkodom megjósolni, hogy izgalmas küzdelem várható, sok csapat odaérhet akár az első helyre is. A B jelű nyolcasban három kiemelkedő együttes fog szerepelni, közöttük jelenleg lehetetlen felmérni az erőviszonyokat, mögöttük messze leszakadva fognak jönni a többiek, legalábbis az előzetes várakozások szerint.

Minden hosszabb szünet után nehéz felmérni a csapatok felkészültségét, erejét, de igyekszünk fogódzót nyújtani az első forduló mérkőzéseihez.

A csoport:

Meshkov Breszt – Vardar

Mindkét csapat jelentős átalakuláson ment keresztül. A Breszt hosszú idő után nem élte túl a tavalyi csoportkört, egyértelműen csalódást okozott szurkolóinak. A fehérorosz bajnokság elmúlt dekádjának állócsillaga a leállás alatt is játszott, Belorussziában nem álltak le a bajnoksággal. Accambray, Dukic és Obradovic (többek között) távozott, de érkezett beállóba Vranjes (a szegedi), irányítóba a BL-győztes apró Skube valamint Veszprémből Paczkowski. Mindannyian otthonosan mozognak a spanyol rendszerben, Raul Alonso vezetőedző nagy örömére. A Panic, Pesic, Santalov-mag kiegészülve és rendszerbe szervezve az érkezőkkel, valamennyi csoportellenfelükre veszélyes lehet hazai pályán.

Szkopjéban újra elhajoltak Démoklész kardja elől, az anyagi nehézségek ellenére számos ász maradt a macedón pakliban. Régi ismerősünk, Vujin is aláírt, Stojlovval, Dibirovval valamint Cupiccal ütőképes alakulat állhat őssze. De nem szerdán, amikor Skube újra megtréfálhatja előző kenyéradóját.

Tippünk szűk (+2,5 hendi) hazai, viszont túl jól fizet a vendég siker. Breszt – Vardar (1)

Flensburg – Kielce

Az előző szezon finoman szólva is csalódás volt a németek számára. A főnixmadárként újjászülető zebrák mögött kellett ízlelgetni a keserű pirulát a Bundesligában, míg a BL csoportköre is negatív meglepetést jelentett. Az egyébként pofás keretbe Mensah Larsen érkezett, míg Jeppsson, Zachariassen és Schöngarth távozott. A tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése, a beállós Golla sérülése miatt azonnali megoldásként vették kölcsön Domen Pelkot Logronoból.

A lengyel Kielce háza táján ugyancsak a bizonytalanság volt az úr. A főszponzorait vesztő csapatnál az új támogató (Lomza) bejelentése hozott némi nyugalmat. További aggályokat vetett fel Janc, Aguinagalde és Jurkiewicz távozása is. A szurkolók lelkét Tournat és Thrastarsson érkezése gyógyíthatja, bár néhány ponton gyengülni látszik az alakulat. A sárgák magyarországi túrájukon felemás eredményeket értek el, Tatabányán kikaptak, Veszprémben viszont diadalmaskodtak. Flensburgban megfelelő koncentrációval szoros meccsen nyerhetnek.

Tipp: Flensburg – Kielce (2)

Szeged – PSG – elhalasztva

Hol van már a tavalyi hó? Szegeden egy pofás kis szezon végét jelentette a vírus, úgy hogy a Veszprém egyetlenegyszer sem vizitált a Tisza partján. Mindazonáltal bukták a bajnokságot, a BL final 4-t, és bizony Maquedát is. A spanyol gladiátor távozott a jobboldalról (ahol egyébként Stepancic és Sostaric is maródi), míg a bal oldalra Mackovsek érkezett a “Királynék Városából”. Távozott még a csapattól a védelem oszlopa, Blazevic is, viszont Sigurmannson sérülése okán villámigazolásként érkezett a korábbi Barca-ász, Martin Stranovsky. A felkészülést rendkívül későn kezdő csapat Szlovénia helyett végül Szombathelyen edzőtáborozott. Az eddigi meccsek igazából nem mérvadóak, bár a legutóbbi bajnoki fordulóban látott kínlódás, kínos kezdést vetít előre. Szeptember 14-én hivatalos közleményben jelezte a klub, hogy egy csapathoz közel álló személy pozitív koronavírus tesztet produkált, amivel a kiírt mérkőzés halasztása mellett döntöttek.

A legutóbbi párizsi vizit élénken él az emlékeinkben, február végén egy szenzációs végjáték után Bánhidiék örülhettek (ez volt az utolsó hazai BL összecsapás). Azóta a párizsiak átalakultak, a legnevesebb távozó mindenképpen Sagosen, de meg fogják érezni Corrales hiányát is. A csoport favoritjai biztosan ők, de a sorozat megnyerésére idén kisebb az esélyük.

Porto – Elverum

A portugálok már az előző szezonban is megmutatták oroszlánkörmeiket, jó eredménnyel zárták a csoportküzdelmeket. Idén már tapasztalt csapatként mutathatják meg egész Európának, mit is tanultak Magnus Andersson mágiáiból. Látványos, gyors támadójátékuk miatt élvezetes meccset várunk.

Ellenfelük a norvég Elverum lesz, akik megszerezték Luc Abalót (a kézitársadalom teljes megdöbbenésére) és Máthé Dominikot. Idénre nagyobb erőt látunk bennük, de nem tudjuk ez mire lesz elég.

Ötgólos hazait tippelünk ide

Porto – Elverum (1)

B csoport

Celje – Aalborg

A szlovénok előző szezonban megcsípett hat pontja a csoportjuk hatodik helyére volt elegendő. A bevált recepten idén sem változtatnak. A keretüket nagyrészt tehetséges fiatalok alkotják, a kapuba érkezik viszont rutin, Ivic révén. Rögtön a tavalyi szezon meglepetését okozó Aalborggal kezdenek, akik tavaly oda-vissza verték a lelkes fiatalokat.

Egy jó kezdés szárnyakat adhat a további szerepléshez, úgyhogy egygólos Celje sikerre tippelnék.

Celje – Aalborg (1)

Nantes – Veszprém

A franciák nem oly rég BL ezüstöt szereztek a franciás Final Fourban. Azóta átalakultak kissé, a spanyol Alberto Enterrios kapta meg a kispadot, aki első szezonjában bajnoki ezüstig menetelt a gárdájával. Idén nyáron elvesztették kulcsemberüket, Tournatot. Az idei céljuk reálisan a csoport negyedik helye lehet, és el is csíphetik, amennyiben a távozók pótlására érkezők időben csapatba tudnak épülni.

Ellenfelük Európa idei legkomplexebb csapata, a Veszprém lesz. A tavaly is végső favoritként emlegetett bakonyiak tovább erősödtek. Érkezett Corrales, Maqueda, Markussen, Siskarjov valamint Ligetvári. Mind védekezésben, mind támadásban gyakorlatilag végtelen variációs lehetősége van Davis mesternek. Az eddigi lejátszott mérkőzéseken egy dinamikus fejlődési ívet láttunk, a SEHA Liga megnyerésével pedig sikerült bezsákolni az első elérhető trófeát.

Minden jel arra mutat, hogy a meccset a Veszprém nyeri (4 gól környékén), minden más, a meglepetés kategóriába tartozna.

Nantes – Veszprém (2) Hendikep: -3,5

Motor – Barcelona

A tavalyi csoportutolsó helyezés után, az ukrán bajnok újra a BL-be kapott besorolást. A tavalyi kaotikus szezonban számos edzőváltozás történt a csapatnál, most nyáron igencsak kicserélődött a keret. Főleg az ukrán bajnokságból igazoltak játékosokat, és a fiatal Melnyicsuk Viktor is tagja az idei keretüknek, amely kissé vékonykának tűnik.

Főleg az egész sorozat legnagyobb favoritja ellen. A tavaly is erős Barcelona tovább erősödött. A legnevesebb érkezőjük a szlovén Janc. Tavaly hibáztak a szegedi rajton, idén nem fognak, nagy gólarányú győzelem a legvalószínűbb.

Motor – Barcelona (2)

Zagreb – Kiel

Egy újabb csoportfavorit, egy újabb idegenbeli slágermeccs. Ez a párosítás egy jó 10 éve, a forduló legjobban várt összecsapása lett volna. A horvátok gyengülése idén nyáron azoknak is világossá válhatott, akik eddig várták a kiugrást. Távozott a helyi legenda Zlatko Horvat, igazából el sem hiszem hogy pályafutását Szkopjéban fogja lezárni. A tavaly is gyenge eredményekkel záró Zágráb tovább gyengült, a kispadon Igor Vorinak nem lesz könnyű dolga.

Első körben a korábbi sztárjukkal, Duvnjakkal felálló, Sagosennel megerősített Kielt látják vendégül. A kieliek tavaly újra régi fényükben pompáztak, csoportjukat megnyerték. Ahhoz, hogy ez idén is sikerüljön, ezeket a pontokat feltétlenül be kell gyűjteniük.

Apró nehézséget okozhat Bilyk sérülése, de ezen túl kell lendülniük.

Papírforma lesz ez is.

Zagreb – Kiel (2)

1361 megtekintés.

Megosztás