Értetlenül állunk a szélsőséges szurkolói megnyilvánulások előtt.

Ritkán várhatunk úgy egy utolsó középdöntős meccset világversenyen, hogy a magyar válogatott számára már biztosan megvan a továbbjutás. Most viszont ez volt a helyzet, így a stáb meghozhatta azt a döntést, hogy a keret három legtöbbet játszó játékosát, Lékai Mátét, Bánhidi Bencét és Mikler Rolandot nem nevezi a találkozóra. Egyébként azt sem ördögtől való kijelenteni, hogy a két lehetséges ellenfél közül talán a franciák játéka fekszik nekünk jobban, így „szerencsésebb” volt a második helyre befutni, azonban ha ezt el is engedjük, a magyar stáb döntése, illetve későbbi meccselése még így is logikus, racionális és minden szempontból helyénvaló.

Erre a tornára a magyar válogatott elérte azt a szintet, hogy van egy első sora, mellyel túlzás nélkül bárki ellen fel tudja venni a versenyt. Azonban azt látni kell, hogy egyelőre nincs két egyforma sor, így az optimális teljesítmény tartásához arra van szükség, hogy néhány kulcsjátékos az indokoltnál többet játsszon. Köztük van az a Bánhidi, aki talán a legfizikálisabb poszton játszik vagy az a Lékai, akinek karmesterként a legfontosabb a frissessége. És most adódott egy lehetőség, hogy ezeket a játékosokat pihentetni tudtuk egy olyan mérkőzésen, melynek valójában már nem volt tétje. A stáb pedig nagyon helyesen élt is ezzel. Még azért élénken élhet az emlékeinkben a tavalyi Európa-bajnokság, ahol a torna végére látványosan fogytak el a csapat erőtartalékai, így teljesen jogos, hogy ebből okulva most próbáltunk változtatni.

Chema Rodríguez: A válogatott játékosok barátként számíthatnak rám | M4 Sport

Egyszerűen érthetetlen, hogy a fórumokon mezgyalázásról, meg szégyenről lehet olvasni. Az történt, hogy a magyar stáb végre nem a pillanatnyi érdekek és szurkolói narratívák mentén döntött, hanem hoztak egy döntést, mely a torna egésze szempontjából lehet kifizetődő. Tény, hogy ez a felállású magyar csapat is nyújthatott volna jobb teljesítményt, lehetett volna valamivel „szebb” a meccs, a lényegen azonban ez nem változat.

Végül pedig tegyünk tisztába két dolgot. A francia válogatott ellen így is kikaphat szerdán a magyar csapat, ehhez azonban semmi köze nem lenne a mai, spanyolok elleni vereségnek, egész egyszerűen Franciaország papíron azért erősebb. Ha viszont meglepetés születik, abban mindenképp szerepe lesz annak, hogy ma tudtak pihenni a kulcsemberek.

Képek: 24.hu, M4Sport

Megosztás