A magyar női junior válogatott tegnap hosszabbítás után jutott be az elődöntőbe (34-31), míg a hollandok  25-21-re nyertek a svédek ellen.

A két csapat a vb előtti felkészülés során játszott egymás ellen, 12-10 állás után ellépett a magyar együttes a végeredmény 36-21 lett.

A magyar keretben tegnaphoz képest egy változás történt, Gajdos Petra helyett Horváth Fanni került be, Lakatos Réka ma sem került be a meccskeretbe.

A magyar kapuban Imre Szofi kezdett, aki tegnap csereként beállva fontos bravúrokat mutatott be.

A találkozó első gólját a hollandok szerezték, majd Farkas Júlia egyenlített emberelőnyben. Hat perc után egygólos hátrányban volt a magyar együttes, többek között Farkas Júlia már kétszer is a kapufát találta el, míg Csíkos Luca lövése kaput sem talált.

A hollandok átlövésekből voltak veszélyesek, pontosan lőttek 9-10 méterről, bő 10 perc után 6-4-re vezettek. Ezt követően Csíkos Luca helyett Faragó Luca érkezett, aki a következő két támadás során be is talált. Szabó Anna második góljával egyenlítettek a mieink, majd Faragó Lea harmadik góljával először vezetett a magyar válogatott. Kapuban is cserélt Szilágyi Zoltán, Zaj Klára váltotta Imre Szofit.

20 perc után 10-9-re vezetett Hollandia. 11-13-nál időt kért Szilágyi Zoltán. A magyar csapat lövései továbbra is pontatlanok voltak, szűk öt perces gólcsendet tört meg Varga Emília, miután értékesítette a büntetőt (12-14). Az ellenfél időkérése az első játékrész utolsó percében jött, de Van Maurik lövése nem talált kaput, így 12-15-ös állásnál vonultak az öltözőbe a csapatok.

A 23. percben 11-11 volt az állás, az utolsó hét percet 4-1-re nyerte meg az ellenfél.

Az első félidő során a hollandok aránylag könnyedén kerültek helyzetbe, sok átlövés gólt lőttek. Az egyetlen magyar védést Imre Szofi mutatta be. Érdemes kiemelni Bakker Donna játékát, aki mind az öt lövését gólra váltotta, rajta kívül három holland játékos szerzett gólt.

A magyar együttes támadásban a korábbi mérkőzésekhez képest jóval több lövést rontott el, Bianca Schanssema négy alkalommal hárított, hat lövésnél a pedig védenie sem kellett. Emellett sajnos a technikai hibák száma is több volt a kelleténél, de még nem volt veszve semmi, de szükség volt a javulásra.

A második játékrész sem indult jól, ismét az ellenfél talált be először, Zaj Klára a 34. percben védett először. Bő egy perccel Szabó Lili szerezte a második félidő első magyar gólját. Varga Emília a második hétméteresét is gólra váltotta. Érezhetően jobb lett a magyar csapat játéka, ez meghozta a lelkesedést is.

A második holland kiállítást is Romée Maarschalkerweerd kapta. A 43. percben Szabó Lili Zsófi összefejelt egy hollanddal. Mindkét játékost ápolni kellett, de szerencsére egyikük sem szenvedett súlyos sérülést. A 44. perc legvégén Szilágyi Zoltán kért újra időt (17-20).  15-16 után szűk hét perc alatt csak két gólt szerzett a magyar válogatott, de szerencsére ezt követően, Kövér Luca és Kovács Anikó góljával, valamint Zaj Klára büntetővédésének köszönhetően ismét feljöttünk egy gólra. Három perccel később Zaj ismét hétméterest védett, sőt ezt követően is sorra halmozta a védéseket. Az 51. perc végén már 22-21-re a magyarok vezettek. Ekkor jött a második holland időkérés.

Zaj Klára hét percig nem kapott gólt, ezalatt hat védést mutatott be, a magyaroknak sikerült három góllal ellépni (24-21). Öt perccel a vége előtt az ellenfél edzője az utolsó időkérést is felhasználta, de szerencsére ez sem segített nekik. Az 57. perc legvégén Faragó Lea az üres kapura talált be, ott dőlt el a mérkőzés (27-22). 14 perc alatt 9-1-es sorozatot produkáltunk, a végeredmény 28-24 lett.

Zaj Klára a második félidőben 10 védést mutatott be, de meglepetésre a mérkőzés emberének nem őt, hanem a hét gólt szerző Bakker Donna-t választották. A két legeredményesebb magyar játékos Faragó Lea és Kovács Anikó lett hat, illetve öt góllal.

A döntőben a franciák vagy a dánok ellen fog játszani a magyar együttes. A döntő vasárnap 17:30-kor kezdődik, a találkozót a Sport TV közvetíti.

forrás: ihf

A magyar női juniorválogatott kerete:
Kapusok: ZAJ Klára (NEKA), IMRE Szofi (Érd), LAKATOS Réka (DVSC SCHAEFFLER)
Jobbszélsők: GÉM Léna (Kisvárda Master Good SE), VÁRTOK Tamara (Moyra-Budaörs Handball)
Jobbátlövők: FARKAS Júlia (Győri Audi ETO KC), KOVÁCS Anikó (Praktiker-Vác), PANYI Krisztina (Érd)
Irányítók: HORVÁTH Fanni (FTC-Rail Cargo Hungaria), CSERNYÁNSZKI Liliána (DVSC SCHAEFFLER)
Beállók: SZABÓ Lili (Kisvárda Master Good SE), KÖVÉR Luca (Alba Fehérvár KC), GAJDOS Petra (Dunaújvárosi KKA)
Balátlövők: VARGA Emília (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), CSÍKOS Luca (Praktiker-Vác), FARAGÓ Lea (NEKA)
Balszélsők: SZABÓ Anna (Moyra-Budaörs Handball), TÖRÖK Fanni (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi edző: SZILÁGYI Zoltán
Edző: KUDOR Kitti

Megosztás