BL beharangozó, 5. forduló

Aron újra megússza

Hét közepétől újra pattog a labda a Gerfloron, az 5. fordulóval folytatódik tovább a férfi kézi BL. Előzetesen dörzsölhettük a tenyerünket, például Veszprémben a Barcelona (és Palmarsson) fogadására és elpáholására készültek. A két gigász, az eddig százszázalékos Telekom és a katalán sztárgárda mérkőzése elmarad, vasárnap Barcelonában, majd kedden Veszpémben jelentettek fertőzést. Elhalasztották továbbá a Nantes ukrajnai vendégjátékát hasonló okokból. Emellett még mindig számos remek párosítás vár ránk, az A csoportban például sorsdöntőnek tűnő mérkőzéseket rendeznek majd a héten.

A csoport

Breszt – Szeged

Hihetetlen, de február 16. óta a Szeged nem játszott hazai pályán BL mérkőzést, ez kicsivel több, mint 8 hónap. Ezalatt valamennyi hazai összecsapása elmaradt, és sorrendben alulmaradt a Flensburg, a Barcelona, a Kielce valamint a Porto otthonában. Az őszi mérkőzéseken ráadásul 9-10 kulcsjátékosát nélkülözte a Pick. A fertőzöttek és a maródiak lassanként vissza fognak térni, de addig valahogyan még játszani kell. A csoport eleje beláthatatlan távolságba került, de nincs mese, ebben a helyzetben is el kellene kezdeni gyűjtögetni a pontokat. Csütörtökön például a breszti csarnokban lesz jelenése Pastor együttesének.

Abban a csarnokban, ahol idén már a Vardar és a PSG is otthagyta a fogát. Ráadásul a góllövőlistát a helyiek bosnyák játékosa, Marko Panic vezeti. Borzasztóan nehéz dolga lesz Canellaséknak a fehérorosz éjszakában, csak és kizárólag koncentrált játékkal lehet esélyük a meccsen. Különbséget jelenthetnek a kapusok, ahol elvileg a Szeged teljes, valamint a spanyol varázsló irányító, aki sokadvirágzását éli az őszi szezonban. Gyakorlatilag egymaga viszi a hátán csapatát. Szurkolunk a kékeknek, de ez még kevés lesz ide, szűk vereséget gondolunk elsőre. És másodikra is.

Breszt – Szeged (1); -1,5 Breszt

Flensburg – Elverum

Machulláék megkezdték a Bundesliga szereplést, ezáltal a hullámvasutazást is. Az első etapban minden bajnoki és BL meccsüket behúzták, de október közepére elérte őket a negatív széria. Legutóbb Szkopjéban maradtak alul, és a hétvégén a Bundesliga rangadóján is kikaptak, egy bizonyos Landin portásmester teljesítménye miatt. Az eheti falatkájuk kevésbé tűnik rágósnak, hiszen az Elverumot kellene megregulázniuk, akik az első fordulós bravúr után nem tudták megismételni a hatékony támadójátékukat. Sorrendben botlottak a Kielce valamint a PSG ellen. Nekik ezek nem kötelező mérkőzések, de további pontokra lesz szükségük, hogy lássuk kiket tudnak majd megelőzni a végén. Wannéék felszívják magukat, és magabiztos győzelmet fognak aratni.

Flensburg – Elverum (1); -5,5 Flensburg

Vardar – Porto

Az elmúlt körben mindkét csapat győzött, a Vardar a Flensit győzte le magabiztosan, míg a Porto játéka elég volt a tartalékos Szeged ellen. Vujin, Cupic, Dibirov, Stoilov és Dissinger vezeti a meggyengült macedón csapatot. Amíg a kezdőjük minőségi játékosokból áll, a padon nem látni megfelelő pótlást. Ennek ellenére egy-egy meccsen bárki ellen jók lehetnek a Sandanskiban.

A Porto ellen főleg. A szezon előtt rangadónak gondoltam ezt a meccset, de látni bizonyos fokú hanyatlást a portugáloknál. A Szeged ellen voltak olyan időszakok, amikor meglehetősen tanácstalannak tűntek az ideiglenes szegedi fal és nyitott ellen. A kapuban viszont két jó adu ász van Magnus Andersson kezében, legutóbb éppen Mitrevski védte be magát a forduló álomcsapatába. A mérleg a hazaiak felé billen nálam, de egy koncentrált Porto okozhat meglepetést.

Vardar – Porto (1); -0,5 Vardar

Kielce – PSG

A csoport heti rangadóját Kielcében rendezik, ahol a jó formában lévő Lomza próbálja majd kiütni a kezdeti pofonokból éppen kilábaló párizsiakat. Wolffék biztosan húzták idáig a kötelező meccseiket, egyedüli piszok az eredménysorukban, a flensburgi vererség. Ha Dujshebajevék a végén is magasan akarnak zárni, illő lenne rangadót is nyerni, erre pedig itt a lehetőség a bódult PSG ellen. A hétvégi bajnokin sérült meg a PSG egyik kulcsembere, Nikola Karabatic, aki elől-hátul hiányozni fog. Természetesen a párizsi keret továbbra is veretes, ha csak a nevekből indulnánk ki, vendéggyőzelemre tippelnénk, de ez a lengyel pite meleg lesz nekik. A fogadóirodák a PSG győzelmet vetítik előre. Rakok is gyorsan a Kielcére.

Kielce – PSG (1); -0,5 Kielce

B csoport

Aalborg – Kiel

A meglehetősen hiányos B csoportos meccskészlet, két kiegyensúlyozott mérkőzést tartogat szerdára. A magabiztosnak tűnő Aalborg eddigi négy meccsét behúzta, most jön majd a Kiel-Barca-Veszprém trió. Ha a végelszámolásnál jó helyet szeretne magának a dán bajnok, most kell igazán virítani. A zebracsorda elleni hazai tűnik a következő 6 mérkőzés legkönnyebben behúzható meccsének.

A hétvégi rangadón már láthattuk Landint és Sagosent is, Bilyk viszont tartósan lesz távol. Ennek ellenére a kieli keret nagyon masszív. Ekberg, Pekeler, Weinhold, Zarabec, Duvnjak, nem is folytatom tovább a sort. Viszont a Kiel igenis megéghet az Aalborg ellen, ha azok legjobbjukat hozzák.

Aalborg – Kiel (x)

Motor – Nantes – ELMARAD

Veszprém – Barcelona – ELMARAD

Zágráb – Celje

A B csoport két fakó csapata találkozik a horvát fővárosban. Hazája bajnokságában mindkettő egyeduralkodó, egy ideje azonban a BL-ben elkerülik a sikerek ezt a kettőt. A volt délszláv kézisuli két masszív szereplője manapság utánpótlást épít, és játékosokat ad a nagyoknak. Mindeközben becélozzák azt a minimumot, hogy Európa elitjében játszhasson. Kapásból tudok mondani 5 európai csapatot, akik üdébb színfoltjai lennének ennek az idei BL-nek. Ha jól emlékszem tavaly oda-vissza nyert a Celje. Talán idén is ügyesebbek, jobbak a Zágrábnál, ahol Sola Mestertől pontokat várnak. Kitől szerezhetne pontokat a horvát csapat, ha nem a Celjétől? Ma jó napjuk lesz, talán.

Zágráb – Celje (1); -0,5 Zágráb 

Megosztás