Megtörtént a 2022/23-as Bajnokok Ligája csoportok sorsolása, a női és férfi mezőnyben azonos lebonyolítás szerint zajlanak a küzdelmek. A kalapbeosztás a bajnokságok erősorrendje alapján történt, az aranyérmesek után szintén ez alapján rangsorolták az indulási jogot kapó ezüstérmeseket. A nyolccsapatos csoportok első két helyezettjei a legjobb nyolc közé jutnak, a 7. és 8. helyen végző együttesek elbúcsúznak a sorozattól, míg a többiek nyolcaddöntőt játszhatnak.

Női csoportok:
A: Odense Handbold, Vipers Kristiansand, Krim Mercator Ljubjana, SG BBM Bietigheim, Brest Bretagne Handball, FTC-Rail Cargo Hungaria, DHK Banik Most, CSM Bucuresti
B: Győri Audi ETO KC, Metz Handball, CS Rapid Bucuresti, WHC Budocnost BEMAX, Storhamar Handball Elite, Team Esbjerg, Kastamonu Belediyes GSK, HC Lokomotiva Zagreb

Férfi csoportok:
A:
Paris Saint-Germain SC, SC Magdeburg, GOG, FC Porto, C.S. Dinamo Bucuresti, Telekom Veszprém HC, Orlen Wisla Plock, HC PPD Zagreb
B: Pick Szeged,
Barca, RK Celje Pivovarna Lasko, Lomza Industria Kielce, THW Kiel, HBC Nantes, Elverum Handball, Aalborg Handbold

Az Európai Kézilabda Szövetség információi szerint a BL sorsolás előtti kalapbeosztásnál  hölgyeknél a magyar bajnok Győri Audi Eto KC az első, míg az ezüstérmes, szabadkártyával induló a Ferencváros a harmadik kalapból várja a Bajnokok Ligája sorsolást.

A férfiaknál a magyar bajnok Pick Szeged ugyancsak az első, míg a Final Fourban résztvevő Telekom Veszprém a harmadik kalapból várja azt.

A 2022/23-as idényben a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolását pénteken, 11 órakor tartják az Európai Kézilabda Szövetség bécsi székházában.

Borítókép: Facebook.com/ Pick Szeged (archív)

A Veszprém Handball Team vezérigazgatója, Csík Zoltán köszönetet mondott a stábtagonak, és a klub tagjainak a csütörtöki sajtótájékoztatón. 

Hozzátette, hogy nem elégedett az év végi eredményekkel, ugyanakkor megemlítette, hogy a fiatalítás és az edzőváltás okán az elvárások nem voltak magasak.

“Sajnos a magyar bajnoki címet nem sikerült elhódítania a csapatnak, azonban a FINAL4-ba jutás nem volt reális cél, és nem volt elvárás.”

A vezetőedző, Momir Ilic üzenetére így reagált: a család és a csapategység kialakítása a legfontosabb. Ez maradéktalanul sikerült. A magyar kupa megnyerése egy folyamat végeredménye, amelyet az év elején megkezdtek. Kitért még a fiatalok játékperceire, mellyel szintén elégedett volt a klub vezérigazgatója. Ezen felül pedig felsorolta az utánpótlás kiemelkedőbb eredményeit.

Ahogy azt már korábban bejelentették, a Telekom továbbra is névadó szponzora lesz a klubnak. Stabil pénzügyi háttér a továbbiakban is rendelkezésre áll. A szurkolók támogatása is újra régi fényében tündököl.”

Az idei célok nem teljesültek maradéktalanul, azonban a megkezdett út helyes, és reméli, hogy ezen járva haladnak tovább.

Nagy László sportigazgató szakmailag így értékelte az évet.

Elmondta, hogy tisztában voltak, hogy az átalakításnak következménye a hullámzó teljesítmény. Ezek láthatóak voltak az őszi szezonban, amikor is voltak kimagasló eredmények (Barcelona, PSG, Porto), de voltak nem várt vereségek is (Bukarest, Motor).

“Egy karnyújtásnyira volt a bajnoki cím, ami sajnos nem sikerült, és ez rá is nyomta a bélyegét a FINAL4 előtti hangulatra. A FINAL4-ban elért 4. hely tekintetében pedig elmondta, hogy mindkét mérkőzés nagyobbik részében dominált a csapat, ám sajnos ez nem volt elég a végső győzelemhez.”

Momir Ilic vezetőedző megköszönte a vezetőségnek a lehetőséget, hogy edzőként egy ilyen patinás klub első számú csapatát irányíthatják. Megígérte, hogy a legfőbb cél a csapategység újjáépítése, és az, hogy a játékosok egymásért küzdve érjenek el minél jobb eredményeket.

A fiatalokat ő is kiemelte, és örül, hogy meglehetősen sok játékpercet tudott adni nekik.

Dr. Csík Zoltán fontos bejelentéseket is tett.

“Cél a következő szezonra a magyar bajnoki cím visszaszerzése. Ha a Veszprém megkapja a szabadkártyát a Bajnokok Ligájában, akkor a FINAL4 célként lesz kitűzve.”

“Elvárás az edzőpárossal szemben a fiatal magyar játékosok rendszerbe építése. Az új igazilások kissé megtörik az egységet, hiszen a jelenlegi játékosok több éve játszanak együtt, azonban néhányan elhagyják a klubot, akiket a most bejelentendő új játékosokkal pótol a klub.”

A Magyar Kupát és a magyar bajnokságot is szeretnénk megnyerni, illetve a Final 4 célként lesz kitűzve.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy  a 2023-24-es szezontól az alábbi játékosok érkeznek a bakonyi csapathoz.

Hugo Descat: A 29 éves francia válogatott balszélső, jelenleg a Montpellier játékosa. 2 éves szerződést kötött vele a klub.

Lukas Sandell: A 25 éves svéd jobbátlövő, a 2022-es részben magyarországi Európa-bajnokság aranyérmes játékosa szintén csatlakozik a bakonyi kerethez. Nagy előnye, hogy mind támadásban, mind védekezésben bevethető, és skandináv természete miatt nagyon dolgos, szorgalmas a pályán és azon kívül is. Descat-hoz hasonlóan 2 éves szerződést írt alá a klubbal.

Agustin Cassado:  Jelenleg a Lovrogno játékosa jelenleg a 26 éves spanyol irányító-átlövő. Nagyon intelligens játékos, aki kiválóan lát a pályán, de betörésből is gyakran eredményes.

Ludovic Fabregas: A 25 éves francia olimpiai bajnok, 3x-os BL győztes beálló. Komplett játékosról van szó, aki fiatal kora ellenére rengeteg tapasztalattal rendelkezik. 2+1 éves szerződésk köt a magyar rekordbajnokkal.

 

Borítókép: Pál Tamás/Handballexpert

A férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének bronzmérkőzésén a német THW Kiel, és a Telekom Veszprém csapata mérkőzött meg. A szombati játéknapon Momir Ilics csapata két góllal kapott ki a Kielcétől, (37-35) míg a THW Kiel négy góllal maradt alul a BL címvédő Barcelonával szemben. (34-30).

A magyar csapatból hiányzott sérülés miatt a balszélső Dejan Manaskov, míg a túloldalról Sagosen és Pekeler nem szerepelhet a Final Fourban.

A találkozó Yahia góljával indult, de a Kiel gyorsan fordított, öt perc után pedig 3-3 volt az állás.

Tíz perc után feljavultak a kapusok, Landin és Corrales is többször mutatott be nagy bravúrt, majd Mahé és Yahia góljaival 5-3 lett az állás.

A Kiel ezt követően Zarabec gyors góljaival egyenlített a Kiel, negyedóra után 8-8-at mutatott az eredményjelző.

A mérkőzés a várakozásoknak megfelelően feszült volt, Momir Ilics, és Filip Jicha is sokat forgatta a csapatát. Húsz perc után Lékai góljával újra a Veszprém került előnybe. (13-12)

Maqueda bombájával először vezetett kettővel a Veszprém, Filip Jicha ki is kérte első idejét. (14-12)

Az első félidő utolsó öt perce kétgólos veszprémi előnnyel kezdődött, amelyet még kettővel megtoldottak a bakonyiak, így a szünetben THW Kiel-Telekom Veszprém 14-18

A második félidő első öt percét a Kiel kezdte jobban, 21-19-re jött fel a német csapat.

Ekberg hetesével kettőre jöttek fel a zebrák a 40. percre, ráadásul a Veszprém emberhátrányba került Nilsson kiállítása miatt. (24-22)

A Veszprém feljavult, Yahia hétméteres góljával – összességében a hetedik – 28-24 –re vezetett Momir Ilics gárdája. Ezt követően Filip Jicha másodszor kért időt a mérkőzésen.

Ezt követően két gyors gól következett, Ilic is időt kért. (28-26)

Tíz perccel a vége előtt Zarabec bombájával egyenlített a Kiel. (30-30)

Öt perccel a vége előtt egy góllal vezetett a Kiel, amikor Nenadic büntetőjét védte Landin, majd egy gyorsindítás után Mahé egyenlített. (32-32)

Az utolsó perc igazi őrület volt, egygólos kieli vezetésnél Momir Ilics időt kért 20 másodperccel a vége előtt. (34-33)

Ezt követően hétméterest kapott a Veszprém, amit Mahé értékesített, így jöhettek a büntetők.

 

A hétméteresek:

Ekberg 1-0
Marguc 1-0
Weinhold 2-0
Yahia 2-0
Zarabec 2-0
Nenadic 2-1
M. Landin 3-1
Lauge 3-1

A Telekom Veszprém 2020 után jutott ismét a Final Fourba, akkor is negyedik lett.

Borítókép: MTI/ Kovács Anikó

Szombaton rendezték a férfi kézilabda bajnokság döntő párharcának visszavágóját a Veszprém Arénában. Az eredmény ismert, a szegediek – egy utolsó pillanatban szerzett Rosta Miki góllal – maguk javára fordították a mérkőzést, valamint a párharcot is. Mindezt úgy, hogy a körülmények figyelembevételével nagyon kevesen gondolták, hogy a Pick versenyben lesz a Veszprém Arénában az aranyért. Előzmények, tények és utózöngék következnek szegedi szemmel, de magyar kézilabdás szívvel. A bejegyzés a szerző véleményét tükrözi, nem a teljes szerkesztőségét.

Már történelem, de a párharc szegedi odavágóján a veszprémiek szereztek vékonyka előnyt, egy nagyon furcsa mérkőzésen. A Pick a szezonban talán azon a napon játszott a legjobban, de a rengeteg kialakított helyzet nem volt elegendő, döntő szituációkban megremegett a kéz, a veszprémi kapuvédők pedig bravúrt bravúrra halmozva tartották a szoros eredményt. Itt jegyzem meg, hogy a tavaszi párharcok során a Telekom kapujából olyan magabiztosság áradt, hogy valamennyi összecsapást a piros oldalra döntött el. Egészen szombatig.

A párharcnak teljesen más állapotban vágott neki a két gárda. Veszprémben a szezon elején enyhítettek a korábbi merev eredménykényszeren, és csupán a bajnoki címet jelölték meg, míg a Bajnokok Ligája négyes döntője nem került be az elvárások közé. Ezzel párhuzamosan változtattak a kispadon, a klubikon, Momir Ilic ült le vezetőedzőnek, míg egy-két jól fizetett, de szerény produkciót nyújtó légiós távozott, és a klub tehetséges veszprémi fiatalokkal töltötte meg a keretét. Bravúrokkal indult számukra a BL szezon, a PSG-t valamint a Barcelonát verték hazai pályán rendkívül érett játékkal, a kielcei vereség pedig egyáltalán nem volt elkeserítő, a lengyelek kifejezetten az idei kiírás egyik favoritjának tűnnek. Két újabb győzelem következett ezután, a Porto és a sérülésektől tizedelt Flensburg volt a két áldozat. Ezútán érkezett a fordulópont, az eddigi csillogást kínlódás váltotta fel, kellemetlen vereség következett Bukarestben, majd az ukrajnai Motor is jobban ment, mint a Veszprém. Hiába indult tehát jól a szezon, ezzel a két vereséggel már elszálltak a jó helyezés esélyei. A két kínos idegenbeli vereség után mindkét csapat ellenében javítottak Ilicék, de a szünet előtti flensburgi túra pont nélkül zárult. Az ősz után talán félig üres volt az a pohár. Tavasz végére viszont összekapta magát a társaság, bár a kezdés feledhetőre sikerült. Otthon iksz a Porto ellen, majd egy barcelonai fiaskó után győzelem a Kielce valamint a francia bajnok ellen. A tavaszi periódusban folyamatosan javult a csapat formája, és erőtől duzzadva ütötték ki a Vardar, valamint a másik ágat uraló Aalborg csapatát. Az utóbbi kölni repülőjegyet ért már, ezekben a hetekben a korábban megszokott magabiztos Veszprémet láthattuk, ebben az időszakban háromszor is legyőzték legfőbb riválisukat, elsősorban remek védekezésükkel és kapusteljesítményeikkel, Cupara és Corrales „Isten módban” védtek, és sorra bizonytalanították el a szegedi lövőket. A veszprémi párcharc előtt mindenképpen favoritnak számítottak, az udvarias nyilatkozatok mögül viszont sugárzott egyfajta túlzott magabiztosság, ami aztán visszaütött. Egészen pontosan szombaton.

Eközben a szegedi szezonkezdet is szépre sikerült. A kékeknél újra a kölni négyes döntőt célozták meg, ehhez érkeztek új játékosok, de a szintlépés végül idén sem sikerült. Montpellierben hajrában mentett pontot a csapat, azután pedig a Zágrábot és a Brestet gyalulták le. A Tisza partján következett a feketeleves, a norvég bajnok Elverum olyan simán vitte el a pontokat Szegedről, hogy az már nagyon fájt. De a hullámvasútnak még nem volt vége, ezek után Kielből hozott pontot a Szeged, majd hazai pályán a későbbi csoportelső Aalborgot is megleckéztette. Ezután a Szkopjét rendezték le oda és vissza, nyolc kör után remekül állt a szegedi együttes. Aalborgban nem szégyen kikapni egy olyan meccsen, ami hóvihar miatt pár órás csúszással került megrendezésre. Így érkeztünk el a decemberi csarnokavatóra, a gyönyörű létesítményben a THW Kiel kapott leckét korszerű kézilabdából, és vereséggel távozott. Ekkoriban minden szépnek tűnt Szegeden, annyira, hogy már csak elromolhatott, és ez is történt. 2022 februárra fordulva egy vállalhatatlan zágrábi zakó, és egy szűk Brest elleni hazai következett. Csapaton belüli széthúzásról, elégedetlenkedőkről szóltak ekkoriban a pletykák, ráadásul a kulcsember, a világklasszis Bánhidi is tartósan sérült volt, olyannyira, hogy csupán a szezon hajrájára tért vissza. Az együttes játéka is látványosan visszaesett, mind védekezésben, mind támadásban, és kvázi újra fel kellett építeni a csapatot, mire a BL egyenes kieséses szakasza jött. És hát a feladat nem sikerült, a nyolcba kerülésért a B csoport hatodikját kellett volna lerendezni, aki a Flensburg lett végül. A németek sérülés- és betegséghullám közepette vészelték át az őszi időszakot, és az eredményeik is nagyon gyengék lettek, áprilisra viszont rendezték soraikat, és a két mérkőzés alapján teljesen simán ütötték el a Szegedet a továbbjutástól. Ekkoriban a Pick neve mellé felkerült egy gyöngyösi blama is, valamint a bajnokságban és a kupában is sikerült elvérezni a veszprémiek ellen. Ezekkel az előjelekkel, valamint egy teljesen meccs mentes három héttel hangolt a Szeged a bajnoki döntőre, aminek az első mérkőzésén fájó vereséget szenvedett a rendkívül taktikus és magabiztos, bár játékban nem sokat mutató bakonyiaktól. Már ott feltűnő volt, hogy a Szeged játékban előrébb lépett a tavaszi időszakhoz képest, de a mentális felkészítés nem sikerült megfelelően. Nagyon kevesen hittek abban, hogy csoda történhet a Telekom oroszlánbarlangjában. Legalábbis szombatig.

Szoros, végig kiélezett mérkőzést láthatott a veszprémi tábor, a lelátóról érkezett mindkét oldalra a biztatás. A csapatok viszonylag keveset játszatták a széleket, a bakonyiak sok gyors góllal, fal előtti előnyszerzésekkel szerezték góljaikat, míg a Szeged kreatív irányítójában és beállósjátékában, valamint feljavuló kapusteljesítményében bízhatott. Játékban valamelyest visszaesett a Szeged egy hét alatt, de a veszprémi mérkőzésen ők tűntek koncentráltabbnak, valamint taktikusabbnak. Teljesen ellentétes volt a meccs képe, mint a szegedié. Érkezett a mérkőzés egyik legvitatottabb jelenete, a visszatérő Bánhidi visszatérő szabálytalansága, és a videózás utáni kizárás. Itt most az ítélet jogosságát nem érintjük, eldöntheti mindenki saját vérmérséklete vagy hovatartozása alapján. Ami bizonyos, hogy a videófelvételen látható események nem indokolták a szigorú ítéletet, de attól még megtörténhetett. A vezérét vesztett Szeged ezután sem roppant össze, és szívosan tapadt a Veszprémre. A második félidő elején egy remek sorozattal háromgólos előnybe került a Pick, a csarnok vörösből sápadt rózsaszínbe váltott, többen akkor érezték legelőször, hogy ez a cím el is mehet. A Telekom a hajrára új erőre kapott és egalizálta a mérkőzést, és újra jobban állt a párharcban. A végjátékban a mesterek elővették a nálunk ritkán alkalmazott „hét a hat elleni” játékot, és ezzel a Szeged elérte, hogy gyűltek a góljai, és a vége előtt elérték a meccsnullt, 29-28-ra vezettek. Valószínűtlenül hosszú támadás után veszprémi találat jött és elhibázott szegedi támadás után a hazaiak kezükben érezték már a serleget. A megérkező passzív utáni játékba hiba csúszott, és a Szeged támadhatott a bajnokságért, és a befutó, beállóban üresen hagyott Rosta Miklós a dudaszó előtt bedobta az aranyat érő gólt. Óriási szegedi ünneplés vette kezdetét, egy megdermedt, teljesen sokhatás alatt lévő díszletben. A csalódott veszprémiek nem is várták meg az éremátadást, ezt a sajtot bizony kiénekelték a szájukból. A mérkőzésen a szegedi csoda egyik faktora a kapus volt, Mikler rengeteg ziccert hatástalanított (a túloldali betlivel szemben). Emellett nem lehet elmenni az új hős, Rosta produkciója mellett sem, az ifjabbik Miki szombaton szintet lépett, és kilépett abból a terebélyes árnyékból, amit Bánhidi jelentett számára. A játékvezetéssel kapcsolatban nem először írjuk le, ha bármelyik dolgozó ember ilyen produkciót nyújtana a munkahelyén, másnap már lehet nem kell mennie dolgozni. A két sípmester a magánéletben biztosan jó ember, elképzelhető, hogy egy sört is szívesen innék velük, de remélem legközelebb kevesebb hibás ítélet születik.

A szombati csoda harmadik pillére viszont a padról érkezett. A szegedi klubtörténelem legsikeresebb és legtöbb meccset letudó szakvezetője remekül összerakta a döntőre a romokban lévő csapatát, újra megtanította őket hinni, és nyerni. Taktikai húzásai bejöttek, támadásban bejött a kétirányítós játék, védekezésben pedig aránylag jól levédekezték a beállós közeli területeket. 2018-hoz hasonlóan, amikoris egy ugyanilyen viharos szezont zárt a Szeged, újra megszerezte az aranyat, mert a döntő pillanatokban frissebb és koncentráltabb volt ellenfelénél, volt három teljes hete, hogy milliméterre pontosan begyakorolja a szükséges figurákat. A szegedi jövő a vezetők kezében van, pro és kontra hallani érveket, hogy szükséges-e váltás a csapat élén. Bár az előző sorokban Pastorról megénekelt óda minden sora igaz, sűrű kalapemelgetések közepette, de új korszakot kell nyitni a szegedi csapatnál, minimum a struktúra szintjén, de akár személyi kérdések is felmerülhetnek.

A veszprémiekre még vár a kölni megmérettetés, ahol tudják oldani a szombati sokkot, őszintén reméljük, hogy a Telekom a szebbik arcát mutatja majd a Lanxess Arénában. A csapat debütáló szakvezetése jó munkát végzett a szezonban, a munka folytatása szebb jövőt ígérhet.

Eddig volt a sport, most jöjjenek az utózöngék. Az elmúlt két évtized a két klub folyamatos rivalizálásáról szólt, az aranyérmek többségében Veszprémbe kerültek, Szegeden pedig tőzsdézni lehet a megszerzett ezüstkészletükkel. Az utóbbi években viszont a Pick egyértelműen felnőtt a bakonyiak szintjére, az utolsó 5 évben 3 bajnokságot nyertek egy vesztett ellenében. Ahhoz, hogy így legyen nem volt elég a Veszprém relatív visszaesése, kellett hozzá egy biztonságos anyagi háttér és egy szisztematikusan felépített csapat, amely sokra lehet hívatott, ha az értékeit helyén kezeli, nem pedig leépíti őket. Mosolygós jövőkép rajzolódhat ki akkor, ha a szombati döntőn remek produkciót mutató Rosta-Martins kettős a jövőben több bizalmat kap, ugyanis kettejüknél érezhető volt a mellőzöttség az egész szezonban.

A történelem és a hagyományok furcsa dolgok. A mérkőzés utáni szurkolói kommentháborúban kirajzolódott az évtizedek alatt kialakult bakonyi felsőbbrendűségi érzés, komoly arroganciával és a vereség folyamatos tagadásával párosulva bizonyos szurkolói körökből. A szegediek is több esetben bizonyították, hogy öröm esetén is előbb rúgjunk egyet az ellenfélbe, majd még egyet és azután örüljünk csak. És ezt nem csupán a szurkolóktól, hanem a játékosoktól is látni. Sajnos, ha valaki szombat este táncol (és közben ellenfelét alázza ünneplés közben), fejre áll az egész világ, és nem csak a Neoton világa. Nincs mese, Veszprémben nagyon rossz vesztesek élnek, a Szegeden pedig sokan nem tudnak “jól” nyerni. Ez a mérkőzés utáni online háború sajnos sok ember kedvét veszi el a sportágtól (a válogatottra pedig szintén rossz hatással lehet), pedig az utóbbi évtized egyik legjobb derbijét láthattuk. Igen, most szombaton.

 

Fotó: MKSZ honlap, EHFCL honlap

A Győri Audi ETO KC Vipers Kristiansand elleni BL-döntője volt a Sport TV eddigi legnézettebb közvetítése 2022-ben. Nem a Győr azonban az egyetlen magyar csapat, amely eljutott a négyes döntőig a BL-ben, hiszen a Telekom Veszprém Kölnben bizonyíthat pár nap múlva. A férfi kézilabda Bajnokok Ligája FINAL4-ját is a Sport1 közvetíti.

Tovább olvasom

“Új meccs kezdődik, és semmi sem dőlt el!” –  Hangzott el a legtöbb interjúban, hiszen a Telekom Veszprém egyetlen góllal győzedelmeskedett (csupán) a tavalyi bajnok otthonában.

Mindkét csapat sérültek nélkül várhatta a találkozót, egyedül Lékai Máté maradt ki a bakonyiak keretéből ismeretlen okokból.

A hazaiak csapatkapitánya kezdte a gólgyártást, mely után nemsokkal Marguc volt eredményes. Erre Radivojevic hetes góllal válaszolt. A hetesek aggodalomra adtak okot a Szeged számára, hiszen mind Corrales, mind Cupara több büntetőt hárítani tudott a döntő első mérkőzésén. A túlodlalon Mikler Roland több ziccert is védett.

Döntetlen állásnál Corrales hatástalanítja Frimmel lövését a szélről, hogy ő se maradjon ki a sorból. Újabb Kentin bomba, melyre Mackovsek betöréssel felel, és Bombac alsó lövésének köszönhetően már a Szegednél volt az előny. Megakadt a Veszprém támadása, de Lauge lövése lenyugtatta a kedélyeket.

A 15. percben már lehetett látni, hogy ez ismét nem az év legmagasabb szintű játékvezetése lesz.

Ide-oda röpködnek a két percek, bár ez természetes velejárója a két rivális küzdelmeinek. Bombac volt az, aki a kékek szekerét húzta. Petar Nenadic látványos (oda sem nézős) kínai passzal válaszol, melyet Lauge értékesít.

A 21. percben Bánhidi a már szokásosnak mondható piroslapját kapja meg Veszprémben a Nenadicra mért fejre ütés miatt (erősen véleményes ítélet). Ez az eset tovább perzselte a kedélyeket, ám Bombac továbbra is tarthatatlan (12-12).

Mikler pedig negyedszerre is hárítja Blagotinsek lövését. Nem tud leszakadni egyik csapat sem a másiktól. Mindkét oldalon vannak jó megoldások, de rengeteg hiba is, így a félidőre döntetlen állással vonulhatnak a felek (14-14).

A második félidő Mackovsek kiállításával indul. Az emberelőnyt Nenadic váltja gyors gólra, azonban a hazaiak öröme nem tart sokáig, mert Rosta gólja után már a Szegednél az előny.

17-17 után Martins vezérletével 3 góllal is elléptek a Tisza-partiak. Momir Ilic hívta ekkor magához a csapatát, de ez sem segített. Újra a portugál villanásai következtek. Kitűnően találta meg Rosta Miklóst a falban, aki rendre értékesítette helyzeteit, ezzel tartva a 2 gólos szegedi előnyt.

A hazaiaknak akkor lett volna esélyük, ha a két kapus közül valamelyik bemutatott volna 1-2 bravúrt, azonban ezeket inkább Mikler Roland szállította a túloldalon. Martins továbbra is megállíthatatlanul lőtte a gólokat, így továbbra is a Szegednél volt az előny.

Gasper Marguc lerohanásból egyenlített, felrobbant az aréna! Hat és fél perc van a mérkőzésből, amikor a Veszprém támad a vezetésért. Előkerül a 7 a 6 elleni játék, mindkét csapat kockáztat. Tönnesennek sikerül először gólra váltani, ami után Sipos Adrián próbál az üreskapuba lőni, ám a lövés a kapufán csattan.

Maqueda gólja után labdát is szerzett, amiből Manaskov volt eredményes  üreskapura. Újra X!

A hazai kapuban továbbra sincs védés,  a sok gólnak köszönhetően megnövekedtek a Szeged esélyei.

Petar Nenadic tartotta életben a Veszprém esélyeit, míg a túlolalon Cupara védte Bodó lövését. Az utolsó percre fordulva a bakonyi alakulat támadhatott.

Ilic időt kért 59:26-nál, amikor a játékvezetők keze már passzívat mutatott. Mahé technikai hibája miatt támadó faultot fúj a bíró, amiből indulnak a kékek és Rosta Miklós góljával győz a Pick Szeged, és ezzel bajnokként ünnepelhet a vörös katlanban!

A Szeged csapata megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, miután szebben és kevesebb hibával játszották le a mérkőzést.

A mérkőzés végeredménye Telekom Veszprém-Pick Szeged 29-30 (Összesítésben 58-58) Idegenben lőtt több góllal lett bajnok a Pick Szeged.

Borítókép: Vasvári Tamás/ MTI

A férfi kézilabda NB1 bajnoki döntőjének visszavágóján a Telekom Veszprém együttese hazai pályán fogadja a bajnoki címvédő Pick Szeged csapatát.

A párharc első felvonásán Momir Ilic csapata egy góllal győzni tudott a Pick Arénában, vagyis egy kiélezett találkozóra számíthatunk.

A visszavágó esélyese a hazai pályán játszó, a 2022-es évi Magyar Kupa győztes Telekom Veszprém együttese. Az idei szezonban lejátszott 4 mérkőzésen – beleértve az idei Magyar Kupa elődöntőt is –  3 alkalommal nyert a Veszprém, (ebből kétszer Szegeden)  az ősszel pedig döntetlent játszottak  a királynék városában.

A párharc első mérkőzésén remekelt a bakonyiak egyiptomi jobbátlövője, Omar Yahia, (pirosban) aki hét gólt lőtt, míg szegedi oldalon Bodó Richárd hat találatot szerzett.

MTI/Kovács Anikó

A veszprémi játékosok közül a beálló Andreas Nilsson így nyilatkozott a klubja honlapján

 

 „Ezúttal mi játszunk hazai pályán, ráadásul egygólos előnyből várhatjuk a visszavágót. Kézilabdában persze könnyen ledolgozható ez a különbség, de a Szegednek nincs vesztenivalója, nem lesz rajtuk nagy nyomás, valószínűleg az első perctől kezdve nekünk esnek majd. Csak arra kell figyelnünk, hogy a saját játékunkat játsszuk, ne hagyjuk kizökkenteni magunkat.”

 

A szegedi csapatból a kapus, Mikler Roland szerint nehéz volt feldolgozni a csapatnak, hogy hazai pályán hátrányba kerültek.

„Nehéz volt feldolgozni, hogy hátrányból kezdjük az idény utolsó 60 percét. Azonban van még egy mérkőzés hátra. Tudjuk, hogy a Veszprém hazai pályán nagyon erős, de nincs más lehetőségünk. Az első mérkőzésen rengeteg ziccert és hetest hagytunk ki. Minden tiszteletem a veszprémi kapusé, de ennyire nem szabad, hogy jók legyenek.”

 

A két csapat legutóbbi öt mérkőzéséből mindössze egyet tudott nyerni Juan Carlos Pastor csapata, igaz azt a Veszprém Arénában, amivel bajnok lett a Pick Szeged.

A két csapat legutóbbi 5 mérkőzése

Szeged-Veszprém 28-29 (odavágó)

Szeged – Veszprém 27-29

Szeged – Veszprém 27-30 (MK elődöntő)

Veszprém – Szeged 26-26

Veszprém – Szeged 36-37

 

A mérkőzés 17:45-kor kezdődik a Veszprém Arénában, ahol telt ház előtt játszanak a csapatok.

Borítókép: Facebook.com/ Telekom Veszprém Handball Team

Teljes kerettel várhatta a Telekom Veszprém a mérkőzést a dán Aalborg elleni, Bajnokok Ligája negyeddöntő mérkőzések első felvonását. A bakonyiak keretéből ezúttal két fiatal, Lukács Péter és Dörnyei Borisz maradt ki.

Tovább olvasom