BL beharangozó, 10. forduló

Téli álom elnapolva

A kézilabda szerelmesei mostanság a dániai női EB-re figyelnek, a héten viszont lesz férfi BL-kör is. Elérkezett az idei utolsó forduló, aki arra gondolt, hogy ilyenkorra a teljes mezőny tudásáról valós képet kapunk, az bizony nagyot tévedett. A rengeteg halasztott forduló, a kicsontozott keretekkel lejátszott meccsek mind-mind arra utalnak, hogy a csoportok végeredménye nem feltétlenül fogja mutatni a valós erőviszonyokat. A 16 csapat közül jelenleg kiemelkedni látszik a Barcelona, illetve a Zágráb ellentétes előjellel. Az előzetes várakozásoknál jobban szerepel a Kielce, a Flensburg, a Breszt és az Aalborg, gyengébb kört futott a Kiel és a PSG. A Vardar, a Nantes és a Szeged eddigi teljesítménye nehezen értékelhető a kevés lejátszott mérkőzés miatt. A héten is lesz elhalasztott mérkőzés, 4 (!!!) párosításnak kell majd új időpontot találni, többek között a Barca- Veszprémnek is, ami igazi csemege lett volna a kézilabda rajongóinak.

Lehet, hogy a hivatalos program szerint most zárul az őszi szezon, de nem kell búcsút inteni a játékosoknak, karácsony előtt elmaradt meccseket pótolnák, szilveszterre a kölni Lanxess várja a legjobbakat, januárban pedig elvileg a piramisok árnyékában világbajnokságot rendeznek majd.

A csoport

Szeged – Breszt

Szerdán 18:45-kor kezdődik a MOL-Pick Szeged és a Meshkov Breszt mérkőzése. Ez csupán a második BL mérkőzés lesz az Újszegedi Sportcsarnokban ebben a kiírásban, eddig elmaradt a PSG, a Vardar valamint a Flensburg látogatása. Két hete az Elverum ellen magabiztosan győztek Miklerék, utána viszont két góllal kikaptak Flensburgban. Johanessen volt a német oldalon a döntő faktor, az ő semlegesítését nem sikerült megoldani. A szoros végeredmény ellenére a mérkőzés bizonyos szakaszaiban gyenge és ötlettelen volt a támadójáték. A flensburgi vereség bármikor benne van a pakliban, ezekkel a pontokkal a nyitányon sem feltétlenül kalkuláltunk. A legnagyobb problémát a jobbátlövő pozíciója jelentette, Kasparek – helyettes hiányában – rengeteget töltött a pályán, de főként hibáival hívta fel magára a figyelmet. A Szeged korábbi bajnoki mérkőzésein jó teljesítményt nyújtó cseh játékos kulcsszereplő lehet most is, reméljük ezúttal pozitív előjellel. A héten újabb játékosok jelentkeztek edzésre, a Pick talán ki tud kecmeregni a kátyúból, szükség is lesz mindenkire, karácsonyig még menni kell Veszprémbe és pótolni kell a Vardar elleni találkozót is. De először ez a mérkőzés jön, és kulcsfontosságú a győzelem. A jelenlegi gyenge pozíció javításához nagyon kell ez a két pont.

A fehéroroszok legutóbb az Elverumot verték úgy, hogy a végjátékban 5 gólt szereztek zsinórban. A volt szegedi, Stas Skube remekül játszott, 10 gólpasszal és 3 góllal segítette csapatát. 2019 tavaszán, még Vardar színekben szomorította korábbi kenyéradóját (egy botrányos mérkőzésen), ha sikerül őt semlegesíteni meglehet a hazai győzelem. De ez a Breszt nem oly rég még pontot lopott Flensburgból, érdemes ezért nagyon komolyan venni.

Szeged – Breszt (1), -2,5 Szeged

Elverum – Flensburg

Az Elverum jó teljesítményt nyújtott a múlt héten, mégis vereséggel távozott Fehéroroszországból. A szezonnyitón meglepték a világot portói győzelmükkel, azóta viszont nem tudták szaporítani a pontjaik számát. Jelenleg a nyolcadik helyre jók, és ha nem történik változás ott is fognak zárni. Az előrelépéshez pontokra lenne szükség, de a formába lendülő Flensburg ellen bravúr kellene a szoros eredményhez. Machulláék a Szeged után a Göppingent is magabiztosan verték, Norvégiában is ők az esélyesek. Golla visszatérésével mindenképpen erősödtek, jó eséllyel pályáznak az első helyek valamelyikére, de az Elverum ellen nem hibázhatnak, szerintem nem is fognak.

Elverum – Flensburg (2), -3,5 Flensburg

Vardar – PSG – ELHALASZTVA

Kielce – Porto – ELHALASZTVA

B csoport

Nantes – Motor

A 4 pontos Nantes, a 6 pontos Motor Zaporozhye csapatát fogadja. Az ukránok magabiztosan húzták be a szlovéniai és horvát pontokat, ezzel nagy valószínűséggel bebiztosíthatták a továbbjutást, a Celjének minimum 3 bravúrpontra lenne szüksége, hogy ez ne így legyen. Ennek ellenére a Motor nem feltartott kézzel fog Franciaországba érkezni. Kifejezetten izgalmas meccsre számítunk, bár erősebb a Nantes kerete, a Motor nagy csatára kényszeríti majd. Rivera és Lazarov viszont a lilákat erősíti, a hazaiakra tippelünk.

Nantes – Motor (1), -1,5 Nantes

Celje – Zágráb

Igazán nagy tülekedés folyik a délszláv kézilabda két klasszikus képviselője között. Vélhetően egymás között döntik el a hetedik hely sorsát a B csoportban. Akik több évtizede követik a férfi kézilabda elit vonalát, végig követhették a két csapat lassú leépülését. Az utóbbi években már mindkét csapat főleg az utánpótlásra helyezte a hangsúlyt. Egy rövid névsor azokkal, akiket ennek a két csapatnak köszönhetünk: Mihic, Brozovic, Stepancic, Strlek, Gojun, Balic, Kopljar, Sego, Ivic, illetve Janc, Blagotinsek, Zarabec, Marguc, Gajic, Mackovsek. Idén a két gárda a BL két leggyengébb csapatának tűnik, rangadójuk bármelyik irányba eldőlhet. Az utóbbi időben a Celje jobb ebben az összevetésben, idén is árnyalatnyit erősebbnek látszanak, ezért szlovén sikerre voksolunk.

Celje – Zágráb (1), -1,5 Celje

Barcelona – Veszprém – ELHALASZTVA

Kiel – Aalborg – ELHALASZTVA

Kép: EHFCL Facebook oldala

 

 

792 megtekintés.

Megosztás