Az Európa-bajnokság középdöntőjének lezárultával két nyitott kérdés maradt az olimpiai selejtezőtornák tekintetében.

A szerdai játéknapon Izland győzelme ellenére is elbúcsúzott az olimpiai álmoktól, a magyar válogatott számára eldőlt, hogy az 5. helyért játszhatunk Szlovéniával, míg az esti – tét nélküli – mérkőzésen Németország elszenvedte első vereségét a Köln Arenában, ennek ellenére elődöntőt játszhat pénteken Dánia ellen.

De hogy befolyásolták ezek az eredmények a tegnap részletesen kivesézett forgatókönyveket az olimpiai selejtezőre?

A párizsi olimpián 12 csapat vehet részt, akik az alábbiak lesznek:

 • Franciaország (rendező)
 • Dánia (2023-as világbajnok)
 • Argentína (2023-as Pánamerika-bajnokság győztese)
 • Japán (2023-as Ázsiai selejtezőtorna győztese)
 • Az Európa-bajnok jogán kijutó válogatott (Franciaország és Dánia kivételével a legjobb helyen végző válogatott, azaz Németország vagy Svédország közül az Eb-n előrébb végző csapat)
 • Az Afrika-bajnok (ma rendezik az elődöntőket: Egyiptom – Tunézia valamint Zöld-foki szigetek – Algéria)
 • A három darab, négycsapatos selejtezőtorna 1-2. helyezettjei (hat válogatott)

A selejtezőtornákat 2024. március 14-17. között rendezik, mindhármat az egyik résztvevő otthonában, körmérkőzéses alapon. Mindhárom tornáról az 1-2. helyezettek szerzik meg a kvótát.

A tegnapi Eb-eredményekkel már csak két nyitott kérdés maradt:

 1. Svédország vagy Németország szerzi-e meg az automatikus kvótát? A másik (hátrébb végző) válogatott selejtezni kényszerül.
 2. Egyiptom megnyeri-e az Afrika-bajnokságot? Ez a kérdés azt befolyásolja, hogy Egyiptom a vb-7. helyével selejtezőt fog-e játszani, vagy automatikusan kijut az Afrika-bajnok jogán, és így megváltozik a selejtező mezőnye, mivel onnan kikerül Egyiptom.

Ennek tükrében a két hátralévő forgatókönyv az alábbiak szerint foglalható össze:

 

1.verzió: Egyiptom nyeri az Afrika-bajnokságot – talán ennek van a nagyobb valószínűsége

Ebben az esetben tehát Egyiptom már foglalhatja a nyári repülőjegyet, a selejtező mezőnyébe pedig bekerül Ausztria, mivel Szlovénia ebben az esetben a vb-ről fog kvalifikálni, Ausztria számára pedig megnyílik a második európai selejtezős hely. Frimmelék tehát most nagyon szurkolnak Pastoréknak. A selejtezők mezőnye ebben az esetben így nézne ki:

 1. csoport: Spanyolország (vb-3), Szlovénia (vb-8), Brazília (Amerika-2), Bahrein (Ázsia-2)
 2. csoport: Svédország/Németország* (vb-4), Horvátország (vb-7), Afrika-2**, Ausztria (Eb-3)
 3. csoport: Norvégia (vb-5), Magyarország (vb-6), Portugália (Eb-2), Afrika-3**

 

2. verzió: Egyiptom nem nyeri meg az Afrika-bajnokságot

Ebben az esetben tehát Egyiptom a vb-7. helyével selejtezőt kényszerül játszani, míg az Afrika-bajnok jogán egy másik válogatott jut ki automatikusan (Tunézia, Algéria vagy a Zöld-foki szigetek). Ennek Ausztria örülne a legkevésbé, a szlovének pedig átkerülnének a 3-as csoportba, mert az Eb-5/6. helyükkel kellene selejtezniük, míg a magyar válogatott helye is eggyel arréb csúszna. Mi így a kettesbe kerülnénk, de ugyanúgy „jönnének velünk” a portugálok ebben az esetben is, mert így ők lennének a rosszabbik, Eb-ről kvalifikáló csapat Szlovénia után. A selejtezők mezőnye tehát így nézne ki:

 1. csoport: Spanyolország (vb-3), Horvátország (vb-8), Brazília (Amerika-2), Bahrein (Ázsia-2)
 2. csoport: Svédország/Németország* (vb-4), Magyarország (vb-7), Afrika-2**, Portugália (Eb-3)
 3. csoport: Norvégia (vb-5), Egyiptom (vb-6), Szlovénia (Eb-2), Afrika-3**

 

*Svédország vagy Németország közül az Eb-n hátrébb végzőnek kell selejtezni, ez a csapat pedig a 2-es csoportba kerül fixen. Ez tehát már pénteken eldőlhet (ha az egyik csapat döntőbe jut, a másik nem), vagy ha mindkettő ugyanolyan kimenetellel zár az elődöntőben, akkor vasárnap fog eldőlni egy egymás elleni meccsen (vagy a döntőben, vagy a bronzmeccsen).

**Ha Egyiptom nyeri az Afrika-bajnokságot (1. verzió), akkor az Afrika-2 az ezüstérmes, az Afrika-3 a bronzérmest jelenti. Ha Egyiptom nem nyeri meg a tornát, akkor az Afrika-2 a leendő Afrika-bajnokot és Egyiptomot nem számítva a legjobb helyen végző válogatott lesz (tehát vagy az ezüstérmes, vagy a bronzérmes), az Afrika-3 pedig a második legjobb helyen végző (azaz vagy a bronzérmes, vagy a negyedik helyezett). Mindezt tehát Egyiptom helyezése fogja eldönteni.

 

Fotó: Benoit Tessier/Reuters

Megosztás