Lejátszották a férfi BL csoportkörének első felét, mindenki játszott egyszer az összes csoportellenfelével. Nézzük az erőviszonyokat hét forduló után.

 1. Kielce: Dujshebaev csapata – egy elsőkörös botlás után – letarolta a mezőnyt. A világsztárok érkezése előtt álló lengyel topcsapat, már idén nagydobásra készül és jó eséllyel pályázik az egyik Final4-os helyre.
 2. Montpellier: ismét előkerült egy komoly kihívó Patrice Canayer boszorkányhonyhájából. Zsinórban öt mérkőzést nyertek a Bajnokok Ligájában, impozáns teljesítménnyel. Kielben a szezon egyik legjobb meccsét produkálták, az összes csapatot figyelembe véve.
 3. Szeged: egy botlástól eltekintve remek időszakon van túl a magyar bajnok, bár ehhez a harmadik helyhez a Barca, a PSG és a Kiel vártnál gyengébb teljesítménye is kell. Ha nincs az a hazai Elverum elleni vereség, abszolút a Pastor-csapatnak állna az A-csoport első helye, de így is a saját kezében van a sorsa, mivel a közvetlen riválisok ellen pontot szerzett idegenbenben. A csarnokavató Kiel elleni rangadón adódik is a lehetőség az előzésre, míg az utolsó fordulóban esedékes Szeged – Montpellier mérkőzés komoly téttel bírhat még. 
 4. Kiel: bár a csoportban egy ponttal a Szeged előtt tanyázik Filip Jícha legénysége, nem tudtak hazai pályán rangadót nyerni és utaznak még Szegedre és Montpellierbe is. A sűrűsödő Bundesliga menetrend mellett nehéz dolguk lesz, hogy elkerüljék a nyolcaddöntőt.
 5. Barcelona: nehéz örökséget vett át a klub ikonja, Carlos Ortega. Egyelőre nem állt össze teljesen az új Barcelona, de könnyen elképzelhető, hogy oda fognak érni a legnagyobb esélyesek közé a szezon hajrájában.
 6. Veszprém: októberben még sokan előrébb tették volna az ‘Építőket’ az utóbbi hetek fényében pedig akár hátrébb is lehetne sorolni őket egy-két hellyel. Amikor van több kiemelkedő egyéni teljesítmény, akkor hazai pályán bárkire veszélyesek. Kérdés, hogy ez mire lesz elég a szezonban, illetve, hogy Ilic össze tud e rakni egy csapatszinten működő rendszert az idei kiírásban. 
 7. PSG: hét meccsen hét pont, nem a leghízelgőbb mutató egy ekkora klub életében, még egy ilyen erős csoportban sem. Egyelőre Raúl González nem tudta megismételni a Vardar edzőjeként elért sikereket. Ezzel az állománnyal az idei az utolsó dobása, de lépéshátrányban vannak a vetélytársakkal szemben.
 8. Flensburg: a szezon eleji szenvedés közben kötöttek új, hosszútávú szerződést Maik Machullával. A keret lassan kiegyenesedik, elkezdték nyerni a mérkőzéseket. Le vannak maradva, de a továbbjutás feltehetően meglesz, utána pedig bármi lehet. Például egy német rangadó a nyolcaddöntőben…
 9. Aalborg: a tavalyi kiugró BL döntős szereplés. és a következő évekre épülő top klub státusz közötti szezonban ők a fekete ló. Akár vesélyesek is lehetnek, de nem biztos, hogy így lesz. Meglátjuk mit hoz ki a helyzetből Stefan Madsen.
 10. Elverum:  Borge Lund együttese várakozáson felül teljesít csoportjában és fél lábbal az egyenes kiesés szakaszban érezheti magát. Ahol várhatóan a Veszprémmel vagy a PSG-vel kell megmérkőznie…
 11. Motor: Továbbjutó helyen áll a Gintaras Savukynas vezette ukrán bajnok, amely nagy skalpokat is begyűjtött. Nem lesz könnyű megőrizniük a jelenlegi pozíciójukat, de mindenképpen versenyben vannak.
 12. Vardar: Veselin Vujovic összekapta a Szopjét, az első fordulókban fontos pontokat szereztek, a nagyobb játékerőt képviselő ellenfelek dolgát pedig szépen megnehezítették. Jó eséllyel pályáznak a nyolcaddöntőre.
 13. Porto: Összeszedtek annyi pontot, hogy maradjon esélyük a visszavágók előtt a továbbjutásra, de összességében alaposan meggyengült Magnus Andersson csapata.
 14. Bukarest: két nagy bravúr-győzelmen kívül nem sikerült pontott szerezni a román bajnoknak, tehát a közvetlen riválisoktól vereséget szenvedtek. Ennek ellenére alaposan látszik rajtuk Pascual mester munkája.
 15. Zagreb: két döntetlen azok ellen a csapatok ellen, akikkel versenyezniük kéne a továbbjutásért. Nem fog összejönni, sajnos évről-évre komoly a lemaradása ennek az órási multú klubnak a nemzetközi élmezőnytől. Edző: Ivica Obrvan
 16. Brest: csalódáskeltő produkciót követően feltehetőleg elszálltak az idei esélyeik. Edző: Raul Alonso

 

Kezdetét vette az új szezon, és minden korábbinál hektikusabbnak ígérkezik. Ennek ellenére elkészítettünk egy előzetes rangsort, ami (a helyzet összetettségének okán) a szokásos erősorrendtől eltérően nem csak az aktuális formát, hanem több szempontot is figyelembe vesz. Ilyen a keret erőssége, a kémia és a klub jelenlegi állapota.

 1. Barcelona: Az utóbbi évben szinte verhetetlennek tűnt a rekordbajnok, egy elsőfordulós szegedi vereség után az összes meccsüket megnyerték, például a PSG elleni két találkozót. Rengeteg gólt lőnek. viszonylag keveset kapnak, a keretük pedig félelmetes.
 2. Kiel: A csonka szezonban meggyőzően teljesítettek mind a bajnokságban, mind a BL-ben, bár utóbbiban jelentkezett náluk néhányszor a holtpont a Bundesliga menetelés miatt. Rakjuk bele a tavalyi csapatba a világ legjobb játékosát, és láthatjuk miért az örökranglista első két helyezettje került ennek a listának az élére is.
 3. PSG: A világ legkreatívabb játékosa távozott, és talán a leghasznosabb érkezett. Továbbra is világválogatottat alkotnak, kiváló edzővel, minden adott, hogy a végső győzelem egyik legnagyobb esélyeseként szálljanak harcba.
 4. Veszprém: Rendkívül erős és bő kerettel rendelkeznek, játéktudásban és fizikumban is az élmezőnyhöz tartoznak. A sok klasszis miatt időnként a játékuk diszfunkcionális, sok múlik játékosok egyéni formáján, de amikor fut a szekér igazi erődemonstrációra képesek.
 5. Kielce: Mostanra csaknem teljesen kicserélődtek a BL győzelem óta, néha úgy tűnik gyengülnek, aztán kiderül, hogy kicsit sem. Talán nem olyan mély a keretük, mint a többi top klubnak, de így is sok masszív, használható játékosuk van, és három egészen elképesztő spílerük.
 6. Flensburg: A másik Bundesliga élcsapatat az elmúlt években a Bajnokok Ligájában nagyon hullámzóan teljesített, sok pontot buktak, de bárkire veszélyesek voltak. A kvalitások benne vannak a csapatban, ahhoz hogy nagyot alkossanak, kérdés mennyire lesz prioritás számukra a BL most, hogy a bajnoki címre a korábbinál kisebb esélyük van.
 7. Szeged: Egy hete még legalább két hellyel előrébb rangsoroltuk volna őket, de mivel jópár hétre kidőlt a fél csapat, jó eséllyel jelentős hátránnyal indulnak majd, ami nehéz sorsolást sejtet az egyenes kieséses szakaszra. Ha tavaszra rendeződnek a dolgok, nagy csatákra lehetnek képesek.
 8. Nantes: Nem képviselnek olyan minőséget, mint a BL döntős csapatuk, de vannak remek játékosaik, és egy francia top csapatról beszélünk, ők az elsők a listán, akik nincsenek a nagy esélyesek között. 
 9. Aalborg: A tavalyi évben rendesen letették a névjegyüket, megelőzték a csoportban a Flensburgot, pontot vittek Szegedről, sokszor mutattak innovatív és szórakoztató játékok, és az új szezont is győzelemmel kezdték. A legjobb skandináv csapat.
 10. Breszt: Évek óta megragadtak a továbbjutás határán való egyensúlyozás szintjén. Idén is jó csapatuk van, talán kicsit jobb is, mint a tavaly, de elég nehéz lehet valós célok nélkül kézilabdázni az elit-ligában.
 11. Porto: 2019 egyik legkellemesebb meglepetése volt a Porto az összetéveszthetetlen játékával, és nagy skalpokat is begyüjtött. Reálisan a nyolc közé jutás nagy bravúr lenne, de egyáltalán nem kizárt, hogy meg tudják ugorni ezt a lépcsőt.
 12. Vardar: Még mindig ők a Bajnokok Ligája címvédői. A tulajdonosváltással egy korszak lezárult, erős középcsapatként, új néven képviseltetik magukat. A klub identitása és mentalitása minden bizonnyal hozzásegíti majd őket egy-egy nagy győzelemhez.
 13. Elverum: Máthé Dominikkal a soraiban nagy győzelemmel indította a szezont a norvég bajnok. Nehéz csoportban vannak, de meg kell célozniuk a továbbjutást, ami szép teljesítmény lenne.
 14. Motor: Néhány bravúrpontra szüksége lenne az ukránoknak, hogy megnyerjék a továbbjutásért zajló versenyfutást, ami listánk utolsó három csapata között zajlik.
 15. Celje: Komoly szakmai munkát végző, szimpatikus nevelőegyesület. Korábbi BL győztesként nem ambícionálják túlságosan a szintugrást, a továbbjutás lehet a céljuk.
 16. Zagreb: Egy ikon irányítja a legendás klub igencsak vékony idei keretét. A Motor és a Celje nyomában lesznek.