A múlt heti Bajnokok Ligája forduló számos meglepetést tartogatott, az előzetesen tippelt hazai győzelmek közül kettőnél bombameglepetés született. A német második Flensburg, Párizsból hozta el a két pontot, míg a francia második, Kielben porolta el a zebrákat, hihetetlen magabiztossággal. A többi helyszínen nagyjából a várt eredmények születtek, Szegeden pedig újabb fertőzöttet találtak, a Vardar meccse pedig ismét halasztásra kerül. A nagy helyezkedésben látunk magabiztos, kiegyensúlyozott teljesítményeket, és kiábrándító csapatokat is.

A csoport

Breszt – PSG

A beloruszok a hazai Vardar-verés után Portóban szenvedtek vállalható vereséget. Az ő teljesítményük eddig a vállalható kategóriába tartozik. Az utolsó nyolc breszti gólból hetet a bosnyák Paníc jegyzett, a 29 éves játékos tartotta meccsben a Meskovot. Érdemes lesz a teljesítményét figyelni a jövőben.

A párizsiak az első heti pihenő után győzelmi esélyekkel várták a Flensburg elleni hazait, és a szünetben még semmi nem utalt arra, hogy a végén vereséggel hagyják el a parkettet. A második félidőben a németek kiváló játékára nem volt viszont válaszuk, és a végén Gottfridsson talált be. A mérkőzésen látszott a PSG középső játékán a bizonytalanság, Prandi gyenge teljesítménye elgondolkodtató. Bresztben nyerniük kell, nem lesz könnyű, inkább kínlódós, de be tudják húzni.

Breszt – PSG (2); -3,5 (PSG)

Flensburg – Porto

Két mosolygós csapat találkozik Flensburgban. A németek óriási bravúrt mutattak be a párizsi csarnokban, Wanne ismét brillírozott, 6 gólt szerzett a mérkőzésen, de egyre inkább látni Mensah Larsen és Pelko Domen helyét is a gépezetben. A kettős terhelés majd októbertől érkezik, addig legszebb arcukat mutogatják Európának.

A Porto feledtetni tudta az első fordulós hazai botlást, és legyűrte végül a Breszt csapatát otthon. Most viszont utazni kell. A hét egyik legnagyobb kérdése, melyik arcukat látjuk a szerdai meccsen. Amennyiben az első fordulós kínlódás ismétlődik meg, kevés sanszuk lesz. Én javuló játékot várok tőlük, de ez csak arra lesz elég, hogy megszorongassák Machulla csapatát.

Flensburg – Porto (1); -1,5 Flensburg

Szeged – Vardar – ELHALASZTVA

Immár mind a Szeged, mind a Vardar második meccse marad el. Nagy kérdés, mennyire sikerül Szegeden úrrá lenni a fertőzéshullámon, mivel már most raklapszám maradnak el a meccsek, nem látni hogyan lehet majd ezeket pótolni, formába kerülni, stb. A jelenlegi helyzet nem túl biztató a jövőre nézve, és talán az információáramlás is működhetne jobban.

Elverum – Kielce

A norvégok nem játszottak a múlt héten, míg a Kielce csak annyit adott ki magából, mint amennyire feltétlen szükség volt. A Szeged sokáig megnehezítette a lengyelek dolgát, a véghajrában egy gólra közelítették meg a sárgákat. Dujshebajev csapatát meglepték a hét a hat elleni játékkal, de idővel jöttek az üres kapus gólok, amivel tartani tudták a különbséget. Mindenesetre ebből a meccsből kiindulni, vagy esetleg építkezni nem lehet. Alapból a Kielce jobb csapat, mint az Elverum, viszont a formákat elnézve előfordulhat, hogy meglepetés születik. Szerintem nem kap ki az Elverum

Elverum – Kielce (1); -0,5, Elverum

B csoport

Motor – Veszprém

Zadar – Nantes – Zaporizzsja. Szeptemberben ezeken a helyszíneken vizitál(t) a Veszprém. Gondolom kicsit elegük lehet a sok utazásból, mindenesetre eddig ezeken az utazásokon nagy sikereket értek el, miközben a komplett csapat (lekopogom) egészséges maradt. A csapat álomszerűen kezdte a szezont, hozta a nehezebbnek gondolt franciaországi csoportmérkőzést, majd magabiztosan gázolta le otthon az underdog Zágrábot. Minden szép és jó, mondhatnánk, szerda este azonban oda kell figyelni. Az ukránok bár nulla ponttal állnak, letudták a Barca-Aalborg kettőst, és mai napon kipipálhatják a veszprémi csapást is. Azt várjuk kicsit szívósabb lesz a Motor, és talán fáradtabb arcát mutatja a Telekom, de így is stabil 6-7 gólos különbséget tippelünk. Egyedül azt nem merjük megjósolni, hogy a mai napon mely játékosok cipelik majd a zongorát. Mindannyian azt szeretnénk, hogy olyanok, akik eddig talán szürkébbek voltak.

Motor – Veszprém (2), -5,5, Veszprém

Zagreb – Aalborg

Lassan ott tartunk, hogy a derék horvátok a saját csarnokukban sem mehetnek biztosra senki ellen sem. Két hete, az első beharangozóban az évad legfakóbb alakulatának tituláltuk őket, két nehéz meccsen igaz, de momentumuk se nagyon volt. Sok jóra a mai napon se számíthat a Vori-alakulat, a négy ponttal rajtoló Aalborg lesz a vendégük. A dánok tavaly a csoport aljával kezdték a szereplésüket, a sorsolás idén is hasonlóképpen alakult, de a következő fordulóban a Nantes érkezik, hat ponttal mennének bele abba a párharcba.

Zagreb – Aalborg (2), -2,5 Aalborg

 

Celje – Kiel

Olyan verést kapott a Kiel a múlt héten a Sparkassen Arenában, amire évek óta nem volt példa. A magabiztos Nantes olyan nemes egyszerűséggel őrölte fel a német alakulatot, hogy az már ijesztő volt. A kieli sztárok (Sagosen, Weinhold, Ekberg és Duvnjak) lőlapja meglehetősen nagy tanácstalanságról árulkodik, mind kapusteljesítményben, mind emberelőnyös / emberhátrányos helyzetekben gyengén muzsikáltak a hazaiak. A sebekre gyógyírt jelenthetett a hétvégi szuperkupa győzelem a Flensburg ellenében. Ezekkel az előjelekkel kell meglátogatniuk a Zlatorogot, ahonnan mostanság könnyedén el lehet hozni a pontokat. A szlovénok Barcelonát hagyták el 42 db tisztességes gombóccal, a mérkőzés legeredményesebbje a szlovén Janc volt, de ő a katalán csapatot erősítette. A Celjében nem látni az erőt, hogy szorosat játsszon a németekkel, talán egy félidőre pariban lehetnek.

Celje – Kiel (2), -6,5 Kiel

Nantes – Barcelona

A forduló várva várt rangadója csütörtök este háromnegyed kilenckor kezdődik. Az egyik legstabilabb favorit, a legnagyobb meglepetést okozó csapat otthonában vizitál, egy hazai győzelemnek a legjobban szerintem Veszprémben örülnének. Az eufóriában lévő franciák biztosan meg fogják nehezíteni a katalán sztárcsapat dolgát, de a komplettebb csapat, a hosszabb kispad, valamint a nagyobb edzői kvalitás ezúttal a vendégeket kíséri. Az igazán élvezetes és kemény rangadón néhány fával behúzza a Barcelona, de ezúttal nem a szélen, hanem középen lesz több keresnivalójuk. Felkészül Lady Palmarsson és Dika Mem.

Nantes – Barcelona (2), -2,5, Barcelona

 

Megy tovább az élet, már a második férfi BL-fordulót rendezik a héten. Óvintézkedések ide, vírusterjedés oda, márpedig játszani kell, amennyiben megoldható.

Itt van rögtön a Vardar és az Elverum esete, amikor is mozgásukban gátolt sportolók nem tudnak megjelenni a meccs helyszínén. Másik szomorú történet a Szegedé, akiknek le kell tudniuk a heti  kielcei túrát, eddig – a sérültekkel együtt – kilenc hiányzóval. Női példa a Fradié, ahol két játékosnak kellett egyedül maradnia a norvég karanténhotelben.

Tudjuk mind, hogy óriási nyomás helyeződik valamennyi sportszervezetre ( legyen az sportklub vagy szövetség), de nem szabadna elfelejteni egy pillanatra sem a résztvevők egészségét. Kézilabda szurkolóként kiművelődtünk, a fertőzés, még ha tünetmentes is, járhat hosszútávú, egészséget károsító szövődményekkel. A srácok pedig dobják a labdát, lihegnek a beállósra, faultolják az irányítót.

Jelenleg nincs jó megoldás, ezért az EHF a folytatás mellett áll ki minden eszközzel, mi pedig próbálunk irányt mutatni a zűrzavarban.

A csoport

Kielce – Szeged

A lengyelek múlt héten majdnem pontot szereztek Flensburgban, ahol előzetesen kettőt jósoltam nekik. A második félidőben volt, hogy hárommal is vezetett a Dujshebajev családi vállalkozás. Különösen Karalek és Kulesh volt eredményes a gólgyártásban. A végjátékból aztán a németek jöttek ki jól, de nem vallott szégyent a Kielce. Nyilván most sem szeretnének, mert bár harcias Szegedet várnak, bármilyen szoros eredmény a blama kategóriába esne. Miért is?

Az utóbbi napokban folyamatosan vészjósló hírek érkeznek Szegedről. Egy kezdőcsapatnyi játékos megfertőződött a koronavírussal, míg a korábbi sérültek felépülése tovább várat magára. Nevek nem hangoznak el a csapat honlapján, de tudjuk ki az a 3 fiatal, aki felült a krakkói repülőre. Bánhidi és Bombac közölte fertőzését, és mivel a többiek esetében eddig hivatalos kommunikáció nem történt, mi sem osztjuk meg itt tippjeinket a hiányzókról. A lassított játék stratégiájával az első félidő lehet még szoros, a végéhez viszont szerencse, erőnlét és csoda is kellene. Ezek pedig nem járnak sűrűn hármasával.

Kielce – Szeged (1) , -6,5 Kielce

Porto – Breszt

Az első kör legnagyobb negatív meglepetését Portóban láthattuk, ahol luzitán barátaink hajoltak meg Abalo új csapata előtt, és Máthé Dominik öt gólja is élményszámba ment. A Porto második félidei szétesése nem várt izgalmakat vetíthet előre a csoport végeredménye kapcsán. A hétre biztosan rendezték soraikat, ezúttal már be kellene húzniuk a pontokat, mert súlyos hátrányba kerülhetnének már a legelején.

A Breszt szoros meccsen, az utolsó 5 percben húzta be a számukra oly fontos győzelmet. A hazai pálya előnyét élvező fehéroroszok kiállítás nélkül hozták le a 60 percet. Némileg nehezebb dolguk lesz ma, a Porto ellen még többet kell majd nyújtaniuk.

A portugálok várhatóan nehezen, de be tudják gyűjteni a pontokat.

Porto – Breszt (1), -0,5 Porto

PSG – Flensburg

 

Karabaticsékat még nem láthattuk az idei szezonban, első fordulós szegedi vizitjük az ismert okok miatt elmaradt. Szerda este viszont mindenképpen megcsodálhatjuk idei csapatukat, akik árnyalatnyit fakóbbnak tűnik a tavalyinál. Főleg Sagosen és Corrales hiányát érezhetik meg, a kapuban nehezebben lelhető meg a minőség, mint azt megszokhattuk. Természetesen a keret továbbra is bombaerős, nagyon fel kell kötni a gatyát annak, aki Párizsból két ponttal szeretne távozni.

A Flensburg szebb napjain akár képes is lehet erre a bravúrra. Az ő rajtjuk az előzetes várakozások szerint alakult, azzal a kitétellel, hogy a végjátékot ezúttal ők húzták be. Röd, Wanne és Gottfridsson vezérletével egész pofás kis támadójátékot mutattak be, számos lerohanásgólt jegyezhettünk fel, de mondjuk a szélen és beállóban gyengébb volt a produkció.

A párizsiaknak itt most erőt kell mutatni, az ő győzelmükre tippelnék.

PSG – Flensburg (1), -4,5 PSG

 

Vardar – Elverum – ELHALASZTVA

 

A mérkőzés halasztásáról hétfőn született döntés, de itt nem bizonyítottan fertőzött játékosok miatt, hanem a norvég kormány szigorításai okán. Derék elverumiakat hazatérésük után karanténba vezényelték volna, ezért enyhült meg az EHF ebben az esetben, természetesen Szkopjéban vitatják ezt, nyerni szerettek volna, méghozzá most csütörtökön.

 

 

B csoport

 

Aalborg – Motor

 

A B jelű csoport mai nyitányán Dániába szólítja az élet az ukrán bajnokot. Az aalborgiak a tavaly már megismert szélsőjátékkal és lerohanásaikkal zilálták szét a szlovén csikócsapatot. Aki Celjében nyerni tud, annak hazai pályán kötelező lenne Motort verni. Nagy segítség lehet ebben a Saugstrup, Christiansen, Mollgaard trió, akik Szlovéniában is bizonyítottak.

Az ukránok a szünetig elég jól tartották magukat a top favorit Barcelona ellen, a másodikban aztán volt hogy hét gólos hátrányban is voltak, a vége egy baráti, kényelmesre szabott zakó volt. Aalborgban sem nekik áll a zászló, de okozhatnak nehézséget ellenfelüknek.

Most viszont biztos dán sikerre szavazunk.

Aalborg – Motor (1), -5,5 Aalborg

 

Kiel – Nantes

 

A németek rendesen állva hagyták a zágrábiakat már a legelején. Sagosen, Ekberg és Reinkind megállíthatatlan volt, nagyon szépen festett ott Horvátországban az a zebra. Amiben fejlődniük kellene, az a technikai hibák száma, amiből volt némi problémájuk. Ezúttal erősebb ellenfél vár rájuk, a francia második vizitál a Sparkassen Arénában. Mivel egyik bajnokság sem rajtolt még el, a csapatok sem mutathatták meg tudásukat hazájukban. Jó hangulatot, és sok gólt várunk a Nantes ellen.

A veszprémiek szép és összeszedett játékkal érvényesítették a papírformát, és az igazat megvallva pontot most sem jósolunk nekik. Lazarov és Rivera gólerős játékára ezúttal is szükség lesz a tisztes helytálláshoz.

Szerintünk nyernek a kieliek, 4 gól körül várjuk a győzelmüket.

Kiel – Nantes (1), -3,5 Kiel

 

Veszprém – Zagreb

 

A legsímább meccset ebben a körben Veszprémben várjuk. Az egyik legmeggyőzőbb múlt heti produkciót a bakonyiak szolgáltatták. Ezúttal Lékai, Manaszkov és Nilsson került a góllövő lista elejére, és az egyiptomi lövő, Yahia is remek produkciót mutatott. A legjobb kapusteljesítmény az előző héten a spanyol Corrales nevéhez fűződik, aki számos bravúrral lökött a szekéren néhány nehezebb pillanatban. Annyi elmondható, hogy a rajtot remekül kapta el a csapat, és valami ehhez hasonló, meggyőzőt várunk tőlük csütörtökön. Főleg azért, mert az egyik legfakóbb ellenfél érkezik hozzájuk.

A Zágrábra rengeteg munka vár még, amennyiben szeretnének a csoport legjobb hat csapata közé kerülni. A sorsolásuk alapján a pontokat később be tudják ehhez gyűjteni, sok jót most nem jósolunk nekik.

 

Veszprém – Zagreb (1), -8,5 Veszprém

 

Barcelona – Celje

 

A szlovénok a hazai Aalborg-vereség után Spanyolországba repülnek, és a rájuk váró feladat nagyjából hasonló a Zágrábéhoz. Európa egyik legjobbjának otthonában kellene bizonyítani. Itt bizony szintén kevés remény van. Cindric jól mozgatta a katalánokat, Aleix Gomez pedig szórta a gólokat. Ők, kiegészülve Mem-mel, Palmarssonnal sok gólig juthatnak a Celje ellen. Nagy gólarányú Barca siker a tippünk.

 

Barcelona – Celje (1), -8,5 Barcelona