Érdekes módon ez az egy találkozó az volt, ahol a svédek megverték Egyiptomot. A többi meccsen az előzetesen esélyesnek tartott csapatok – ha nehézkesen is, de – nyerni tudtak.

Mai eredmények:

15:30 Dél-Korea – Orosz csapat 26-30 (15-15)

15:30 Észak-Macedónia – Chile 32-29 (16-17)

18:00 Svédország – Egyiptom 24-23 (9-12)

18:00 Franciaország – Svájc 25-24 (14-14)

18:00 Portugália – Algéria 26-19 (14-9)

18:00 Szlovénia – Fehéroroszország 29-25 (15-15)

20:30 Izland – Marokkó 31-23 (15-10)

20:30 Norvégia – Ausztria 38-29 (20-17)

 

E-csoport

A koraesti találkozón a franciáknak fontos volt begyűjteni a két pontot, különben nem mehettek volna a maximális 4 továbbvitt egységgel a középdöntőbe. Ennek ellenére nem volt olyan meggyőző a játékuk, mint az előző két körben, a végére mégis megtartottak egy gólt az előnyükből, így 4 ponttal kezdhetik a második etapot. A meccset Schmid 10, Mahé 7 góllal zárta. Beárnyékolja a gallok győzelmét azonban az eddig rendkívül jól teljesítő kapus, Pardin súlyosnak tűnő térdsérülése.

Svájc végül szintén továbbjutott, bár ők még egy kicsit izgulhattak az esti találkozón egy norvég pontszerzésért, amelyet Myrhol-ék duplán is biztosítottak számukra. Mindezt ráadásul a nap legsimább találkozóján tették, 9 góllal verték a Pajovic-legénységet, akiknek így marad az Elnök-kupa – ott viszont legalább akár esélyesek is lehetnek a győzelemre és a 25. helyre. A meccsen Sagosen 9, Tönnesen és Blonz 7-7, míg a másik oldalon Weber és Wagner zártak 6-6 góllal.

 

F-csoport

Az F-csoportban a portugálok kezdték a napot, akik magabiztosan, hét góllal gyűrték le a második észak-afrikai ellenfelüket, ezzel hozták a papírformát, és 100%-kal zárták a csoportkört. A III. középdöntő csoportot így a franciákkal párban az élen kezdhetik a luzitánok. Algéria is továbbjutott, mivel a másik meccsen is jött a papírforma, és Izland legyőzte Marokkót. Itt sem volt sok kérdés, az északiak magabiztosan húzták be a kötelezőt, így két ponttal mehetnek a középdöntőbe, a norvégokkal „holtversenyben”. Véleményünk szerint a középdöntő-csoport kulcsmeccse a negyeddöntő szempontjából norvég-portugál és a portugál-francia lehet, Izlandnak és a két nulla pontos csapatnak (Svájc és Algéria) szerintünk itt már nem osztanak lapot.

 

G-csoport

A „középdöntős” meccsen rendkívül kiélezett volt a küzdelem, a házigazdák elég sokáig vezettek, négy gól is volt közte, azonban végül a második félidő közepe tájékán a svédek fel tudtak zárkózni, és a vezetést is átvették. Egyiptom támadhatott az utolsó másodpercekben a döntetlenért, azonban nem sikerült kihasználni a lehetőséget, így a skandináv csapat mehet négy ponttal a középdöntőbe, amit így az induláskor vezetni is fog a három pontos oroszok előtt. A mérkőzés legeredményesebb gólszerzői 8-8 góllal az Ivry jobbátlövője, Linus Persson és a Nimes jobbszélsője, Mohamed Sanad voltak. Omar Yahia 6/6-tal zárt.

A másik találkozón a tét a továbbjutás volt: Chile lendületesebben kezdte a meccset, a félidőben még vezetett is, a második játékrészben azonban többnyire a macedónok akarata érvényesült, szűken bár, de átvették a vezetést, amit meg is tudtak tartani a végéig. A nyolc góllal záró Lazarov csapatának jutalma három meccs és még egy hét Egyiptomban, ahol az oroszokkal, a szlovénekkel és a fehéroroszokkal is megmérkőzhetnek, azonban 0 továbbvitt ponttal a negyeddöntő meglehetősen távolinak tűnik számukra.

 

H-csoport

A nap nyitómeccsén egy tétnélküli találkozót játszott egymással a már biztos továbbjutó orosz csapat és a biztos kieső Dél-Korea. Ennek megfelelően inkább felkészülésnek fogta fel mindkét együttes a mérkőzést, ahol az első félidő szoros küzdelmet, és döntetlen állást hozott. A második játékrészben az oroszoknál mindenki lehetőséget kapott, eközben néhány góllal el tudtak lépni, és végül meg is tartották a szűk, de biztos előnyt. Így 5 ponttal zárták a csoportkört, amiből hármat tovább is vihetnek, és a szemük előtt valószínűleg már a negyeddöntő lebeg… Útjukba a svédek és a házigazda állhatnak.

Nagy izgalmakat hozott ezután a csoport utolsó meccse, ahol a fehéroroszok hatgólos előnyt alakítottak ki már az első félidőben, ezt azonban még a játékrész végére ledolgozták Vranjes tanítványai (különösen Janc volt elemében). A fordulás után egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól egészen a 40. perc környékéig, amikor is a fehéroroszok fogytak el, így a szlovének kerültek előnybe. Ezt már meg is tartották a végéig, Vailupau-ék nem tudtak már egyenlíteni. A legeredményesebb gólszerzők Janc 8, Dolenec 7 ill. Karalek 6 találattal lettek. Ez nagyon fontos volt Bombacéknak, hiszen így két pontot tovább tudnak vinni a középdöntőbe, és még van esélyük elérni a negyeddöntőt.

 

Kép: Reuters / delo.si

Megosztás