Teljes kerettel várhatta a Telekom Veszprém a mérkőzést a dán Aalborg elleni, Bajnokok Ligája negyeddöntő mérkőzések első felvonását. A bakonyiak keretéből ezúttal két fiatal, Lukács Péter és Dörnyei Borisz maradt ki.

Tovább olvasom

A moszkvai havazásba látogatott a Győri Audi ETO KC a női kézilabda Bajnokok Ligájában, ahol a CSZKA fogadta a magyar együttest, a zöld-fehér alakulat pedig magabiztosan és tekintélyt parancsoló védekezéssel aratott 23-27-es győzelmet.

Tovább olvasom

A Szeged a találkozó legelejétől fogva nem engedte ki a vezetést a kezéből, a félidei négygólos előnyből hármat megtartott, így két fontos pontot hozhat haza Fehéroroszországból.

Tovább olvasom

A kettős szegedi győzelemmel végződött bajnoki döntő után sok szó esett a veszprémi klub helyzetéről. Tekintsük át most röviden, hogy honnan hova jutott el az aranyérmes csapat az elmúlt évtizedekben, és mi várhat rá a közeljövőben.

A klubot 1961-ben alapította Bérczi Mihály és Ludányi Márton Szegedi Előre néven. Az első évben városi, a másodikban megyei bajnokságot nyert, így elindulhatott a másodosztályban, ahol 1975-ig tanyázott, ekkor (már Szegedi Volánként) megnyerte az NB1/B-t, amivel elsőosztályú tagságot szerzett, amit azóta is megszakítás nélkül őriz.

Ezt követően a bajnokságban változatos eredményeket ért el, kupaspecialistává vált, Kővári Árpád és Boros László irányításával 1977 és 1983 között három trófeát is nyert ebben a kiírásban, és letette a névjegyét a nemzetközi porondon. 1986-tól Tisza Volán néven szerepelt.

A Pick Szeged nevet 1993-ban vette fel, innentől kezdve mindig a dobogón végzett az NB1-ben, és az első évben rögtön Magyar Kupát nyert, kettős győzelemmel a Fotex Veszprém ellen. 1996-ban Skaliczki László vezetésével először nyert bajnokságot a Pick, amit az első BL indulás követett, és a legjobb nyolc közé jutás. A következő évtized öt ezüst és öt bronzérmet hozott a bajnokságban, ami biztosította a Szeged számára a folyamatos nemzetközi szereplést.

2006-ban Kovács Péter vezetésével nyerte a klub 5. Magyar Kupa döntőjét, majd egy évvel később, már Vladan Maticcsal a kispadon újra magyar bajnok lett, amit 2008-ban újabb kupagyőzelem követett. Ezeket a sikeres éveket, anyagi nehézségeket követő stabilizálás és az ezüstkorszak követte.

Juan Carlos Pastor 2013-ban került a Tisza-partjára, ahol első évében a klub történetének első nemzetközi kupáját nyerte csapatával, az EHF-kupa Final4-ban jóval esélyesebb csapatokat (Berlin, Montpellier) győztek le. 2014-től a csapat neve MOL-Pick Szeged.

Bár a csapat játékereje folyamatosan fejlődött és a tulajdonosi kör is egyre komolyabb pénzügyi lehetőséget biztosított a klub számára, az újabb trófeát nem adták könnyen, mivel a rivális Veszprém ekkor már stabilan a világ élvonalához tartozott. 2018-ban végre sikerült bajnokságot nyerni, amit a következő évben a hetedik kupagyőzelem követett. A Bajnokok Ligájában is egyre nagyobb nevet szerzett a Pick, sok győzelmet tudott aratni a legnagyobb klubok ellen, főleg hazai pályán.

Az idei (2020/21-es) sorozatban rengeteg probléma és balszerencse ellenére, a bajnoki döntőben rendkívül meggyöző játékkal győzte le oda-vissza a Telekom Veszprémet, megszerezve negyedik bajnoki címét.

A következő szezontól 8300 fő befogadására alkalmas, ultra-modern csarnokba költözik a MOL-Pick Szeged, és új projekt veszi kezdetét. Mostanra képessé vált a klub megtartani akár világklasszis játékosokat is, és korosztályuk legjobbjai közé tartozó fiatalokat Szegedre csábítani. A logika összes szabálya szerint a következő években emelni fogják a tétet, a cél nem is lehet más, mint harcolni az első helyért Magyarországon, és megtenni az utolsó lépést, ami a legszűkebb értelemben vett nemzetközi elit soraiba vezet.

A bakonyi klub ilyen-olyan okokból nélkülözte a találkozón Nenadic, Borozan, Nilsson, Tönnesen és Székely játékát. Így tizennégy játékossal utaztak el Barcelonába, posztonként 2-2 főt nevezve a mérkőzésre.

Az első félidő nagy részét uralta a hazai csapat, de ők is sokat hibáztak, így a félidőre egyenlíteni tudott a Veszprém, elsősorban Corrales és Markussen játékának köszönhetően. A második játékrészben aztán megrázta magát a listavezető és simán hozta a kötelezőt (?)

A Veszprém rengeteg labdát adott el, és ismét nagyon sok gólt kapott.

Végeredmény: FC Barcelona Lassa – Telekom Veszprém 37 – 30

A mérkőzés legjobbja: Aleix Gomez

Kép: NSO

 

Izgalmas mérkőzés várt a fővárosi zöld-fehér csapatra, hiszen a hétközepi győztes mérkőzés után, ma idegenben kellet pályára lépni Kovacsics Anikóéknak a Metz ellen.

Tovább olvasom

 

Kezdetét vette az új szezon, és minden korábbinál hektikusabbnak ígérkezik. Ennek ellenére elkészítettünk egy előzetes rangsort, ami (a helyzet összetettségének okán) a szokásos erősorrendtől eltérően nem csak az aktuális formát, hanem több szempontot is figyelembe vesz. Ilyen a keret erőssége, a kémia és a klub jelenlegi állapota.

 1. Barcelona: Az utóbbi évben szinte verhetetlennek tűnt a rekordbajnok, egy elsőfordulós szegedi vereség után az összes meccsüket megnyerték, például a PSG elleni két találkozót. Rengeteg gólt lőnek. viszonylag keveset kapnak, a keretük pedig félelmetes.
 2. Kiel: A csonka szezonban meggyőzően teljesítettek mind a bajnokságban, mind a BL-ben, bár utóbbiban jelentkezett náluk néhányszor a holtpont a Bundesliga menetelés miatt. Rakjuk bele a tavalyi csapatba a világ legjobb játékosát, és láthatjuk miért az örökranglista első két helyezettje került ennek a listának az élére is.
 3. PSG: A világ legkreatívabb játékosa távozott, és talán a leghasznosabb érkezett. Továbbra is világválogatottat alkotnak, kiváló edzővel, minden adott, hogy a végső győzelem egyik legnagyobb esélyeseként szálljanak harcba.
 4. Veszprém: Rendkívül erős és bő kerettel rendelkeznek, játéktudásban és fizikumban is az élmezőnyhöz tartoznak. A sok klasszis miatt időnként a játékuk diszfunkcionális, sok múlik játékosok egyéni formáján, de amikor fut a szekér igazi erődemonstrációra képesek.
 5. Kielce: Mostanra csaknem teljesen kicserélődtek a BL győzelem óta, néha úgy tűnik gyengülnek, aztán kiderül, hogy kicsit sem. Talán nem olyan mély a keretük, mint a többi top klubnak, de így is sok masszív, használható játékosuk van, és három egészen elképesztő spílerük.
 6. Flensburg: A másik Bundesliga élcsapatat az elmúlt években a Bajnokok Ligájában nagyon hullámzóan teljesített, sok pontot buktak, de bárkire veszélyesek voltak. A kvalitások benne vannak a csapatban, ahhoz hogy nagyot alkossanak, kérdés mennyire lesz prioritás számukra a BL most, hogy a bajnoki címre a korábbinál kisebb esélyük van.
 7. Szeged: Egy hete még legalább két hellyel előrébb rangsoroltuk volna őket, de mivel jópár hétre kidőlt a fél csapat, jó eséllyel jelentős hátránnyal indulnak majd, ami nehéz sorsolást sejtet az egyenes kieséses szakaszra. Ha tavaszra rendeződnek a dolgok, nagy csatákra lehetnek képesek.
 8. Nantes: Nem képviselnek olyan minőséget, mint a BL döntős csapatuk, de vannak remek játékosaik, és egy francia top csapatról beszélünk, ők az elsők a listán, akik nincsenek a nagy esélyesek között. 
 9. Aalborg: A tavalyi évben rendesen letették a névjegyüket, megelőzték a csoportban a Flensburgot, pontot vittek Szegedről, sokszor mutattak innovatív és szórakoztató játékok, és az új szezont is győzelemmel kezdték. A legjobb skandináv csapat.
 10. Breszt: Évek óta megragadtak a továbbjutás határán való egyensúlyozás szintjén. Idén is jó csapatuk van, talán kicsit jobb is, mint a tavaly, de elég nehéz lehet valós célok nélkül kézilabdázni az elit-ligában.
 11. Porto: 2019 egyik legkellemesebb meglepetése volt a Porto az összetéveszthetetlen játékával, és nagy skalpokat is begyüjtött. Reálisan a nyolc közé jutás nagy bravúr lenne, de egyáltalán nem kizárt, hogy meg tudják ugorni ezt a lépcsőt.
 12. Vardar: Még mindig ők a Bajnokok Ligája címvédői. A tulajdonosváltással egy korszak lezárult, erős középcsapatként, új néven képviseltetik magukat. A klub identitása és mentalitása minden bizonnyal hozzásegíti majd őket egy-egy nagy győzelemhez.
 13. Elverum: Máthé Dominikkal a soraiban nagy győzelemmel indította a szezont a norvég bajnok. Nehéz csoportban vannak, de meg kell célozniuk a továbbjutást, ami szép teljesítmény lenne.
 14. Motor: Néhány bravúrpontra szüksége lenne az ukránoknak, hogy megnyerjék a továbbjutásért zajló versenyfutást, ami listánk utolsó három csapata között zajlik.
 15. Celje: Komoly szakmai munkát végző, szimpatikus nevelőegyesület. Korábbi BL győztesként nem ambícionálják túlságosan a szintugrást, a továbbjutás lehet a céljuk.
 16. Zagreb: Egy ikon irányítja a legendás klub igencsak vékony idei keretét. A Motor és a Celje nyomában lesznek.