A fotelben ülve néhány perccel a kezdés előtt fogalmazódik meg bennem, hogy nem nagyon lehet belekötni a két csapat „jogosultságának” abban, hogy EB döntőt játsszon.

Tovább olvasom

Igazi „nagyüzemi zárás” vár ma ránk a dániai női kézilabda Európa-bajnokságon. Mindkét csoportban, teljes fordulót rendeznek zárásként, hol kisebb, hol nagyobb téttel. Lesz ma két meccs az elődöntőért, néhány tét nélküli és/vagy talán néhány presztízsmeccs is.

No de haladjunk időrendi sorrendben, a mi csoportunkban egy Hollandia-Románia mérkőzéssel kezdődik a sorozat. Az előjeleket ismerve, minden bizonnyal a tulipánosok a csalódottabb csapat, viszont ők egy esetleges győzelemmel és a későbbi német-horvát számukra kedvező alakulásával, még játszhatnak legalább az ötödik helyért. Ami a románokat illeti, ők biztos a csoport utolsó, hatodik helyén végeznek és tegnap is láthattuk, hogy eléggé elfáradó, széteső csapat benyomását keltik.

A román kapitány a szemmel láthatóan „agyonhajtott” Neagut sem játszatta, az ellenünk remeklő Ostaset pedig nem is nevezte erre a meccsre, ezáltal lehetőséget biztosítva az eddig kevesebbet játszóknak. 9 perc után (6-2 Hollandiának) már-már azt hittük, hogy el is dől a mérkőzés, de a románok tudtak újítani, 15. perc 8-6. A továbbiakban is megmutatkozott, hogy a világbajnok miért is tart ott az EB-n, ahol. A szünetre ugyan négy gólos előnybe tudtak kerülni, de még mindig nem meggyőző Malesteinék játéka.

Aztán a második játékrész elején még tartani tudták magukat a románok, de aztán a Metzingen 21 éves üdvöskéje, Bo van Wetering (képünkön) vezetésével elhúztak a hollandok, 47. perc 26-19. A végére nem maradt izgalom, a várakozásoknak megfelelően, összességében simán nyert Hollandia. Van Wetering volt a legeredményesebb 8 góllal, a másik oldalon Laslo hetet és Polocoser hatot lőtt.

Hollandia – Románia 35-24 (16-12)

fotó: handball-world.news

A tegnapi két „tét nélküli” találkozó után, ma jóval tüzesebb mérkőzéseket vártunk. Kezdésnek a Hollandia-Németország hivatott eldönteni, hogy mely csapatoknak lehet még esélye az elődöntőbe jutni a 2. csoportból. Ugye Norvégia már biztos négyben van a maximális 8 pontjával, Horvátország hat ponttal áll (de nekik már csak a németek elleni meccsük lesz holnap), 4 pontos Németország és 2 Hollandia. Sajnos mi és a románok nulla ponttal állunk, így a ma esti találkozó „csak” presztízsmeccs lesz. Ugye, ha Hollandia nem nyer, akkor német-horvát lesz az elődöntőbe jutásért, még döntetlennel is.

Nagyon fura ezt leírni, a világbajnoknak még csak egyetlen győzelme van a kontinenstornán, viszont ha halovány is, de még mindig van esélye akár négybe jutni a narancsmezeseknek. Hatalmas rohanással kezdődött a mérkőzés, mindkét csapat gyors támadás befejezésekkel szeretett volna operálni. Mi semleges nézők örömmel vettük tudomásul, hogy az első tíz percben csak kapkodhattuk a fejünket a kétoldali gólváltások után, először a hollandok tudtak elmenni kettővel, 7-5. Időt is kértek a németek, ami eléggé hatásos volt, egy 4-0-ás két percet produkáltak, persze kellettek hozzá a holland hibák is, máris időkérés a másik oldalon. Ha nem is rövid időn belül (még kettőt dobtak a németek), de hosszabb távon eredményes volt ez az időkérés is, a 25.-ik percben 13-14. A mérkőzés krónikájához mindenképp hozzátartozik, hogy az iram továbbra is elképesztő volt, a gólok száma pedig a kapusok, főleg Eckerle jóvoltából csökkent. Aztán láss csodát, az utolsó 5 percben csak két gól esett, 14-15-el mentek pihenni a csapatok.

Aztán a második játékrész elején azt is megmutatták a csapatok, hogy nemcsak rohanni tudnak, hanem védekezni is, 39. perc 18-19. Eckerle továbbra is fantasztikusan és látványosabban védett, de Wester sem maradt le tőle, nagyon izgalmas utolsó 13-14 perc várt ránk, 21-21. És igen, innentől mindent megtettek a csapatok, hogy ne húzzon el a másik, mi sem jelzi ezt jobban, mint 23-24-nél a holland időkérés az 52. percben. Van Wetering rögtön kiegyenlített, miközben Maidhof még ki is állíttatta magát és ha mindez nem lett volna elég, a középkezdés után a labdát is eladták, amiből Malestein faulttal együtt dobott üres kapus gólt, kettős emberelőny. Aztán kettővel ment el Hollandia, majd Bölk kettős emberhátrányban is betalált és egy őrült véghajrá következett, amit 28-27-es holland vezetésnél két elképesztő Wester bravúr koronázott meg, elképesztő mérkőzés volt!

Hollandia – Németország 28-27 (14-15)

Lehet három hat pontos csapat, de Hollandia gólaránya a legrosszabb, a német-horvát győztese elődöntőzik!

fotó: zimbio.com