Site icon Handballexpert

BL Final Four beharangozó

BL beharangozó, Final Four (2019-2020)

Robotkart kérek a buborékból

Különleges, formabontó négyes döntőt rendeznek Kölnben, lezárva a márciusban félbeszakadt férfi BL sorozatot. Még március elsején játszották le az előző kiírás csoportkörének utolsó mérkőzéseit. Az utolsó fordulóban Sander Sagosen (PSG) 8 gólt jegyzett, ezúttal viszont az elhúzódó sorozat végjátékában a kieli csapatot erősíti. Az A csoportban a Barca és a PSG, a B-ben pedig a Kiel és a Veszprém végzett a nyolcas első két helyén, amely ( a kieséses szakasz törlése után) kölni repülőjegyet jelentett a csapatoknak. A lebonyolítás változása természetesen indulatokat szült, a döntés legnagyobb vesztesei azok a csapatok voltak, akik a későbbi párosítások alapján kivívhatták volna a négyes döntőbéli szereplést (pl. Kielce, a Bukarest vagy a Szeged). A vírushelyzet miatt az F4 időpontja előbb júniusra, később augusztusra majd utána decemberre tolódott. Időközben elkezdődött a 2020-21-es kiírás, a szezonra kialakított keretekkel, és árnyalatnyit változó erőviszonyokkal, elmondható, hogy talán a négy legerősebb keretű csapat alkotja a négyes döntő mezőnyét.

Speciális négyes döntőt láthatunk, ez nem vitás. A Lanxess Arénában ezúttal nem lesznek nézők, lesznek viszont ( a vírushelyzetre reagálva) speciális szabályok. Felépül a tornára az úgynevezett buborék-rendszer. A játékosok (természetesen a negatív tesztek után) hermetikusan el lesznek zárva a külvilágtól, míg a teljes tornán közreműködő személyek számára pedig ( hivatalos személyek, szervezők, média) hét különböző zónát hoznak létre. A résztvevő csapatok számára az edzések lehetőségét is különböző helyszínen szervezték meg, míg a hotelben is alkalmazzák majd a teljes elkülönítést.

Idei teljesítménye alapján kimagaslik a mezőnyből a spanyol gigász. Száz százalékos teljesítménnyel vezetik csoportjukat. De inkább a mutatott játékuk az, amiért az ő sikerük tűnik a legesélyesebbnek. Rögtön utánuk rangsoroljuk a veszprémi csapatot. A koronavírus kisebb nehézséget okozott ugyan, de a legrosszabb időszakot átvészelték, és a rendkívül bő keretük, valamint az utóbbi időszakban mutatott sportforma alapján döntőbe várjuk őket. A kieli zebrák túl vannak immár valamennyi nehéz csoportmeccsükön, de nem sok babér termett a számukra ezeken. Két vereség a Barca ellen, egyetlen pontocska a Veszprém ellen. Ráadásul sérülések és betegségek is nehezítik Jicha dolgát. Kölnben mindig minden más, de referenciaként felrémlik legutóbbi veszprémi vereségük. A Sagosen és Karabatic nélküli Párizs tűnik a legkarcsúbbnak, nekik már az első napon villantaniuk kell, eddigi formájuk alapján erre kevés esély mutatkozik.

Barcelona – PSG

Xavi Pascual csapata megállíthatatlannak tűnik a 2020-as évben. A statisztikák azt mutatják,  szeptember 19. óta minden meccsüket megnyerték. Ez a csúfság pedig 2019-ben esett meg velük Szegeden. Az idei magyar túrájuk elmaradt ugyan, de talán a Veszprém veszélyes lehet még rájuk. Masszív és komplett keretük nem hagyott kétséget afelől, ki a legerősebb csapat jelenleg a világon. Nyilván egy-egy meccsen bármi történhet, főleg Kölnben. Szigorú védekezés jellemzi őket, és a védések vagy labdaszerzések után első vagy második szándékból törnek kapura. A portaszolgálatot Perez De Vargas és Møller megbízhatóan látja el, elől pedig a Mem, Palmarsson, Cindric, Janc négyes ontja a gólokat. Beállóban Fabregas és a búcsúzó Sorhaindo bevethető. Nem nagyon találunk fogást ezen a kereten, de vajon Raul Gonzalez látja-e a siker titkát.

A párizsiak oly régóta kívánják ezt a robotkart, hogy már annyira elfáradhattak az üldözésében, mint a veszprémiek. Számos alkalommal érkeztek már Kölnbe reális esélyekkel, legutóbb például a “francia” négyes döntőbe, de csalatkozniuk kellett akkor is. Ez az idei PSG ráadásul több problémával is küzd. Eligazolt tőlük a kiváló kapuvédő Corrales (éppen Veszprémbe), de hiányzik tőlük a Kielben felvillanó Sagosen, valamint a sérült Karabatic és a Norvégiában fagyoskodó Abalo is. Friss hír, hogy a vészigazolásként megszerzett holland irányító pozitív mintát produkált, így rá nem számíthat a spanyol szakember. Keretük főleg a kapuban tűnik karcsúnak, a végső győzelemhez pedig a Gerard-Genty párosnak is szárnyalnia kell. A védelemben Luka Karabatic és Viran Morros a főnök, támadásban pedig Remili, Mikkel Hansen, Syprzak és Kristopans vezényel majd. Na ők azok, akik halványan kezdtek szeptemberben, de folyamatosan javul a teljesítményük. Ez még mindig bomba keret, lehet ez az egyik utolsó nagy dobásuk? Pénzügyi nehézségekről szólnak a halk pletykák, egyre kisebb sugárban érkezik az olajpénz, talán középtávon lehet visszaesés. 2019-ben is hasonló hírek érkeztek egy csapatról, az végül megnyerte a négyes döntőt…

Barcelona – PSG 70% – 30%

Kiel – Veszprém

Éhes zebracsorda érkezik a Lanxess-be idén. Az ősszel több alkalommal rontották el a gyomrukat egyesek, különösen a Nantes-i és a veszprémi falatkák estek nekik rosszul, de a katalán gombócból is sokat faltak. A főnixmadárként újjászülető csapat a szűk esztendők után újra esélyes lehet a végén. Ehhez valahogy vissza kellene térniük a 2019 őszi formájukhoz, idén novembertől számos alkalommal az önbizalom, és a megfelelő stratégia és ötlet hiányzott náluk, ráadásul jelenleg ők küzdenek hiányzókkal a fertőzés miatt. A gyengébb periódusuk ellenére érdemes néhány nevet megemlíteni, hogy biztosak legyünk benne, hogy nehéz dolga lesz a Veszprémnek: Sagosen, Ekberg, Reinkind, Duvnjak, Zarabec, Landin (csak 1x).

Ne tévesszen meg senkit az őszi hazai veszprémi siker, esélyesek természetesen Davisék, de rendkívül nehéz feladat lesz ezt behúzni. A bakonyiak sikerének első kulcsa lehet a felívelő forma, augusztustól folyamatosan javuló a tendencia, egy- két kisebb bukfenc mellett. A keretet évek óta dicsérjük, most is ezt tesszük, a széles merítési lehetőség is mellettük szól. Viszonylag kis vérveszteség mellett túlélték a vírusfertőzéses időszakot, Lauge hiánya viszont visszaüthet. A Szeged elleni kiütés már részben a kölni ellenfeleknek szólt, elől Nilsson beállósjátéka volt kiemelkedő idén, de a hármas védőik egyelőre sok lehetőséget hagynak az ellenfeleknek. A kapuban klasszisok tanyáznak, és szélén is rend van nagyjából. A lövősor pedig Maquedával, Borozannal, Yahiával meglehetősen acélosként tetszik, Nenadic pedig az utóbbi években élete formájában kézilabdázik, lehet ő a kölni MVP feltétlenül. A Telekom mindenképpen esélyese a hétfő esti meccsnek, de aztán irány az ágy, és reméljük mindenki robotkarral álmodik majd.

Kiel – Veszprém 40% – 60%

 

Fotó: EHFCL Facebook oldala

749 megtekintés.

Megosztás
Exit mobile version