A magyar válogatott rendkívül fontos mérkőzés elé néz Hollandia ellen a női Európa-bajnokságon. 

A tét nagyon nagy, a magyar válogatott még ki is eshet az EB-ről, de ha összejönnek a dolgok, akkor adott esetben az elődöntő sem tűnhet olyan elérhetetlen álomnak, de erről majd egy másik cikkben. 

Akkor, ha lejátszottuk a hollandok elleni mérkőzést. Miután Magyarország szinte tökéletes játékkal legyőzte a szerbeket, és Hollandia nagy meglepetésre elszenvedte második vereségét a csoportban, ezért a helyzet egyszerű Tess Westeréknek. Mindenképpen le kell győzniük minket, ha tovább szeretnének menni. Hollandiával, az egyébként regnáló világbajnokkal úgy általában nem szeretnénk megmérkőzni egy sok mindenről döntő találkozón, de valamiért úgy gondolom, hogy ez ellen a holland csapat ellen bizony van keresnivalónk. Néhány pontban összeszedtem azt, amit egyébként mindenki tud, mégpedig hogy mely tényezők miatt lehetünk akár bizakodóak a ma esti mérkőzésen. 

  • A kézenfekvő ténnyel kezdeném: bár mindenképpen győzelmi reményekkel lépnek majd pályára Lukácsék, a tét a hollandok számára nagyobb. Regnáló világbajnokként nekik csak a két pont jelenthet túlélést, nekünk akár egy vereség is belefér. 
  • Beleférhet, mivel a horvát – szerb meccset a magyar – holland előtt játsszák, így mindenki tisztában lesz azzal, hogy mi szükséges a jó eredményhez. Elsődleges célnak természetesen a továbbjutásnak kell lennie, de ha ügyesek vagyunk, akkor több pontot is vihetünk a középdöntőbe. Ott legalább két meccsen vannak győzelmi esélyeink, de egy szerbek elleni siker után még mindig jobb, ha a földön maradunk. A Horvátország – Szerbia nagyon érdekes lehet, ami szerencsénkre a négy pontos horvátok nem alibizhetik le a meccset a biztos továbbjutás fényében, hiszen az ellenfelük mégis csak a szerb válogatott. Nem látunk a szövetségi kapitányok fejébe, de az is benne van a pakliban, hogy a kevesebb mint egy nap pihenőidő miatt a szerb kapitány kicsit elengedte a mieink elleni mérkőzést, hogy 100%-osan a horvátokra tudjanak koncentrálni. Szerintem teljesen fifty-fifty mérkőzésnek néz ki, de valamiért azt tippelném, hogy a horvátok behúzzák, így eleve négy ponttal várhatnák a középdöntőt. 
  • A holland válogatott a kiesés szélére került, mert két mérkőzéséből kettőt elveszített, ráadásul ezek olyan vereségek voltak, amelyek esetében szerintem biztos négy ponttal számoltak (mint ahogy mindenki). Az, hogy nincs pontjuk, az logikusan azt is jelenti, hogy nem annyira jók, mint azt sokan gondolták. Ennek persze több oka is van. 
  • Az egyik, hogy a megnyert világbajnokság óta Hollandiának több kulcsjátékosa is hiányzik különböző okok miatt. A visszavonuló ex-világklasszis irányító Nycke Groot mellett Estavana Polman sem állhat Emmanuel Mayonnade szövetségi kapitány rendelkezésére. 
  • Formaidőzítés. A holland válogatott csapatként sem tűnt egységesnek az eddigi két mérkőzésen, és a játékosok egy része nagyon messze van a csúcsformától. A Ferencváros jobbszélsője Angela Malestein többnyire kirobbanhatatlan a posztjáról, ezen az EB-n többször előfordult, hogy a kispadon találta magát, mert egyelőre nem azt a szintet hozza, amit megszokhattunk tőle. 
  • Mentális állapot. Szokatlan lehet ezt olvasni, de én úgy gondolom, hogy az „északi” csapatokra jellemző magabiztosság az inkább a mi oldalunkon kell, hogy legyen. A magyar válogatott kikapott a torna eddigi meglepetéscsapatától, de a szerbek ellen a csapat egy teljesen más arcát mutatta. A játékosok ragyogtak, a csapat működött, volt védekezés, kapusteljesítmény és sok dobott gól, a szövetségi kapitányok is jól tették a dolgukat, egyszóval: nagyon rendben voltunk. Egy olyan meccsen arattunk nagyon fölényes győzelmet, ahol sokan már el sem tudták képzelni, hogy nyerni tudunk. A pszichés előny még nálunk van, felszabadultan kell pályára lépni, és az első percekben megmutatni, hogy itt bizony egy komoly válogatott az ellenfél. Az első 15 perc amúgy is nagyon fontos, ha itt nem tesznek előnyre a hollandok, akkor görcsössé és bizonytalanná válhatnak, ami természetesen a mi malmunkra hajthatja a vizet. Jó lenne, ha az elején (sem) tennénk naggyá Tess Westert, mert ha belelendül, akkor borzasztó nehéz meccs lesz. 
  • Szerintem a magyar válogatott variációs lehetősége nagyobb, mint a hollandoké. Remélhetőleg mindenki egészséges és hadra fogható lesz.

 

Nincs más hátra, mint előre! Szurkoljunk a lányoknak, hajrá, Magyarország!

 

 

 

 

 

1751 megtekintés.

Megosztás