A Veszprém Handball Team vezérigazgatója, Csík Zoltán köszönetet mondott a stábtagonak, és a klub tagjainak a csütörtöki sajtótájékoztatón. 

Hozzátette, hogy nem elégedett az év végi eredményekkel, ugyanakkor megemlítette, hogy a fiatalítás és az edzőváltás okán az elvárások nem voltak magasak.

“Sajnos a magyar bajnoki címet nem sikerült elhódítania a csapatnak, azonban a FINAL4-ba jutás nem volt reális cél, és nem volt elvárás.”

A vezetőedző, Momir Ilic üzenetére így reagált: a család és a csapategység kialakítása a legfontosabb. Ez maradéktalanul sikerült. A magyar kupa megnyerése egy folyamat végeredménye, amelyet az év elején megkezdtek. Kitért még a fiatalok játékperceire, mellyel szintén elégedett volt a klub vezérigazgatója. Ezen felül pedig felsorolta az utánpótlás kiemelkedőbb eredményeit.

Ahogy azt már korábban bejelentették, a Telekom továbbra is névadó szponzora lesz a klubnak. Stabil pénzügyi háttér a továbbiakban is rendelkezésre áll. A szurkolók támogatása is újra régi fényében tündököl.”

Az idei célok nem teljesültek maradéktalanul, azonban a megkezdett út helyes, és reméli, hogy ezen járva haladnak tovább.

Nagy László sportigazgató szakmailag így értékelte az évet.

Elmondta, hogy tisztában voltak, hogy az átalakításnak következménye a hullámzó teljesítmény. Ezek láthatóak voltak az őszi szezonban, amikor is voltak kimagasló eredmények (Barcelona, PSG, Porto), de voltak nem várt vereségek is (Bukarest, Motor).

“Egy karnyújtásnyira volt a bajnoki cím, ami sajnos nem sikerült, és ez rá is nyomta a bélyegét a FINAL4 előtti hangulatra. A FINAL4-ban elért 4. hely tekintetében pedig elmondta, hogy mindkét mérkőzés nagyobbik részében dominált a csapat, ám sajnos ez nem volt elég a végső győzelemhez.”

Momir Ilic vezetőedző megköszönte a vezetőségnek a lehetőséget, hogy edzőként egy ilyen patinás klub első számú csapatát irányíthatják. Megígérte, hogy a legfőbb cél a csapategység újjáépítése, és az, hogy a játékosok egymásért küzdve érjenek el minél jobb eredményeket.

A fiatalokat ő is kiemelte, és örül, hogy meglehetősen sok játékpercet tudott adni nekik.

Dr. Csík Zoltán fontos bejelentéseket is tett.

“Cél a következő szezonra a magyar bajnoki cím visszaszerzése. Ha a Veszprém megkapja a szabadkártyát a Bajnokok Ligájában, akkor a FINAL4 célként lesz kitűzve.”

“Elvárás az edzőpárossal szemben a fiatal magyar játékosok rendszerbe építése. Az új igazilások kissé megtörik az egységet, hiszen a jelenlegi játékosok több éve játszanak együtt, azonban néhányan elhagyják a klubot, akiket a most bejelentendő új játékosokkal pótol a klub.”

A Magyar Kupát és a magyar bajnokságot is szeretnénk megnyerni, illetve a Final 4 célként lesz kitűzve.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy  a 2023-24-es szezontól az alábbi játékosok érkeznek a bakonyi csapathoz.

Hugo Descat: A 29 éves francia válogatott balszélső, jelenleg a Montpellier játékosa. 2 éves szerződést kötött vele a klub.

Lukas Sandell: A 25 éves svéd jobbátlövő, a 2022-es részben magyarországi Európa-bajnokság aranyérmes játékosa szintén csatlakozik a bakonyi kerethez. Nagy előnye, hogy mind támadásban, mind védekezésben bevethető, és skandináv természete miatt nagyon dolgos, szorgalmas a pályán és azon kívül is. Descat-hoz hasonlóan 2 éves szerződést írt alá a klubbal.

Agustin Cassado:  Jelenleg a Lovrogno játékosa jelenleg a 26 éves spanyol irányító-átlövő. Nagyon intelligens játékos, aki kiválóan lát a pályán, de betörésből is gyakran eredményes.

Ludovic Fabregas: A 25 éves francia olimpiai bajnok, 3x-os BL győztes beálló. Komplett játékosról van szó, aki fiatal kora ellenére rengeteg tapasztalattal rendelkezik. 2+1 éves szerződésk köt a magyar rekordbajnokkal.

 

Borítókép: Pál Tamás/Handballexpert

Tegnap játszották a férfi bajnokságot eldöntő mérkőzést, ahol hihetetlen izgalmak után a Pick Szeged győzedelmeskedni tudott a Telekom Veszprém otthonában. Bánhidi véleményes (?) piros lapján kívül van egy téma, amely a kézilabdás társadalmat megmozgatatja, ez pedig a versenykiírás. 

Tovább olvasom

Az EHF által összeállított statisztikán jól látszik, hogy a Győri Audi ETO KC a favorit az idei FINAL4-on is, de nem csak az Európai Kézilabda-szövetség, hanem még a fogadóirodák is toronymagasan a magyar csapatot várják idén is Európa csúcsára, azonban az újonc Esbjerg, vagy a címvédő Vipers Kristiansand is simán révbe érhet.

Tovább olvasom

Az interjú az EHFCL oldalán jelent meg, ez a cikk az eredeti angol írás magyar fordítása.


“AZ UTOLSÓ TÁNCOM” – GULLDÉN SZERETNÉ BEARANYOZNI KARRIERJE VÉGÉT

Hat évvel ezelőtt Isabelle Gulldén az EHF női Bajnokok Ligája történetének egyik legemlékezetesebb teljesítményét nyújtotta, hihetetlen győzelemre vezetve a CSM Bucuresti csapatát az első budapesti EHF FINAL4 részvételükön.

Az a döntő feledhetetlenre sikerült, hiszen a román csapat hétméteres dobások után 29:26-os győzelmet aratott a Győri Audi ETO KC felett. Gulldén 15-ször talált be, amivel beállította az egy meccsen lőtt legtöbb gól rekordját az EHF FINAL4-ok történetében.

 

Az a hétvége egy tündérmese volt számunkra, hiszen esélytelenekként érkeztünk. A négyes döntő előtt tudtunk pár napot pihenni, és két tökéletes meccset játszottunk. A Vardar elleni elődöntőben aratott siker különösen nagy lökést adott nekünk.” – mondja Gulldén.

“Büntetőkig jutottunk a Győr ellen, tényleg hihetetlen volt, mosolyogtunk a hosszabbítás után, mivel bíztunk magunkban. És elhódítottuk a trófeát.”

A meccsen lőtt 15 góljának köszönhetően a svéd irányító a mai napig szerepel az EHF FINAL4 legjobb 20 góllövőjének listáján.

 

Gulldén azután sem adta alább, és csupán 10 gólra van a legtöbb gólt lövők rekordjától – Nycke Groot és Görbicz Anita mindketten 57 gólt dobtak a négyes döntőkben.

A svéd irányító azonban soha nem a rekordjaira gondol vagy a dobott góljait számolgatja, hanem a csapatra fókuszál, ahogy csodálatos karrierje során mindig is tette.

“Hogy én? Nem, nem gondolnám. Már nem lövök annyi gólt manapság.” – tette hozzá nevetve a svéd klasszis.

 

A 2016-os fantasztikus győzelem óta Gulldén háromszor tért vissza Budapestre: 2017-ben és 2018-ban bronzérmet nyert a CSM Bucuresti-vel, míg tavaly ezüstérmet szerzett, amikor a Brest Bretagne 28:34-re elvesztette a döntőt a Vipers Kristiansand ellen.

A szép emlékek azonban elhalványítják a keserűbb pillanatokat, hiszen a csupaszív játékos idén ötödik alkalommal készülhet az EHF FINAL4-ra a címvédő színeiben.

 

A EHF női Bajnokok Ligája jelenlegi rendszerében a címvédés rendkívül nehéz feladat bármely csapat számára, de a Vipers éppen ezért szerződtette Gulldént. A klasszis irányító játéka elképesztő kreativitásra épül, ami joggal tette őt a szurkolók kedvencévé minden csapatban, ahol játszott.

Amikor a Vipers megkereste, Gulldén motiváltan mondott igent, egyrészt, hogy közelebb legyen otthonához, másrészt egy újabb trófea megszerzése lebegett a szeme előtt: saját második EHF Bajnokok Ligája győzelme és harmadik európai kupagyőzelme – 2014-ben a Viborg HK-val megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját is.

“Minden versenysorozatnak megvan a maga története, ez most egy másik tündérmese lehetne. Jobban mondva a tündérmese vége, vagyis a karrierem vége.” – nyilatkozta a svéd irányító.

 

A mostani szezon nem volt egy egyszerű menet a Vipers számára, a csoportkörben négy meccsüket is elvesztették. Aztán a Győr legyőzésével (ami a győri csapat első veresége volt a szezonban) elcsípték a csoport második helyét, ami közvetlenül negyeddöntős helyet ért.

A Krim Mercator Ljubljana elleni sima, összesítettben 65:49-es győzelem következett, és a címvédő újra a EHF FINAL4-ra készülhet. Az elődöntőben majd az a Metz Handball vár rájuk, amely kétszer is legyőzte a Viperst a csoportkörben (23:18 és 31:25).

“Biztosan nem lesz könnyű, hiszen egy nagyon erős csapatról beszélünk, akik tudják, hogy kell az ilyen meccseken játszani. Azonban mi egyre jobbak és jobbak vagyunk, és egy nagyon jó, kiegyensúlyozott és tapasztalt csapatunk van.” – mondta Gulldén.

A címvédő az első norvég csapat, akik sorozatban háromszor kvalifikálták magukat az EHF FINAL4-ba, így rendelkeznek a szükséges tapasztalattal, hogy sikerrel vegyék az olyan kihívásokat, mint a két napos erőpróba a trófea elhódításáért.

 

Valószínűleg Gulldén számára ez lesz az utolsó lehetőség, hogy éremgyűjteményét tovább gyarapítsa – hiszen a nyáron elhagyja a Viperst és családi okok miatt hazaköltözik Svédországba a Lugi HF csapatához; a nemzeti csapattól pedig már a 2020-as Európa-bajnokság után visszavonult.

 

“Az utolsó táncom, ugye? Igen, lehetséges. De nem gondolom ezt túl. Két meccset kell megnyernünk és kész.”, jelentette ki Gulldén.


Forrás/Source: https://ehfcl.eurohandball.com/men/2020-21/news/en/my-last-dance-gullden-seeks-golden-end-to-career/

Fotók forrása/Photo source: @EHFCL

Négy csapat száll harcba ezen a hétvégén Lisszabonban az EHF Európa-liga elhódításáért. 

Az Orlen Wisla Plock csapata sorozatban másodszor jutott be a Final4-ba, a Kadetten Schaffhausen legyőzésével. Az elődöntőben a lengyel topcsapat a házigazda SL Benfica Lisabon ellen játszik. A jobbátlövő Michal Daszek eddigi 58 dobott góljával a klub második legeredményesebb játékosa, csupán 5 góllal lemaradva Sergei Kosorotov mögött. 

Tovább olvasom

Fontos rangadót nyert a bronzérem szempontjából a Debrecen együttese a női kézilabda NB1-ben a Mosonmagyaróvár gárdájával szemben. Szilágyi Zoltán csapata a második játékrész elején állva hagyta ellenfelét.

Tovább olvasom

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) több helyen megváltoztatta a kézilabdázás szabálykönyvét. 2022 júliusától már az új szabályok mentén zajlanak a mérkőzések. 

Tovább olvasom

Fantasztikusan indították az idei Bajnokok Ligája idényt női kézilabda csapataink, így három fordulót követően a Győri Audi ETO KC százszázalékos, míg az FTC-Rail Cargo Hungaria egy döntetlen mellett, kétszer győzedelmeskedni is tudott.

Tovább olvasom

Kevesebb, mint négy hónap van hátra a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságig, szeptember 1-én, 12 órától pedig már napijegyeket is lehet vásárolni a tornára.  A magyar válogatott budapesti, a nyitónapot követő csoportmérkőzéseire 5900 forinttól, míg a szegedi és debreceni mérkőzésekre 4900 forinttól lehet napijegyeket venni.

A Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokban, a Szegedi Új Arénában és a debreceni Főnix Csarnokban is négy árkategória alapján lehet lefoglalni a jegyeket a csoportkörre, a középdöntőre és a döntő hétvégére is.

Az Európa-bajnokság január 13-i, budapesti nyitómérkőzésére, a Magyarország–Hollandia találkozóra már korábban lehetett napijegyet vásárolni, 7900 forinttól. Ezt a mérkőzést az európai kézilabdasport legújabb otthona, a húszezer főt befogadására alkalmas Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok nagyszabású megnyitója vezeti fel, a jegy erre a programra is érvényes. A magyar válogatott Portugáliával és Izlanddal játszik még a csoportkörben.

„A napijegyek értékesítésének indulásával egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk” – fogalmazott Horváth Gabriella, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára. – Nagy erőkkel dolgozunk a háttérben azon, hogy a Magyarországra érkező szurkolók és a hazai kézilabdabarátok is jól érezzék magukat az Európa-bajnokság során. A tornára felépülő budapesti és szegedi aréna, valamint a megújuló debreceni csarnok mellett a világklasszis csapatok önmagukban is garanciát jelentenek ehhez. A napijegyek vásárlásával a szurkolók több mérkőzésre is bebiztosíthatják a helyüket, és együtt folytathatjuk a visszaszámlálást a január 13-i nyitónapig.” A legolcsóbb napijegyek a csoportkörben 4900 forintba kerülnek (a budapesti első forduló 14-i, portugál-izlandi találkozóra már 3500 forintért be lehet jutni), a középdöntőre 9900 forinttól, a döntőre pedig 19 900 forinttól lehet napijegyet venni.

A csoportkörben az adott helyszínen napi két, a középdöntőben három mérkőzést rendeznek, a napijegyekkel mindegyiket meg lehet tekinteni.

A sportág egyik hazai fellegvárában, Szegeden a tokiói olimpiai bajnok franciák, az Eb-ezüstérmes horvátok, a mindig veszélyes szerbek alkotnak roppant erős triót. Az új, nyolcezer fős aréna első komoly eseménye lesz a januári Európa-bajnokság.

A sportesemények szervezésében mindig is elöl járó Debrecenben – a megújuló Főnix Csarnokban – a világbajnok, olimpiai ezüstérmes dánok és az Eb-4. szlovének fellépését előzi meg nagy várakozás.

Továbbra is lehet bérleteket vásárolni az Európa-bajnokságra, a csoportkörökre, a középdöntőkre, a döntő hétvégére és a budapesti helyszín összes mérkőzésére is. Szlovákiában szeptember 7-én indul a napijegyek értékesítése.

A férfi kézilabda Európa-bajnokságot 2022. január 13. és 30. között rendezik.

Az Európa-bajnokság csoportjai:

A csoport (Helyszín: Főnix Csarnok, Debrecen):

Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró

B csoport (Helyszín: Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok):

Portugália, Magyarország, Izland, Hollandia

C csoport (Helyszín: Szegedi Új Aréna):

Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna

D csoport (Helyszín: Ondrej Nepela Aréna, Pozsony):

Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország

E csoport (Helyszín: Ondrej Nepela Aréna, Pozsony):

Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina

F csoport (Helyszín: Steel Aréna, Kassa):

Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

Az Európa-bajnokságról további részletek a https://www.watchgamesseemore.hu/ oldalon olvashatók.

Információk a szlovákiai helyszínek jegyértékesítéséről: https://tickets.eurohandball.com/men2022  

Újra meccshangulat a Papp László Sportarénában, Európa 4 legjobb női klubcsapata újra BL Final 4-on szerepelhet, ráadásul nézők előtt. A győri szurkolók újra remek hangulatot teremtettek a csarnokban, amitől a szűk esztendő után furcsa bizsergés fogta el az embert.

A sorsoláson a Győri ETO-nak az a Brest Bretagne jutott ellenfélül, akikkel az utóbbi időszakban rendre szoros mérkőzéseket játszott, most is szoros mérkőzést vártak a szakértők. Fodor Csenge találatával indult a 2021-es négyes döntő, majd hosszú perceket állt a játék az eredményjelző hibája miatt. A későbbiekben főként a védelmet domináltak, a Győr például főleg hétméteresekből volt eredményes Kristiansen révén, a felállt fallal szembeni játékba rengeteg hiba csúszott. Amíg a Győrnél sok szélső helyzet kimaradt, addig a Brest középen próbálkozott, Ana Gros szorgosan gyűjtögette a góljait. Később a francia mester beállóban frissített, a nehezen megjátszható Foppát Pop-Lazic váltotta, a szerb 3 gyors góllal hálálta meg a bizalmat. A 20. percre a Brest négygólos előnyt épített a tanácstalan, sok hibával játszó Győr ellen. Tisztességesen kapaszkodott a Győr, de a szünetig alig tudott közelebb jutni, főleg Nze Minko volt eredményes. Végül 3 gólos Brest-előnnyel fordultak a csapatok.

A második félidőre érkezett a győri kapuba Solberg, és a mérkőzés kezdett teljesen más képet mutatni. Az ETO játéka feljavult, Brattsetet többször tudták helyzetbe hozni. A félidő középső harmadában szárnyalt a Győr, Brattset, Kristiansen eredményes játékával fordítottak is, 16-15. A hajrában visszajött a meccsbe a Solberg által elbizonytalanított bresti csapat, és a végén döntetlent mutatott az eredményjelző, 20-20. Jöhetett a kétszer ötperces hosszabbítás, ahol nagy küzdelem folyt a pályán, de ennek végén ugyanígy döntetlen volt az eredmény.

A hetespárbaj jól kezdődött a Győr számára, a visszaálló Glauser védte Gros büntetőjét. Ezt követően viszont hibázott Kristiansen és Nze Minko is. A bresti győzelmet végül – a mérkőzésen haloványan teljesítő – Gullden hetese hozta meg, döntőbe jutott a francia csapat, a Győr pedig a bronzért küzdhet majd. Végeredmény: 25-27 hétméteresek után.

 

Fotó: Brest Bretagne FB oldala